Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

Έντομα 230 εκ ετών τέλεια διατηρημένα σε κεχριμπάρι!

Πέμπτη, Αυγούστου 30, 2012

Οι επιστήμονες έχουν βρει τα παλαιότερα έντομα που έχουν παγιδευτεί και διατηρηθεί σε κεχριμπάρι.
Τα δείγματα είναι μία μύγα και δύο ακάρεα και βρέθηκαν σε σταγονίδια από κεχριμπάρι διαμέτρου λίγων χιλιοστών στη βορειοανατολική Ιταλία.Είναι περίπου 100 εκατ. χρόνια παλαιότερα από ό, τι οποιαδήποτε άλλη αρθρόποδα πορτοκαλί - ασπόνδυλα ζώα που περιλαμβάνουν τα έντομα, αράχνες, καρκινοειδή και - ποτέ εισπραχθεί.


Το εύρημα θυμίζει το Jurassic Park, στο οποίο οι δεινόσαυροι είχαν κλωνοποιηθεί από το DNA που βρέθηκε στο αίμα από ένα κουνούπι διατηρημένο σε κεχριμπάρι.

Τα πορίσματα της ομάδας που έκανε την ανακάλυψη δημοσιεύονται σήμερα στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών και αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο για μια καλύτερη κατανόηση της εξελικτικής πορείας διαφορετικών ομάδων οργανισμών στη Γη.

Το κεχριμπάρι είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο για τους παλαιοντολόγους, επειδή διατηρεί τα δείγματα ακέραια, επιτρέποντας μοναδικές ακριβείς εκτιμήσεις για τις εξελικτικές αλλαγες περισσότερο από εκατομμύρια χρόνια πριν», είπε ο συγγραφέας David Grimaldi, επιμελητής του Αμερικανικού Μουσείου του τμήματος Φυσικής Ιστορίας των Ασπονδύλων Ζωολογίας και παγκόσμια αυθεντία στο κεχριμπάρι και τα ορυκτά αρθρόποδα.

Στην επιτυχημένη ταινία του 1993, ο Richard Attenborough προσλαμβάνει επιστήμονες που χρησιμοποιούν DNA δεινοσαύρων το οποίο το έλαβαν από ένα κουνούπι διατηρημένο σε κεχριμπάρι και καταφέρνουν να κλωνοποιήσουν δεινόσαυρους και να δημιουργήσουν ένα προϊστορικό πάρκο.

Παρόλου που τα αρθρόποδα είναι πιο παλιά από 400 εκατομμύρια χρόνια, μέχρι τώρα, τα έντομα που είχαν βρεθεί μέχρι σήμερα σε κεχριμπάρι χρονολογούνταν περίπου στα 130 εκατομμύρια χρόνια.

Τα αρθρόποδα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα σπάνε το ρεκόρ.Είναι τα παλιότερα με ηλικία από 230 εκατομμύρια χρόνια.Επίσης είναι τα πρώτα αρθρόποδα που έχουν βρεθεί σε κεχριμπάρι από την Τριαδική Περίοδο




Τα πορτοκαλί σταγονίδια θάφτηκαν σε βράχους από Δολομίτη ψηλά στις Άλπεις της βορειοανατολικής Ιταλίας και ανασκάφτηκαν από τον Eugenio Ragazzi και Guido Roghi του Πανεπιστημίου της Πάδοβας.

Περίπου 70.000 από τα μικροσκοπικά σταγονίδια εξετάστηκαν από μια ομάδα Γερμανών επιστημόνων.

Δύο από τα δείγματα είναι νέα είδη ακάρεων, με το όνομα Triasacarus fedelei και Ampezzoa triassica.

Είναι τα παλαιότερα απολιθώματα που ανήκουν σε μια εξαιρετικά εξειδικευμένη ομάδα που ονομάζεται Eriophyoidea και έχει περίπου 3.500 ζώντα είδη, τα οποία τρέφονται με φυτά και μερικές φορές σχηματίζουν ανώμαλη ανάπτυξη που ονομάζεται «φούσκα». Τα αρχαία ακάρεα-φούσκες είναι κατά εκπληκτικό τρόπο όμοια με αυτά που βλέπουμε σήμερα.

«Θα νόμιζε κανείς ότι πηγαίνοντας πίσω στο Τριαδικού θα βρίσκατε μια μεταβατική μορφή των ακάρεων-φούσκα, αλλά δεν είναι έτσι,» είπε ο Grimaldi.

«Ακόμη και 230 εκατομμύρια χρόνια πριν, όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της οικογένειας ήταν παρόντα και δεν άλλαξαν πολύ.Ένα σώμα χωρισμένο σε τομείς,μόνο δύο ζεύγη ποδιών, αντί του συνηθισμένου τέσσερα που συναντώνται στα ακάρεα. Μοναδικά φτερά με νύχια και τα μέρη του στόματος.

Τα αρχαία ακάρεα πιθανώς τρέφονταν με φύλλα δέντρων που τα συντηρούσε, ένα εξαφανισμένο κωνοφόρο της οικογένειας Cheirolepidiaceae.

Παρά το γεγονός ότι περίπου το 97 τοις εκατό των σημερινών φουσκωτών ακάρεων τρέφονται με ανθοφόρα φυτά,τα Triasacarus fedelei και Ampezzoa triassica υπήρχαν πριν από την εμφάνιση και την ταχεία εξάπλωση των ανθοφόρων φυτών.

Το εύρημα αυτό αποκαλύπτει την εξελικτική αντοχή των ακάρεων.

«Γνωρίζουμε τώρα ότι τα ακάρεα αυτού του είδους είναι πολύ ευπροσάρμοστα,» είπε ο Grimaldi.

Όταν εμφανίστηκαν τα ανθοφόρα φυτά , αυτά τα ακάρεα άλλαξαν τις διατροφικές συνήθειες τους, και σήμερα, μόνο το 3 τοις εκατό των ειδών ζουν σε κωνοφόρα.

«Αυτό δείχνει πόσο ακάρεα ακολουθούσαν την εξέλιξη των φυτών στο χρόνο και εξελίχθηκαν ανάλογα με αυτά,τους οικοδεσπότες τους.


Το τρίτο δείγμα στο κεχριμπάρι,είναι μια μύγα, το είδος της οποίας δεν μπορεί να προσδιοριστεί, επειδή, εκτός από τις κεραίες του εντόμου, τα μέρη του σώματος του δεν ήταν καλά διατηρημένα.

Τώρα, όμως,που οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στο κεχριμπάρι διατηρούνται αρθρόποδα από το Τριαδικό , ανυπομονούν να βρουν περισσότερα δείγματα.

«Υπήρξε μια τεράστια αλλαγή στη χλωρίδα και την πανίδα της Τριαδικής επειδή ήταν αμέσως μετά μίας από τις πιο μαζικές εξαφανίσεις ειδών στην ιστορία, στο τέλος του Περμίου", «Είναι μια σημαντική εποχή που πρέπει να μελετήσουμε, αν θέλουμε να μάθουμε πώς εξελίχθηκε η ζωή .
aneksigita

Σας Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας.

στην σελιδα μας "ΠΑΡΑΤΟΛΜΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ"



Ελάτε να Γίνουμε Φίλοι

Facebook-Twitter-Google

Παράτολμος Ελληνας Παράτολμος Ελληνας Παράτολμος Έλληνας