Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

Τελικά υπάρχει ο Φομαλχώ β ,ένας γίγαντας αερίων.








Τελικά υπάρχει ο Φομαλχώ β ,ένας γίγαντας αερίων.


Αναρτήθηκε από Παράτολμο `Ελληνα 31 Οκτωβρίου 2012- 20:55


 

Γράφει ο ανεξήγητος παράξενος.Οι αστρονόμοι έχουν επιστρέψει και πάλι στη μελέτη του άστρου Fomalhaut, γύρω από το οποίο το 2008 ανακαλύφθηκε ένας γιγάντιος πλανήτη, αλλά μετά την επανεξέταση των δεδομένων, οι αστρονόμοι δεν τον ξαναβρήκαν.


Το αστέρι Φομαλχώ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 25 ετών φωτός από τη Γη νοτίως του αστερισμού του Ιχθύος και είναι ένα από τα φωτεινότερα αστέρια στον ουρανό.Θεωρείται ένα σχετικά νέο αστέρι και η ηλικία του εκτιμάται ότι είναι 200 - 300.000.000 έτη. Το Φομαλχώ είναι 2,3 φορές βαρύτερο από τον Ήλιο μας και η φωτεινότητά του είναι 18 φορές μεγαλύτερη από αυτόν. Το κύριο πλεονέκτημα του συστήματος είναι ένας γιγάντιος δακτύλιος φυσικού αερίου με πλάτος περίπου 34,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα και με πολύ καλά καθορισμένες τις εσωτερικές άκρες.

Ήδη από το 2008, μια ομάδα αστρονόμων ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός γιγαντιαίου πλανήτη τον Fomalhaut b ,έναν δίσκο αερίου και σκόνης γύρω από το αστέρι Φομαλχώ . Ωστόσο, οι επακόλουθες παρατηρήσεις ήταν αντιφατικές. Σύμφωνα με κάποιες ο πλανήτης υπήρχε ενώ κατά άλλες όχι.

Στη νέα μελέτη, οι αστρονόμοι προσπάθησαν να βρουν έναν πλανήτη παρόμοιο με τη Γη, με ένα υπέρυθρο τηλεσκόπιο "Subaru" στη Χαβάη. Μια ομάδα αστρονόμων ανέπτυξε νέους αλγόριθμους για να "καθαρίσει" τις εικόνες από τα αντικείμενα και τους θόρυβους. Και ο πλανήτης ξαναπαρουσιάστηκε για τα καλά αυτή τη φορά! Οι ερευνητές αναφέρουν ότι έχουν ανακαλύψει έναν πλανήτη σε τρεις ζώνες συχνοτήτων - στο ορατό φως στο ιώδες και κίτρινο τμήμα του φάσματος και στο υπέρυθρο σε μήκος κύματος 800 νανόμετρα.

Όπως επισημαίνεται ,ο Fomalhaut b κινείται μάλλον αργά στην τροχιά του, γυρίζοντας με την ίδια ταχύτητα όπως ο δίσκος αερίου-σκόνης γύρω από αυτόν.Ο γίγαντας αερίου επηρεάζει το δίσκο γύρω από αυτόν, ωθώντας κόκκους σκόνης στο να κινηθούν με ένα χαρακτηριστικό τρόπο,γεγονός που δεν θα συνέβαινε αν ο Φομαλχώ Β δεν θα είναι ένας πλανήτης, αλλά ένα πυκνό μπάλα σκόνης και αερίου, σύμφωνα με άλλους αστρονόμους.

Μεταξύ άλλων, τα στοιχεία δείχνουν ότι το σύστημα του Φομαλχώ περιέχει τουλάχιστον δύο πλανήτες οι οποίοι στον γιγάντιο δίσκο αερίου και σκόνης Φομαλχώ παίζουν το ρόλο των λεγόμενων πλανητών "ποιμένων".Βρίσκονται στο εσωτερικό και το εξωτερικό του δακτυλίου και κινούνται όπως οι δορυφόροι στα δαχτυλίδια του Κρόνου, οι οποίοι δεν επιτρέπουν στα σωματίδια στα δαχτυλίδια να πάνε μακριά.








Φίλοι αναγνώστες μην ξαχάσετε να μας κάνετε Like:


Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το και στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε


Εγγραφείτε 
  στο RSS
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ


Share


Κοινοποιήστε το 


στους Φίλους σας...!  





Σχολιάστε: