Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

Στα ύψη το θερμόμετρο στη Συρία μετά το τουρκικό στρατιωτικό χτύπημα


Ανησυχία από το τουρκικό χτύπημα κατά των κούρδων
Το τουρκικό πυροβολικό

βομβάρδισε θέσεις των Κούρδων στην επαρχία του Χαλεπιού, λίγο μετά την απειλή του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου για ανάληψη στρατιωτικής δράσης.
Σύμφωνα με κουρδικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίων Δικαιωμάτων ο τουρκικός στρατός χτύπησε τομείς που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις στον τομέα Μίνιγκ στην επαρχία του Χαλεπιού, στο βόρειο τμήμα της Συρίας.


Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, πρόκειται για τομείς που απέσπασαν πρόσφατα από τους ισλαμιστές αντάρτες οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Στόχος των βομβαρδισμών, σύμφωνα με τις κουρδικές πηγές, ήταν το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μίνιγκ που ανακαταλήφθηκε στις 10 Φεβρουαρίου από τις κουρδικές δυνάμεις.

Από την πλευρά της Τουρκίας ανακοινώθηκε ότι ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε θέσεις των κουρδικών πολιτοφυλακών κοντά στην πόλη Αζάζ, στη βόρεια Συρία, αλλά δεν έδωσε στοιχεία ούτε για την έκταση των βομβαρδισμών ούτε για τον λόγο για τον οποίο διενεργήθηκαν.

Η ανακοίνωση των τουρκικών βομβαρδισμών γίνεται λίγο μετά τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος απείλησε με ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία κατά του PYD (του οποίου πολιτοφυλακή αποτελούν οι YPG), το οποίο η Άγκυρα θεωρεί ως τρομοκρατική οργάνωση.

Murad Sezer/Pool Photo via AP

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως «μπορούμε αν χρειαστεί να λάβουμε στη Συρία τα ίδια μέτρα όπως στο Ιράκ και στο Καντίλ».

Σε ομιλία που εκφώνησε στην Ερζιντζάν της ανατολικής Τουρκίας, ο Νταβούτογλου έφερε ως παράδειγμα τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε η Τουρκία το 2015 εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βουνό Καντίλ, στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, που είναι το προπύργιό του.

«Περιμένουμε από τους φίλους και τους συμμάχους μας να μας υποστηρίξουν», πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Το κουρδικό έχει εμπλέξει και στη συριακή κρίση η Τουρκία, καθώς φοβάται ότι οι εξελίξεις στη γείτονά της μπορεί να επηρεάσουν και τους Κούρδους που κατοικούν στα εδάφη της.

Πλέον, η «παύση των εχθροπραξιών» στη Συρία που ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι από το Μόναχο κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα κάνοντας ακόμα δυσκολότερη την κατάσταση σε μια χώρα που έχει υποφέρει πολλά τα τελευταία χρόνια.
Παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλαν οι ΗΠΑ το βράδυ του Σαββάτου, προτρέποντας την να σταματήσει τα πλήγματα εναντίον των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας αλλά και εναντίον των ενόπλων δυνάμεων του συριακού καθεστώτος.

«Πιέσαμε τους Κούρδους της Συρίας και τις άλλες δυνάμεις που συνδέονται με το PYD (το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) να μην επωφεληθούν από την σύγχυση για να καταλάβουν νέα εδάφη. Είδαμε επίσης πληροφορίες αναφορικά με πυρά πυροβολικού από την τουρκική πλευρά των συνόρων και προτρέψαμε την Τουρκία να τα σταματήσει», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.
Διαδήλωση υπέρ Οτζαλάν

Νωρίτερα πάντως, σχεδόν 15.000 Κούρδοι συγκεντρώθηκαν στο Στρασβούργο για να ζητήσουν, όπως κάνουν κάθε χρόνο, την αποφυλάκιση του ιστορικού ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης από το 1999, κρατούμενος στο νησί-φυλακή του Ιμραλί.

Οι διαδηλωτές, τόσο από τη Γαλλία όσο και από τη Γερμανία, κρατούσαν κουρδικές σημαίες και παρά το ψιλόβροχο πορεύτηκαν μέσα στην πόλη του Στρασβούργου φωνάζοντας συνθήματα.

Μια ομάδα νέων κρατούσε ένα τεράστιο πορτρέτο του Κούρδου ηγέτη, ενώ το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν «Κάτω το φασιστικό καθεστώς», αναφερόμενο στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «σφαγιάζει τον κουρδικό λαό στην ανατολική Τουρκία», είπε η Ελέν Ερίν, εκπρόσωπος των οργανωτών της διαδήλωσης, που μίλησε στη γαλλική τηλεόραση.

Παρά το γεγονός ότι έπειτα από πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων και εκκλήσεων του Οτζαλάν για την κατάθεση των όπλων, εκ μέρους των ανταρτών του PKK, η κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία επιδεινώθηκε μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Οι αναζωπυρωμένες ελπίδες για την ειρήνη διαψεύστηκαν, καθώς τον Δεκέμβριο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν στρατιωτική εκστρατεία ευρείας κλίμακας σε πολλές πόλεις της περιοχής, που κατοικούνται κυρίως από Κούρδους, με στόχο, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, να εκδιώξει τα μέλη του PKK, το οποίο χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.
| AP Photo/Lefteris Pitarakis
Συντάκτης: efsyn.gr

http://www.efsyn.gr/




loading...
Σημείωση                                         
Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τo  paratolmosblog.blogspot.gr   
ΚΑΙ εκφράζουν ΜΟΝΟ  τους συντάκτες τους.
 =============================
Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.
=============================
Ενημερώνουμε εκ των προτέρων πως για κάθε φραστική επίθεση ή απειλητική διάθεση θα ενημερώνεται άμεσα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
===================================================================

Εγγραφή στην λίστα ενημερώσεων του Παράτολμου Έλληνα
Πατήστε "ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ" και θα ενημερώνεστε αυτόματα για όλες της ειδήσεις από τον ΠΑΡΑΤΟΛΜΟ ΕΛΛΗΝΑ
Posted by Παράτολμος Ελληνας on Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015
Διαβάστε ακόμη 

Μείνετε συντονισμένοι στο 
ΠΑΡΑΤΟΛΜΟ ΕΛΛΗΝΑ...
Aκολουθούνκι άλλες «καυτές»
 Αποκαλύψεις…





 Δείξτε ότι σαςενδιαφέρει αυτή η Σελίδα κάνοντας "like". Κοινοποιήστε το να το δουν και η φίλοι σας!!!  


===================================
Με ένα κλικ 
Κάνε φίλο σου τον  Παράτολμο Έλληνα στο 
 Facebook     Twitter  
  Google
===================================
==============================
ΣΧΟΛΙΑ

Ο paratolmos.gr δημοσιεύει ΚΑΘΕ Σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΣΧΟΛΙΑ Πάρτε μέρος στη συζήτηση