Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

Υπάρχει σχέδιο άμεσων επιθέσεων CBRNE από τζιχαντιστές κατά της Δύσης;



Σε νέες μεθόδους επιθέσεων επικεντρώνεται το FBI και η NSA σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες στα θέματα τρομοκρατίας και

παράλληλα έχει στείλει και ενημερωτικά κείμενα στις Αρχές άλλων χωρών για σχετικά , πιθανά, συμβάντα.

Σύμφωνα λοιπόν με αναλύσεις και προβλέψεις, οι τζιχαντιστές εδώ και καιρό πειραματίζονται με βιοχημικά όπλα. Ήδη φαίνεται πώς κατέχουν αρκετά σχετικά εφόδια από τις αποθήκες σε Συρία και Ιράκ, ενώ δεν είναι και λίγες οι επισημάνσεις για σχετική κλοπή και προμήθεια τεχνογνωσίας από εργαστήρια και επιστήμονες (βλ. π.χ. σχετικό συμβάν σε Βέλγιο).

Εκείνο όμως που θεωρείται ως σημείο αναστολής για τέτοιες επιθέσεις είναι η αδυναμία κατασκευής ικανού IED που θα μπορέσει να περάσει σε στόχο υψηλής συμβολικής σημασίας εντός πόλεως ή θα πλήξει κάποια αστική περιοχή. Για αυτό και αναφέρονται ως πιθανότερες περιπτώσεις οι εξής.

1. Η χρήση ΜΜΜ. Οδηγός για μια τέτοια επίθεση CBRNE μπορεί να είναι ηεπίθεση στο ΜΕΤΡΟ της Ιαπωνίας με αέριο Σαρίν, την δεκαετία του 1990. Ειδικά σε Ευρώπη και ΗΠΑ όπου πολλές συγκοινωνίες είναι υπόγειες , ένα τέτοιο πλήγμα σε ώρα αιχμής μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον τρομοκρατών.





2. Η επίθεση κατά σχολικών οχημάτων. Ήδη τέτοιες επιθέσεις με όπλα και χειροβομβίδες έχουν σημειωθεί στο Ισραήλ , οδηγώντας στην τοποθέτηση ένοπλου αστυνόμου σε κάθε τέτοιο όχημα. Η αναφορά κινδύνου πάντως για τέτοια επίθεση ισχύει στις ΗΠΑ από το 2014.

3. Κέντρα αναψυχής/διασκέδασης. Δεν είναι λίγες οι επιθέσεις που έγιναν σε τέτοια μέρη. Αν μάλιστα υποτεθεί πώς μπορεί να είναι κάποιο μεγάλο και διεθνές γεγονός , η χρήση ενός βιοχημικού παράγοντα μπορεί να είναι αρκετά πιθανή σαν χτύπημα.

4.Εδώ είναι το πιο επικίνδυνο. Οι Αρχές ΗΠΑ και Ε.Ε. δεν αναφέρουν επίτηδες το σκεπτικό αν και ήδη ειδικοί το έχουν ευρύτατα επισημάνει. Την χρήση βιοχημικού παράγοντα σε υδάτινο ορίζοντα.

Η χρήση π.χ. χλωρίνης σε μεγάλη ποσότητα που είναι δύσκολα εντοπίσιμη αλλά συνάμα επειδή γίνεται χρήση της και από τα κράτη για λόγους απολύμανσης , αποτελεί μέγιστη απειλή. Θυμίζω πώς η χλωρίνη είναι καυστικό υγρό που μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημιά σε εσωτερικά όργανα αλλά και σε πανίδα/χλωρίδα που θα χρησιμοποιήσει αυτό το νερό.

Είναι πιθανό το σκεπτικό αυτό να έχει προκαλέσει και τις τελευταίες αλλαγές σε σχέδια πολιτικής άμυνας σε κάποιες χώρες της Ε.Ε.




Οι εγκαταστάσεις παροχών κοινής ωφελείας είναι νο1 στόχος των τρομοκρατών , όπως αποδείχθηκε από τα πυρηνικά εργοστάσια σε Γαλλία που βρέθηκαν σε αναφορές σχεδίων επίθεσης αλλά και σε περιστατικά σχετικα΄με αυτά και τους επιστήμονες που εργάζονται εκεί.

Στο σύνολο όλων αυτών των απειλών, προστίθεται και ο παράγοντας χρήσης UAV που πλέον είναι προσβάσιμα ακόμα και με ποσά κάτω των 500$ από το ίντερνετ που μπορούν να φτάσουν σχεδόν μη εντοπίσιμα και να εκτελέσουν μια τέτοια επίθεση σε μικρούς στόχους.

Να τονιστεί εδώ πώς ήδη στις χώρες της Ε.Ε. το επίπεδο επαγρύπνησης για τρομοκρατία είναι από πιθανό έως και αυξημένες πιθανότητες και έχει ανεβάσει αντίστοιχα τα επίπεδα προστασίας.(FPCON B – C ).

‘Εχοντας τα παραπάνω ως οδηγό, η ερώτηση είναι αν η Ελληνική πολιτεία έχει λάβει μέτρα αντιμετώπισης για τέτοιου είδους πιθανές επιθέσεις τόσο για την αποτροπή τους, όσο και για την μετέπειτα διαχείριση αποτελεσμάτων. Να τονιστεί εδώ πώς πλέον δεν υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα είναι χώρος «ιερός» για τρομοκράτες, καθώς σε αρκετά βίντεο Ισλαμιστών φανατικών αλλά και η αποδεδειγμένη παρουσία τους εδώ, δεν αφήνει περιθώρια για ψευδαισθήσεις.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας.
geopolitics.com.gr




ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ! 
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ.

loading...


Σημείωση 
Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τo paratolmosblog.blogspot.gr
ΚΑΙ εκφράζουν ΜΟΝΟ τους συντάκτες τους.
=============================
Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.
=============================
Ενημερώνουμε εκ των προτέρων πως για κάθε φραστική επίθεση ή απειλητική διάθεση θα ενημερώνεται άμεσα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!