Σώμα Στρατιωτικών Πληροφοριών: Γιατί είναι απαραίτητο και ποιοι το “φρενάρουν”;

Κοινοποιήστε τώρα αυτό το άρθρο.

 facebook twitter   more


Για το Σώμα Στρατιωτικών Πληροφοριών όλο και συχνότερα γίνεται συζήτηση.
Ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας αναφέρθηκε και σ΄ αυτό το ζήτημα στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Militaire.gr.


 Η υπόθεση φαίνεται ότι απασχολεί σοβαρά αλλά έχει…κολλήσει, παρότι όλοι, στα λόγια τουλάχιστον, αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα εκπαιδευμένου προσωπικού το οποίο θα παρέχει στην στρατιωτική ηγεσία (σε όλα τα επίπεδα) σωστές και έγκαιρες πληροφορίες. Είναι εγκληματικό την παρούσα περίοδο των μεγάλων και αιφνίδιων αλλαγών που συμβαίνουν στην περιοχή μας να μην αντιλαμβανόμαστε την αξία των πληροφοριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Militaire.gr υπάρχει έτοιμη επιτελική μελέτη (από το 2015) μετά από εντολή που έδωσε ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης.

Η μελέτη περιλαμβάνει τις εισηγήσεις και προτάσεις των Επιτελείων των Κλάδων (ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ) με τελικό σκοπό την δημιουργία Σώματος Στρατιωτικών Πληροφοριών καθώς και τη σύσταση Διακλαδικής Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών υπό τον Α/ΓΕΕΘΑ ή τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Προς το παρόν βρίσκεται στα συρτάρια του ΥΠΕΘΑ ή του ΓΕΕΘΑ.

Η δημιουργία Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών είχε τεθεί στη λίστα προτεραιοτήτων του Καμμένου από τον Μάρτιο του 2015. Πολλές φορές έχει κάνει δημόσια αναφορά για την αναγκαιότητα της ίδρυσής της αλλά στην πράξη τίποτα δεν έχει προχωρήσει.


Αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Μεγάλο θέμα αποτελεί και η αξιοποίηση του προσωπικού που έχει ειδικευτεί στον τομέα των πληροφοριών αλλά δεν αξιοποιείται σ΄ αυτόν! Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον Στρατό Ξηράς που είναι ο Κλάδος των ΕΔ με τις μεγαλύτερες ανάγκες σε προσωπικό. Παρά την δημιουργία δεξαμενής εξειδικευμένων στελεχών η επάνδρωση είναι χαμηλή, γιατί τα στελέχη αυτά χρησιμοποιούνται σε θέσεις άσχετες με το αντικείμενό τους, είτε αναγκάζονται να μετατεθούν σε θέσεις άσχετες με τον τομέα των πληροφοριών προκειμένου να συμπληρώσουν τον προβλεπόμενο χρόνο Διοικήσεως ! Το πρόβλημα αυτό χρόνο με το χρόνο επιτείνεται με αποτέλεσμα εάν δεν τακτοποιηθεί άμεσα, το καλοκαίρι του 2017 ΄το ποσοστό επάνδρωσης των θέσεων Πληροφοριών του Στρατού Ξηράς να πέσει στο 30%.

ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΓΕΣ

ΑΜΕΣΗ τροποποίηση της ΠαΔ/ΓΕΣ «περί Χρόνου Δκσεως των Αξκών» προκειμένου τα υπάρχοντα στελέχη του Στρατού Ξηράς, με εξειδίκευση στις Πληροφορίες να συμπληρώνουν τον απαιτούμενο Χρόνο Διοικήσεως και να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις προαγωγές τους, δηλαδή υπηρετώντας σε θέσεις Πληροφοριών – Ασφαλείας, εντός των Κλάδων και εκτός αυτών (π.χ. ΕΥΠ), ώστε να καταστεί δυνατή η στελέχωση στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, των θέσεων Πληροφοριών του ΣΞ και να σταματήσει η αιμορραγία στελεχών τα οποία έχουν εκπαιδευτεί επί σειρά ετών.

Για τους άλλους 2 Κλάδους (ΓΕΝ-ΓΕΑ) δεν υφίσταται τέτοιο πρόβλημα, καθόσον οι υπόψη Κλάδοι αναγνώρισαν έγκαιρα το πρόβλημα και το επέλυσαν.Σας ενδιαφέρουν!
loading...
Σημείωση                                         
Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τo  paratolmosblog.blogspot.gr   
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εδώ σχολιάζεις εσύ!...

Από το Blogger.