Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

Μυστικές «ειδικές κρύπτες» κάτω από τις σφίγγες στην Αμφίπολη- Τί αποκάλυψαν στον Κ.Καραμανλή (φωτό & βίντεο)




Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Να το μάθουν και οι φίλοι σας

 facebook twitter   more



της Μαρίνας Νικολάκη

Mια σημαδιακή επίσκεψη στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης πραγματοποίησε χθες το απόγευμα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, καθώς και συνάντησεη με τον αρχιτέκτονα-αναστηλωτή Μιχάλη Λεφαντζή, κάτι που ίσως να

σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των ανασκαφών στην Αμφίπολη και την έναρξη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών για την περιοχή.


Σημαντικό είναι ότι μετά την αποκάλυψη του Pronews (ότι ακυρώθηκε η έρευνα ανάλυσης των οστών) η Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ Μαρία Βλαζάκη έκανε αποδεκτό το αίτημα του αρχιτέκτονα Μ.Λεφαντζή προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι βέβαια το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός επισκέφθηκε την ανασκαφή του Καστά λίγες μόλις ημέρες μετά τις αποκαλύψεις του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή στο 30ο Αρχαιολογικό Συνέδριο της Θεσσαλονίκης , σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν ψευδότοιχοι κάτω από τις σφίγγες , «ειδικές «κρύπτες» και οι οποίοι προφανώς έχουν μέσα πολύ σημαντικά ευρήματα, πίσω από τους οποίους ίσως υπάρχουν σημαντικά ευρήματα, όπως γράφει ο Γιώργος Ροδάκογλου στο ThousandNews.

Ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής, έδειξε στον πρώην πρωθυπουργό τα σημεία των ψευδότοιχων ενώ χτύπησε με το χέρι του, προκειμένου να ακουσθεί ο υπόκωφος ήχος τους, κάτι που προκάλεσε την έκπληξη όλων!

Επίσης ο κύριος Λεφαντζής παρουσίασε εικόνες από τα σκαναρίσματα του καθηγητή Γεωλογίας Γρηγόρη Τσόκα με το περιεχόμενο τους , όπως αυτό αποτυπώνεται.

Ο πρώην πρωθυπουργός έφτασε στον τύμβο Καστά λίγο μετά τις έξι το απόγευμα και παρέμεινε μέσα στο ταφικό μνημείο πενήντα λεπτά.


Ο κ. Καραμανλής ξεναγήθηκε από τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή ενώ συνοδευόταν από τον εξάδελφο του και βουλευτή Σερρών Κώστα Αχ. Καραμανλή, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Δήμαρχο της Αμφίπολης Κώστα Μελίτο.

Η ξενάγηση έγινε υπό τύπου ερωτοαπαντήσεων που αφορούσαν ολόκληρη την ιστορία της ανασκαφής από την έναρξη της έως σήμερα ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη γενέτειρα του Πρώτη Σερρών, η οποία μάλιστα διοικητικά ανήκει στο Δήμο Αμφίπολης, καθώς απέχουν μόλις 19 χιλιόμετρα.

Ο κύριος Καραμανλής έδειχνε ενημερωμένος για τις αρχαιολογικές έρευνες καθώς έκανε πολλαπλές ερωτήσεις, που αφορούσαν τόσο στο μνημείο από αρχαιολογικής άποψης (πχ χρονολόγηση) όσο και στο ιστορικό πλαίσιο του και τους πρωταγωνιστές της εποχής. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι ερωτήσεις περιελάμβαναν και τον ευρύτερο ρόλο της Αμφίπολης την εποχή εκείνη σε σχέση με το λιμάνι και το Παγγαίο, και εξέφρασε την άποψή του, ότι πρέπει να συνεχιστούν άμεσα.

Ένα ευχάριστο στίγμα κατά την ξενάγηση του κυρίου Καραμανλή έδωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, κάνοντας αναφορά στην έναρξη του INTERREG και τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου στην Αμφίπολη.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι το μελλοντικό αναπτυξιακό πλάνο του περιλαμβάνει και τη μεταφορά του λέοντος της Αμφίπολης στην κορυφή του τύμβου.

Η επίσκεψη Καραμανλή σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το πολιτικό του γραφείο, προγραμματίστηκε μετά από αίτημα του ιδίου.

Κατά την αποχώρηση του ο κύριος Καραμανλής δεν προέβη σε καμία δήλωση ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται κατά τις επόμενες ημέρες να δοθεί στη δημοσιότητα από το πολιτικό του γραφείο μια ανακοίνωση υποστήριξης των ανασκαφών της Αμφίπολης.

Η ξενάγηση ξεκίνησε από τον περιβάλλοντα χώρο και την μνημειακή κατασκευή του περιβόλου, για την οποία χρησιμοποιήθηκαν τα περισσότερα κυβικά μαρμάρου που έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ στην Μακεδονία, όπως είπε ο κ. Λεφαντζής στον πρώην πρωθυπουργό.


Σήμερα το πρωί ακολούθησε επίσκεψη στον χώρο του Οχυρού Ρούπελ, το μεγαλύτερο συγκρότημα της οχυρωμένης τοποθεσίας κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων που έφερε το όνομα «Γραμμή Μεταξά», με συνολικό ανάπτυγμα καταφυγίων 1.849 μέτρα και μήκος στοών 4.251 μέτρα.

Φωτογραφίες:








 


pronews.gr





loading...
Σημείωση                                         
Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τo  paratolmosblog.blogspot.gr   
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας