Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 29 ΜΑΪΟΥ 1453…Φρίξον ήλιε, στέναξον γη, εάλω η Πόλις, εάλω η Πόλις!


Περισσότερα μέσα: Δείτε αναλυτικά...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠ ΟΛΟ ΤΩΝ ΚΟΣΜΟ




Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Να το μάθουν και οι φίλοι σας

facebook  twitter   more


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 29 ΜΑΪΟΥ 1453…



Η Κωνσταντινούπολη «πέφτει» στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων. «Η Πόλις εάλω» έπειτα από πολιορκία ενός χρόνου.
Ουκ εάλω η Ρίζα
Ουκ εάλω το Φως

Ουκ εάλω η Βασιλεύουσα Ψυχή των Ελλήνων

28 ΜΑΪΟΥ 1453 μ.Χ. – Για εμάς εκεί σταμάτησε η Ιστορία! Στις 28 και όχι στις 29 Μαΐου… Είμαστε η ΦΡΟΥΡΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑΣ! Κρατούμε ακόμη την Πόλη της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης! Τίποτε δεν παραδώσαμε! Τίποτε δεν παραδίδουμε!

Συνεχίζουμε τον Αγώνα του Αυτοκράτορα!

Αρνούμαστε την «Ένωση των Εκκλησιών» που προσπάθησαν τότε να μας επιβάλουν! Αρνούμαστε την υποταγή στους Φράγκους! Αρνούμαστε την υποταγή στους Τούρκους! Είμαστε εδώ ζωντανοί και απροσκύνητοι! Και αναμένουμε την έγερση του Μαρμαρωμένου Αγίου Βασιλέα Ιωάννη! Εμείς θα τον συνοδεύσουμε στην Αγια-Σοφιά! Εμείς θα δούμε την στέψη του! Εμείς θα ζήσουμε το μεγάλο Ποθούμενο του Γένους!



Ελάτε μαζί μας! Ξυπνήστε όλους τους Έλληνες! Ερχόμαστε!







Αυτό που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι οι τελευταίοι υπερασπιστές της Κωνσταντινούπολης το 1453, ήταν Κρητικοί, υπό την ηγεσία του Σφακιανού ναύαρχου και πλοιοκτήτη Μανούσου Καλλικράτη από τα Σφακιά.



Ο Γιώργος Πανακάκης αφηγείται:

…Την δεκάτην πέμπτην μηνός Μαρτίου θʼ ενιαυτού κζʼ Ινδικτιώνα, τον καιρόν, όπου ο Σουλτάνος Μουχαμέτης ήρχισε να περιζώνει με τα φουσάτα του τη Μεγάλη Πόλη μας, δια να την πάρη, ο παλαιός Δρουγγάριος, Μανούσος Καλλικράτης, μέγας καραβοκύρης, αρχηγός των Σφακιών και άρχοντας του Σελίνου, ηλικίας τότε ογδοήντα χρόνων, οι δυό γυιοί του ήσανε σκοτωμένοι τρεις χρόνους πριν εις θαλασσοπόλεμον με Σαρακηνούς, επήρε άξαφνα Βασιλικόν μήνυμα, χρυσόβουλον, όπου του έλεγε να υπάγη το ογρηγορώτερον με τα καράβια του και με όσους εμπόρει περισσότερους άντρας εις την Βασιλεύουσαν, όπου εκιντύνευε.
Το μήνυμα το επήγε εις τον Μανούσον ο Βενετός πλοίαρχος Αρμάντος συγγενής του άρχοντα της Βενετίας….
‘Τό δέ τήν Πόλιν σοι δούναι, ουτ’ εμόν εστί ούτε άλλου τών κατοικούντων εν αυτή… Κοινή γάρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν ού φεισόμεθα τής ζωής ημών….»
Ελέω Θεώ Αυτοκράτωρ Ρωμαίων Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος
loading...


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

loading...
Σημείωση                                         
Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τo  paratolmosblog.blogspot.gr   
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας