Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

Η κίνηση της Ελλάδας που αλλάζει τα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠ ΟΛΟ ΤΩΝ ΚΟΣΜΟ



Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Να το μάθουν και οι φίλοι σας




 animated-arrow-image-0509 facebook twitter   more





Τι σχεδιάζει η Αθήνα για το μέλλον



Η νέα γεωπολιτική ταυτότητα και οι στρατηγικές προθέσεις της Ελλάδας για το επόμενο χρονικό διάστημα γνωστοποιήθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Στα πλαίσια της Διάσκεψης της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα ο Έλληνας υπουργός μίλησε σε δημοσιογράφους για την έναρξη μιας ενιαίας συμμαχίας κρατών που θα απλώνεται από τον Δούναβη μέχρι τον Τίγρη και από βόρεια Αφρική μέχρι την κεντρική Ευρώπη.

Όπως τόνισε και ο ίδιος σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη συμμαχία θα παίξει η Ελλάδα συγκρίνοντας τις ιστορικές επαφές του ελληνικού πολιτισμού με τους γείτονές του. «Επαφές οι οποίες εάν ήταν δυνατές εκείνη την εποχή όταν υπήρχαν μεγάλα προβλήματα μεταφορών, πολιτισμού και οικονομίας σε σύγκριση με σήμερα, τότε στις μέρες μας επιβάλλεται να αναπτύξουμε και να συγκροτήσουμε αυτές τις νέες δομές, αυτά τα νέα δίκτυα μεταφορών, πολιτισμού, οικονομίας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Όταν ρωτήθηκε για το μέλλον της συμμαχίας όταν η Μέση Ανατολή φλέγεται από πολεμικές συγκρούσεις, ο Νίκος Κοτζιάς πρόσθεσε:

"Είναι σωστό ότι στην εξωτερική πολιτική μας ενδιαφέρει πολύ η δημοκρατία, τα δημοκρατικά μας οράματα, οι αξίες που έχουμε και οι αρχές μας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και είναι γνωστό ότι αν μετρήσει κανείς πολλές από τις κοινωνίες που βρίσκονται νοτιότερα από την Ελλάδα, δεν θα διαπιστώσει ότι ανταποκρίνονται στα δικά μας πρότυπα.

Όμως έχω δυο πράγματα να σημειώσω σε αυτό. Πρώτον, αυτές οι κοινωνίες είναι ανοιχτές κοινωνίες, δηλαδή είναι κοινωνίες στις οποίες πραγματικά γίνονται μεγάλες αλλαγές. Την τελευταία φορά που ήμουν στα Εμιράτα μου έκανε εντύπωση που είδα γυναίκες ως πιλότους μαχητικών. Δηλαδή αυτό είναι δείγμα ανοιχτής κοινωνίας.





Και το δεύτερο που πρέπει να σημειώσω – το λέω με πίκρα και πειραχτικά ταυτόχρονα- είναι η ότι υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να διασφαλίζει πρώτα τις ανθρώπινες ζωές. Αν δεν υπάρχουν άνθρωποι είναι περιττό να μιλάμε για δικαιώματα.

Γιατί το λέω αυτό; Διότι ορισμένες χώρες της Δύσης έκαναν πολεμικές επεμβάσεις στη Συρία. Στη Συρία χάθηκαν 500.000 άνθρωποι, 12 με 14 εκατομμύρια έχουν ξεριζωθεί, δεν έχουν σπίτια, δεν μπορούν να διασφαλίσουν την τροφή για τις οικογένειές τους και μέλλον για τα παιδιά τους και αναρωτιέμαι κατά πόσο εμείς -όχι η Ελλάδα βέβαια, αλλά η Δύση- υπεράσπισε τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από αυτή την καταστροφή.

Γι’ αυτό εξακολουθώ να λέω ότι πρωταρχικός μας στόχος είναι η ανθρώπινη ζωή, ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής. Και για να υπάρξει ανθρώπινη ζωή και σεβασμός, έχει μεγάλη σημασία η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή.

Θέλω να σας πω ότι, αν κάποιος προσπαθήσει -δεν θα του επιτρέψουμε- να αποσταθεροποιήσει την Αίγυπτο και από πίσω το Σουδάν που είναι σε εμφύλιο πόλεμο και πιο κάτω τη Σομαλία και τα λοιπά, θα προκαλέσει μια κινητικότητα 150 με 200 εκατομμυρίων ανθρώπων. Και δεν θα δούμε την προσφυγιά που είδαμε από τη Συρία ή από άλλες μουσουλμανικές χώρες, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μετακινήσεις δεκάδων εκατομμυρίων.

Εγώ συστήνω σε όλους τους εταίρους μας στη Δύση ότι καλό είναι να μην το δοκιμάσουν. Καλό είναι να συμβάλουμε στη σταθερότητα και την ασφάλεια, στην καλή συνεργασία και κάθε δημοκρατική πτυχή να έχει την υποστήριξή μας. Αλλά όχι το αντίστροφο. Όχι να καταστρέφουμε ανθρώπινες ζωές στο όνομα της δημοκρατίας. Διότι 500.00 άνθρωποι που χάθηκαν στον εμφύλιο και στις επεμβάσεις στη Συρία δεν απολαμβάνουν κανενός είδους δικαιώματος πλέον.

Θέλω να σας πω επ’ ευκαιρίας και κάτι άλλο: η σκέψη μας για ανάπτυξη της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο συνδέεται με μια αρχή. Δεν πρέπει στο μέλλον να επιτρέψουμε εξωγενείς παράγοντες να επεμβαίνουν στην περιοχή μας και να την κάνουν δοκιμαστήριο ιδεών και πολέμων".

Δείτε απόσπασμα από τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ


el.gr
loading...


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

loading...
Σημείωση                                         
Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τo  paratolmosblog.blogspot.gr   
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας