Πως θα αντιδράσει η Τουρκία στον εξοπλισμό των Κούρδων;…Το επόμενο κύμα θα χτυπήσει στην Κύπρο!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠ ΟΛΟ ΤΩΝ ΚΟΣΜΟ


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Να το μάθουν και οι φίλοι σας

 facebook twitter   moreΑν οι ΗΠΑ δεν πειστούν για το PKK/PYD, θα γίνουν επιχειρήσεις των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μέσα στη Συρία


Το έχουμε ξαναγράψει και δεν θα βαρεθούμε να το επαναλαμβάνουμε: Οι στιγμές που περνάμε, σε Κύπρο και Ελλάδα, είναι ιστορικές.

Κι αυτό γιατί επανασχεδιάζονται ο χάρτης και οι ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή. Χρειάζεται προσοχή, γιατί όσα συνέβησαν χθες στο Ιράκ, όσα συμβαίνουν σήμερα στη Συρία, όσα θα συμβούν αύριο στην Τουρκία επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την Κύπρο και την Ελλάδα.

Το επόμενο κύμα θα χτυπήσει στην Κύπρο. Αν αντέξει, θα είναι πιο εύκολο να αντέξει και η Ελλάδα στο μεθεπόμενο, που θα χτυπήσει στις θάλασσές της.

Χρειάζονται γεωπολιτική οξυδέρκεια, πολιτική εγρήγορση και διπλωματική επιδεξιότητα. Αν ο Ελληνισμός περάσει από αυτές τις συμπληγάδες χωρίς να χάσει την «ουρά» του, μπορεί να μπει ένα τέλος στη διαδικασία συρρίκνωσής του, που έλαβε κατακλυσμιαίες διαστάσεις από το 1923 και εντεύθεν.
Ελληνες, γρηγορείτε!

Ο Κουρδικός Διάδρομος είναι μια «επιχείρηση περικύκλωσης της Τουρκίας» και η τουρκική απάντηση σ’ αυτό, το plan B, είναι συνολική αντίδραση

Του Ιμπραχίμ Καραγκιούλ*

Μπορούν η Τουρκία και οι ΗΠΑ να ξεπεράσουν την κρίση του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, την προστασία που παρείχαν οι ΗΠΑ στους πραξικοπηματίες και τη μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης που έχει ξεσπάσει μετά τη στήριξη που παρέχουν στο PKK/PYD;

Μπορούν οι δύο χώρες να ξαναβρούν την ευκαιρία της αλληλοκατανόησης; Μπορεί η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου Eρντογάν στις ΗΠΑ να αποτελέσει μια νέα αρχή;

Χωρίς αμφιβολία, αυτός που πρέπει να κάνει κάποιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η διοίκηση των ΗΠΑ. Αυτό για το οποίο γίνεται λόγος δεν είναι κάτι απλό ή ανούσιο, αλλά η εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, η ενότητά της, η πολιτική σταθερότητα και οι απειλές που αντιμετωπίζει στην περιοχή.

Μία από αυτές τις απειλές προέρχεται από τον Γκιουλέν και την οργάνωσή του, που αποσκοπούσε στο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα, και ερχόταν από τις ΗΠΑ. Η ομάδα αυτή χαίρει προστασίας στις ΗΠΑ ακόμη και σήμερα. Δηλαδή, εξακολουθεί να υπάρχει η απειλή.

Η άλλη απειλή προέρχεται από το PKK/PYD, από τις πολιτικές των ΗΠΑ στην περιοχή και από τα σχέδια αναδιαμόρφωσης του χάρτη και των συνόρων, που σχεδιάζουν για τη Βόρεια Συρία. Και αυτή η απειλή εξακολουθεί να υφίσταται.

ΗΠΑ και Τουρκία είναι σύμμαχοι εδώ και πολλά χρόνια, αλλά η διοίκηση στην Ουάσινγκτον εφαρμόζει πολιτικές που αυξάνουν τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της.

Με τον τρόπο αυτόν, στην ουσία οι ΗΠΑ απειλούν πλαγίως την Τουρκία. Στην ουσία συμπεριφέρονται κυριολεκτικά ως εχθρική χώρα στην Τουρκία, αλλά στην πολιτική ρητορική τους αυτό το αρνούνται. Αν είναι έτσι, τότε για να επανέλθουν οι σχέσεις στην παλιά μορφή τους, είναι αναγκαίο οι ΗΠΑ να δώσουν σοβαρές εγγυήσεις στην Τουρκία.

Μπορεί να δημιουργηθεί μια συνεργασία, η οποία σε ευρύτερο πλαίσιο θα είναι σχετική με το παγκόσμιο πεδίο εξουσίας που θα διαμορφώσει η κεντρική χώρα και σε ειδικό πλαίσιο θα επικεντρώνεται σε μια λύση στη Συρία;

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ -ο Τραμπ για την ακρίβεια- θα επιλέξει την οδό της εξάλειψης των αμφιβολιών και της δυσπιστίας που έχει η Τουρκία; Ή, μήπως, το Πεντάγωνο και η CIA θα προχωρήσουν κι άλλο στις εργασίες διαμόρφωσης του χάρτη στην κοντινή μας περιοχή, αυξάνοντας περισσότερο τις ανησυχίες της Τουρκίας, και θα βαθύνουν κι άλλο αυτή την κρίση εμπιστοσύνης;
Πρώτα διαμέλισε τη Συρία και στη συνέχεια «άνοιξε το μέτωπο της Τουρκίας» – αυτό είναι το σχέδιο Η χωρίς όρια στήριξη που παρέχει η διοίκηση των ΗΠΑ στο PKK/PYD, η εφαρμογή σχεδίων που αποσκοπούν στον διαμελισμό της Συρίας μέσω της τρομοκρατικής οργάνωσης, η προσπάθειά της να δημιουργήσει έναν (κουρδικό) διάδρομο στα σύνορα με τη χώρα μας δεν έχουν καμία σχέση με το Συριακό. Αυτό το ξέρουμε.

Αυτό δεν είναι καν θέμα τρομοκρατίας – το ξέρουμε κι αυτό. Αυτό είναι ο διαμελισμός της Συρίας και, μέσω της Συρίας, η δημιουργία της κατάλληλης υποδομής για τον διαμελισμό σε επόμενη φάση της Τουρκίας. Αυτό είναι ένα σχέδιο διαμελισμού της περιοχής μέσω της δημιουργίας πόλεων-κρατών και εθνικών κρατιδίων, και απειλεί όλη την περιοχή. Είναι μια διαδικασία που σταδιακά θα διαμελίσει όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και το Ιράν και τη Σ. Αραβία.
Κατά συνέπεια, το θέμα μας δεν είναι μόνο το ΡΚΚ και το ζήτημα της τρομοκρατίας. Αν η διοίκηση των ΗΠΑ έχει φτάσει στο σημείο που δεν μπορεί πια να κρύψει τα σχέδιά της για μια χώρα του ΝΑΤΟ, αλλάζει η έννοια της συνομιλίας, των διαπραγματεύσεων, των συζητήσεων, της στάσης που θα κρατήσουμε και της συμμαχίας.

Οικοδομείται ένας νέος κόσμος. Ο κόσμος αυτός θα διαμορφωθεί βάσει της αναμέτρησης δυνάμεων ανάμεσα στις κεντρικές χώρες, τις μεγάλες δυνάμεις. Οι ΗΠΑ είναι η πιο σημαντική από αυτές, αλλά δεν παύει να είναι μόνο μία από αυτές τις χώρες. Αν επιχειρήσει να ρεγουλάρει την Τουρκία μέσω τρομοκρατικής οργάνωσης, η Τουρκία δεν θα παραδοθεί.

Ο Aρχηγός ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ, ο Χακάν Φιντάν από τη ΜΙΤ και ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν πήγαν στις ΗΠΑ για να προετοιμάσουν την επίσκεψη του προέδρου εκεί. Στις επαφές που είχαν, έλαβαν αρνητικά μηνύματα ότι θα υπάρξουν σοβαρές δυσκολίες στο θέμα PKK/PYD.

Ελπίζουμε ότι στη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν οι σχέσεις θα επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα και πως θα δημιουργηθούν νέοι ορίζοντες συνεργασίας των δύο χωρών.
Αλλά, αν δεν συμβεί αυτό, αν ο στρατός των ΗΠΑ συνεχίσει τη στάση των απειλών στην Τουρκία μέσω του ΡΚΚ, τι θα κάνει η Τουρκία; Εχει η Τουρκία δικό της «σχέδιο Β», και ποιο είναι αυτό;

Το μόνο που ξέρω είναι ότι ο Κουρδικός Διάδρομος είναι ένα σχέδιο περικύκλωσης και πολιορκίας της Τουρκίας. Σε περίπτωση που επιτύχει, θα επηρεάσει το μέλλον της Τουρκίας όλον τον 21ο αιώνα. Το θέμα της τρομοκρατίας δεν είναι απλά ένα ζήτημα που περιορίζεται στο ΡΚΚ. Είναι θέμα χάρτη και αλλαγής συνόρων, είναι ένα θέμα που χρησιμοποιείται για να οδηγηθεί η Τουρκία σε πνιγμό.

Κανένας πολιτικός σκοπός, καμία συμμαχία, καμία σχέση δεν είναι πιο σημαντική από αυτή την απειλή. Κανένα σχέδιο ή πρότζεκτ δεν είναι υπεράνω αυτού – δεν μπορεί να είναι. Και κανένας πολιτικός σκοπός δεν μπορεί να αναγκάσει την Τουρκία να δεχτεί αυτό το πρότζεκτ. Κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται για να μας κάνει να δεχτούμε αυτό το σχέδιο ή να το κάνει να φανεί σε εμάς ως κάτι φυσιολογικό θα βάλει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας.

Αν οι ΗΠΑ δεν πειστούν για το PKK/PYD, μένει μόνο ένα σχέδιο – και αυτό είναι να γίνουν επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε τέσσερις περιοχές στα σύνορα, μέσα στο έδαφος της Συρία, χωρίς κανέναν δισταγμό.

Θα πω ένα πράγμα σε όσους το θεωρούν ακραίο: Το μέλλον της Τουρκίας είναι πάνω απ’ όλα. Οποιο κι αν είναι το τίμημα, δεν θα το υπολογίσουμε, για να κρατήσουμε την πατρίδα μας ακέραια και ενωμένη. Αν δεν το κάνουμε αυτό σήμερα, αν δεν αντιδράσουμε αποφασιστικά, δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε στο μέλλον και θα καταδικαστούμε να αποδεχτούμε τα νέα σύνορα και τον χάρτη που μας επιβάλλουν.

 

O Ιμπραχίμ Καραγκιούλ*

Είναι Μυστικοσύμβουλος του Ερντογάν και διευθυντής της «Γενί Σαφάκ», της μεγαλύτερης εφημερίδας της Τουρκίας, επικοινωνιακής ναυαρχίδας του ΑΚΡ, που ανήκει στον συμπέθερο του Ερντογάν.

Σάββας Καλεντερίδης εφημερίδα Δημοκρατία
veteranos.gr
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

loading...
Σημείωση                                         
Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τo  paratolmosblog.blogspot.gr   
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας 

Σχόλια