Δεν είχαμε αμφιβολία… Τα 153 «ναι σε όλα» της συγκυβέρνησης πέρασαν τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα

Περισσότερα μέσα: Δείτε αναλυτικά...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠ ΟΛΟ ΤΩΝ ΚΟΣΜΟ
Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Να το μάθουν και οι φίλοι σας


facebook   twitter   moreΜε τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ)


στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΝΔ, «πέρασαν» οι τροπολογίες με τα προαπαιτούμενα για τις συντάξεις, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και το αφορολόγητο.

Οι δύο τροπολογίες για την χρηματοδότηση των κομμάτων και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, με την κανονική διαδικασία της τοποθέτησης των εισηγητών των κομμάτων.

Τις τρεις τροπολογίες που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία, ψήφισαν 153 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) ενώ καταψήφισαν 84 βουλευτές (ΝΔ, ΧΑ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων). Είχαν αποχωρήσει από την Ολομέλεια η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ.

Ο χαμός πριν

Ως …φυσιολογική, εμφάνισε περίπου ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος την εσπευσμένη κατάθεση των πέντε τροπολογιών για τα προαπαιτούμενα σε άσχετο νομοσχέδιο για την κύρωση σύμβασης για την αλιεία στην Μεσόγειο.

Αποκρούοντας τα σφοδρά πυρά που δέχθηκε η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για την μεθοδολογία αυτή, ο κ. Τσακαλώτος επικαλέστηκε το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και τις προσπάθειες κάποιων να μετατοπίσουν το επίκεντρο της συζήτησης από το θέμα του χρέους στην μη έγκριση όλων των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα. «Δεν θέλουμε να φιμώσουμε κανέναν. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη έκπληξη ότι κάτι φοβερό γίνεται όταν ξέρουμε ότι επί 7 χρόνια η Ελλάδα είναι υπό επιτήρηση και οι συσχετισμοί δυνάμεων ήταν ενάντιά σας και ενάντιά μας», είπε ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη ο οποίος ήγειρε θέμα αντισυνταγματικότητας.

«Κάνουμε και κακούς νόμους όπως κάνατε κι εσείς», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι ο λόγος που η κυβέρνηση έφερε ως τροπολογίες σημαντικές διατάξεις όπως αυτή που «παγώνει» την αύξηση των συντάξεων μέχρι το 2022 αλλά και εκείνη που «παγώνει» την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων έως το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, είναι «ο μεγάλος κίνδυνος που έχουμε στην διαπραγμάτευση ο οποίος είναι ότι οι αντίπαλοί μας δεν είναι ενιαίοι, υπάρχουν διαφωνίες και εντός ομισιόν, και εντός ΔΝΤ και είναι κάποιοι που θέλουν να μετατρέψουν την συζήτηση αντί να είναι για το χρέος να είναι για τα προαπαιτούμενα». «Δεν πρέπει να αφήσετε να υπάρχει αυτή η δυνατότητα που θέλουν πολλοί αντίπαλοί μας να το εκμεταλλευτούν και να μετατρέψουν την συζήτηση της Πέμπτηςστο Eurogroup, ώστε η συζήτηση αυτή να είναι για το χρέος και για τίποτα άλλο», είπε ο κ. Τσακαλώτος επαναλαμβάνοντας ότι «η βασική μας στρατηγική ήταν να φύγουμε από την επιτροπεία».


Τις εξελίξεις όσον αφορά τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το χρέος επικαλέστηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης σε μια προσπάθεια να πείσει τα κόμματα ότι δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια για την διαδικασία συζήτησης και ψήφισης των προαπαιτούμενων, ενώ η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου παραδέχθηκε ότι το κύριο πρόβλημα που υπάρχει έχει να κάνει με την συνάφεια της τροπολογίας, για την οποία μίλησε ο κ. Βορίδης. «Πράγματι υπάρχει ένα πρόβλημα συνάφειας αλλά είναι συνήθης κοινοβουλευτική πρακτική όταν υπάρχει λόγος επείγοντος», είπε η κυρία Αχτσιόγλου, ενώ σημείωσε μάλιστα ότι η άλλη επιλογή που υπήρχε ήταν να έρθει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, κάτι που θα ήταν χειρότερο.


Έτσι, έκρινε ότι «η διαδικασία αυτή επαρκεί διότι στην πραγματικότητα μόνο μια διάταξη χρήζει συζήτησης, αυτή με την οποία παγώνει η αύξηση των συντάξεων για μια ακόμη χρονιά έως το 2022». Βεβαίως υπάρχει η ρητή συνταγματική πρόνοια βάσει της οποίας οι συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις δεν μπορούν να αναγράφονται σε νόμους που αφορούν άσχετα πράγματα, όπως παραδέχθηκε η κυρία Αχτσιόγλου, γι’ αυτό και έγινε μια νομοτεχνική βελτίωση ώστε να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό και συγκεκριμένα μπήκε ξεχωριστό κεφάλαιο στο συζητούμενο νομοσχέδιο στον τίτλο του οποίου προστέθηκε η φράση: «συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».

«Αν η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ισχυριστεί ότι σε συνθήκη που αφορά τα ψάρια είναι σχετική η διάταξη για τις συντάξεις, άν είστε έτοιμοι να διαβείτε τον Ρουβίκωνα και να βάλετε δίπλα στα ψάρια τις συντάξεις, τότε εύγε», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας ενώ έντονη ήταν και η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗ.ΣΥ. Αν. Λοβέρδου ο οποίος είπε ότι «ακολουθούμε διαδικασίες αντικανονικά και αντισυνταγματικά». «Έχουν δίκιο όσοι αναφέρονται σε πρακτικές του παρελθόντος που ήταν έκτακτες και επείγουσες. Όποιος λέει ότι δεν έγινε δεν λέει την αλήθεια.

Όμως τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ αυτό παροξύνθηκε», πρόσθεσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι φέρνει προαπαιτούμενα με κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με καμία συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία αλλά με διαδικασία απαράδεκτη: με τροπολογία για να αποφύγετε το διήμερο του διαλόγου». Μάλιστα είπε: «Είστε 153, αν θέλετε να το ψηφίσετε το περνάτε, αλλά είστε πια πληρωμένα πιστόλια». Για «μίνι μνημονιάκι- εξπρές μέσα από μια απαράδεκτη διαδικασία», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γ. Αμυράς ο οποίος σημείωσε: «Εάν το χρέος και η ποσοτική χαλάρωση περνάει μέσα από την κύρωση για τα ψάρια, τότε να μας το εγγυηθείτε ότι θα πάρουμε τους τρεις μεγάλους στόχους κι εμείς θα σας πούμε καλή ψαριά, αλλά τα δίχτυα της κυβέρνησης είναι τρύπια».


Ως αντιλέγων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος είπε για το θέμα της αντισυνταγματικότητας ότι οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές καθώς πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι την Δευτέρα. Ο άλλος δρόμος θα ήταν η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, είπε, τονίζοντας ότι «η προτίμηση μιας τροπολογίας είναι αυτή η οποία επιτρέπει να συζητηθεί το θέμα». «Έτσι διασφαλίζουμε ουσιαστική συζήτηση», υποστήριξε.


Αποχώρησαν Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ

Τακτική πολιτικής απομόνωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην διαδικασία ψήφισης των νέων μνημονιακών προαπαιτούμενων ακολουθεί και η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποχωρώντας από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

Είναι ενδεικτικό ότι η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά σημείωσε στην ομιλία της πως «η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι διατεθειμένη να νομιμοποιήσει την διαδικασία».

Ακολούθως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταγγέλλει την απαράδεκτη διαδικασία και έδωσε το σύνθημα στους βουλευτές για αποχώρηση από την αίθουσα.

Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ αποχώρησε από την συνεδρίαση καταγγέλλοντας πραξικοπηματική και κατάπτυστη διαδικασία και άθλιες μεθοδεύσεις, ενώ η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, όπως απορρίφθηκε και το αίτημα του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Αθ. Θεοχαρόπουλου ο οποίος ζήτησε να ανοίξει πλήρης κατάλογος ομιλητών.

hellasforce.com

loading...


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

loading...
Σημείωση                                         
Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τo  paratolmosblog.blogspot.gr   
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας 

Σχόλια