Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

Το μυστικό σχέδιο των ΗΠΑ για τον εντοπισμό ρωσικών και κινεζικών υποβρυχίων

Περισσότερα μέσα: Δείτε αναλυτικά...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠ ΟΛΟ ΤΩΝ ΚΟΣΜΟ




Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Να το μάθουν και οι φίλοι σας





facebook   twitter   more




Έτσι προσπαθεί η DARPA (Υπηρεσία Έρευνας Προηγµένων Αµυντικών Προγραµµάτων) να πάρει το πάνω χέρι στον υποθαλάσσιο πόλεμο…


Αντί να χρησιμοποιεί παθητική τεχνολογία σόναρ που ακούει για ακουστικά «pings» που συλλέγονται από την υποθαλάσσια κίνηση του εχθρού, το MOCCA προγραμματίζει να χρησιμοποιεί ενεργή τεχνολογία σόναρ, ικανή να προωθήσει ενεργά τα ενεργά ακουστικά pings προς τα εμπρός και να αναλύσει το σήμα επιστροφής.

Η αμερικανική υπηρεσία άμυνας Advanced Defense Research (DARPA) έχει αναθέσει στη BAE Systems σύμβαση ύψους 4,6 εκατομμυρίων δολαρίων για το πρόγραμμα Mobile Offboard Clandestine Communications and Approach (MOCCA).
Ο στόχος του προγράμματος MOCCA είναι να επιτρέπει στα υποβρύχια να ανιχνεύουν άλλα υποθαλάσσια σκάφη σε μεγαλύτερες αποστάσεις, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον κίνδυνο ανίχνευσης.

«Οι πρόοδοι στη ναυτιλιακή τεχνολογία είναι κρίσιμες για το Υπουργείο Άμυνας και ένας τομέας όπου ο στρατός των Η.Π.Α. μπορεί να συνεχίσει να ενισχύει το πλεονέκτημά του», ανέφερε σε γραπτή δήλωση ο Geoff Edelson, διευθυντής της Maritime Systems and Technology της BAE Systems.

Η Υπηρεσία Προηγμένης Έρευνας για την Άμυνα (DARPA) και η BAE-Systems έχουν ξεκινήσει ένα έργο υψηλής τεχνολογίας για να σχεδιάσουν υποθαλάσσια drones που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ενεργό σόναρ για να βρουν τα εχθρικά υποβρύχια και να επιστρέψουν σε υποβρύχιο υποδοχής σε πραγματικό χρόνο.

Το πρόγραμμα, το οποίο αποκαλείται πρόγραμμα Mobile Offboard Clandestine Communications and Approach (MOCCA), φέρνει την προοπτική μιας μεγάλης εξέλιξης στην υποθαλάσσια τεχνολογία επικοινωνιών – επιτρέποντας στα υποβρύχια να ανιχνεύουν τους εχθρούς από μια πολύ ασφαλέστερη απόσταση.




Αυτές τις μέρες, στο επικίνδυνο και περίπλοκο «βασίλειο» του υποθαλάσσιου πολέμου, τα περισσότερα υποθαλάσσια drones συνήθως συλλέγουν πληροφορίες πριν επιστρέψουν για να κατεβάσουν τα δεδομένα στο μητρικό πλοίο. Αυτή η αναδυόμενη τεχνολογία θα επέτρεπε την υποθαλάσσια σύνδεση σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των drones και των μεγαλύτερων υποβρυχίων.

Αντί να χρησιμοποιεί παθητική τεχνολογία σόναρ που ακούει για ακουστικά «pings» που συλλέγονται από την υποθαλάσσια κίνηση του εχθρού, το MOCCA σχεδιάζεται να χρησιμοποιεί ενεργή τεχνολογία sonar ικανή να προωθήσει ενεργά ακουστικά pings προς τα εμπρός και να αναλύσει το σήμα επιστροφής για να διακρίνει την ταχύτητα το σχήμα και την απόσταση ενός εχθρικού υποβρυχίου – επιτρέποντας παράλληλα στο μητρικό του υποβρύχιο να διατηρήσει τις stealth ιδιότητές του.





«Με την αναζωπύρωση των ανταγωνιστών μας και τον αυξανόμενο αριθμό υποβρυχίων, η τεχνολογία MOCCA θα παράσχει στα υποβρύχια του ναυτικού ένα ζωτικό ασύμμετρο πλεονέκτημα ενάντια σε μια ταχύτατα αυξανόμενη υποθαλάσσια απειλή», τόνισε ο Geoff Edelson, διευθυντής της Maritime Systems and Technology της BAE Systems στη γραπτή δήλωση.

Η Ανακοίνωση Ευρείας Υπηρεσίας της DARPA για το πρόγραμμα διατυπώνει αρκετές σημαντικές τεχνικές προκλήσεις με την προσπάθεια MOCCA, όπως η δυσκολία της κατασκευής ενός μικρού drone με ενεργά συστήματα αισθητήρων.

«Ένα μικρό UUV (μη επανδρωμένο υποθαλάσσιο όχημα) είναι μειονεκτικό ως μητρικό για έναν ενεργό προβολέα σόναρ. Ο διαθέσιμος όγκος για τον προτζέκτορα είναι εξαιρετικά περιορισμένος, γεγονός που καθιστά τα υλικά μετατροπής υψηλής απόδοσης μια αναγκαιότητα», αναφέρει η Ανακοίνωση Ευρείας Υπηρεσίας της DARPA στις βιομηχανίες.

Λέει ακόμα, ότι το μικρό drone έχει επίσης ενεργειακές προκλήσεις, εξηγώντας ότι «προτζέκτορας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ενεργειακά αποδοτικός».
Το ακουστικό σήμα του drone πρέπει να επικεντρώνεται και να κατευθύνεται, χωρίς να διασκορπίζεται για να παράγει «αντήχηση και απώλεια σήματος».

Ενώ οι λεπτομέρειες για το ποιες συγκεκριμένες τεχνολογίες που επιτρέπουν τα υποθαλάσσια σήματα δεν είναι διαθέσιμες για λόγους ασφαλείας, η BAA (Ανακοίνωση Ευρείας Υπηρεσίας) της DARPA καθιστά σαφές ότι η διασφάλιση του συνδέσμου επικοινωνιών είναι επίσης ύψιστης σημασίας.

Για να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους της Φάσης 1 του προγράμματος MOCCA, οι ερευνητές της BAE Systems θα σχεδιάσουν αποτελεσματικές δυνατότητες σόναρ για να μεγιστοποιήσουν το εύρος ανίχνευσης και να βελτιώσουν την αναγνώριση και την παρακολούθηση του στόχου, λένε οι προγραμματιστές της BAE.

«Ένας ιδανικός σύνδεσμος θα έχει χαμηλή πιθανότητα υποκλοπής και εκμετάλλευσης και θα παρέχει υψηλή αξιοπιστία σύνδεσης», δηλώνει η DARPA.

Χρησιμοποιώντας δορυφορική ολοκληρωμένη τηλεμετρία, μερικά υποβρύχια drones μπορούν να μεταφέρουν πληροφορίες στα πλοία σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Αυτό παρέχει ένα ουσιαστικό τακτικό πλεονέκτημα, επειδή τα μικρότερα drones είναι λιγότερο ανιχνεύσιμα στο σόναρ του εχθρού και επομένως μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περιοχές που είναι πιο δύσκολες να διεισδύσουν μεγαλύτερα υποβρύχια.

Μια τέτοια τεχνολογία επιτρέπει την πραγματοποίηση στενότερων αποστολών αναγνώρισης όταν πρόκειται να επιχειρήσουν σε εχθρική περιοχή, κοντά στην ακτογραμμή, ή να ξεπεράσουν τις προκλήσεις άρνησης κατά των προσβάσεων / της περιοχής που θέτουν οι δυνητικοί αντίπαλοι.

Τέτοια σενάρια, που οραματιζόταν για το όχι πολύ μακρινό μέλλον, παρέχουν την εννοιολογική βάση της αναδυόμενης στρατηγικής του Αμερικανικού Ναυτικού.
Η ιδέα είναι να επωφεληθεί από την γρήγορα αυξανόμενη ταχύτητα της επεξεργασίας υπολογιστών και την ταχεία βελτίωση της ανάπτυξης αλγορίθμων που αυξάνουν την αυτονομία.
Αυτό θα επιτρέψει στα μη επανδρωμένα συστήματα να επιχειρούν γρήγορα με βελτιωμένο επίπεδο αυτονομίας, να λειτουργούν μαζί ως μέρος ενός ολοκληρωμένου δικτύου και να εκτελούν ταχύτερα ένα ευρύτερο φάσμα λειτουργιών χωρίς να χρειάζεται κάθε μεμονωμένη εργασία να ελέγχεται από τον άνθρωπο.

Οι ομάδες υποβρύχιων αεροσκαφών θα χρησιμοποιούν σύντομα ταυτόχρονα το σόναρ και διάφορους αισθητήρες για τον εντοπισμό και την καταστροφή των εχθρικών υποβρυχίων και των πλοίων επιφανείας, την αναζήτηση ναρκών, τη συλλογή ωκεανογραφικών δεδομένων και τη διεξαγωγή αποστολών αναγνώρισης – όλα αυτά, ενώ ένας μόνο άνθρωπος θα εκτελεί τις εντολές και τις ελεγκτικές λειτουργίες επί πλοίου ή υποβρυχίου, εξηγούν ανώτεροι αξιωματούχοι των υπηρεσιών.

Η προσέγγιση έχει σχεδιαστεί ως πολλαπλασιαστής αποστολής για την αύξηση της αποδοτικότητας και την εκτέλεση ευρύτερου φάσματος λειτουργιών πολύ πιο γρήγορα.

Οπλισμένο με ένα μικρό στόλο υποβρύχιων αεροσκαφών, ένα υποβρύχιο, ή ένας αντιτορπιλικό, θα είναι σε θέση να εκτελούν αποστολές υψηλότερης προτεραιότητας, επιτρέποντας ταυτόχρονα σε μη επανδρωμένα συστήματα να συλλέγουν και να μεταδίδουν γρήγορα τακτικές και στρατηγικές πληροφορίες σχετικές με την μάχη.

KRIS OSBORN
Στρατιωτικός ειδικός αναλυτής
scout.com/military/warrior/

hellasforce.com




ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

loading...
Σημείωση                                         
Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τo  paratolmosblog.blogspot.gr   
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας