Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

Αποκαλύπτουμε… ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ «ΒΟΜΒΑ» ΑΠΟ ΡΩΣΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ!!!

Περισσότερα μέσα: Δείτε αναλυτικά...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠ ΟΛΟ ΤΩΝ ΚΟΣΜΟ





Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Να το μάθουν και οι φίλοι σας


facebook   twitter   more


Νέοι υπολογιστές με δυνατότητες πέρα από κάθε φαντασία είναι έτοιμοι να γίνουν πραγματικότητα.


Μια ομάδα Ρώσων και Αμερικανών επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δημιούργησε και τέσταρε τον πρώτο κβαντικό υπολογιστή 51 qubit στον κόσμο. Ο Mikhail Lukin, συνιδρυτής του Ρωσικού Κβαντικού Κέντρου, αναφέρει ότι οι δυνατότητες του νέου συστήματος την καθιστούν εύκολα ως την πιο πολύπλοκη υπολογιστική μηχανή του είδους της.

Μιλώντας στο 4ο Διεθνές Συνέδριο για τις Κβαντικές Τεχνολογίες στη Μόσχα, το οποίο διεξήχθη υπό την αιγίδα του Ρωσικού Κβαντικού Κέντρου, ο Lukin δήλωσε ότι το νέο μηχάνημα επέτρεψε στην ομάδα του να πάρει το προβάδισμα σε μια συνεχιζόμενη κούρσα για τη δημιουργία ενός πλήρως λειτουργικού κβαντικού υπολογιστή, ικανού να αντικαταστήσει τα παραδοσιακά συστήματα που βασίζονται σε τσιπ πυριτίου!



Σε αντίθεση με τα συμβατικά τσιπ υπολογιστών, τα οποία αποδίδουν δεδομένα σε μία από τις δύο καταστάσεις (1 ή 0), οι κβαντικοί υπολογιστές επιτρέπουν την ύπαρξη δεδομένων και στις δύο καταστάσεις ταυτόχρονα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κρατούν εκθετικά περισσότερες πληροφορίες. Οι κβαντικοί υπολογιστές λειτουργούν με κβαντικά δυαδικά ψηφία ή «qubits» όπως ονομάζουν τη μονάδα κβαντικών πληροφοριών, ανάλογη του κλασικού και διαδεδομένου bit.

Η υπολογιστική ισχύς ενός κβαντικού υπολογιστή αυξάνεται εκθετικά καθώς ο αριθμός των qubits που διαχειρίζονται, αυξάνεται. Ως εκ τούτου, ένας κβαντικός υπολογιστής με 50 χειραγώγιμα qubits είναι θεωρητικά πιο ισχυρός από τον Sunway TaihuLight, τον ταχύτερο υπερυπολογιστή που υπάρχει σήμερα.

Σήμερα, υπάρχουν δύο βασικές προσεγγίσεις για τη δημιουργία κβαντικών υπολογιστικών συστημάτων, κλασικών και αδιαβατικών. Οι υποστηρικτές του πρώτου προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν «παγκόσμιο κβαντικό υπολογιστή», τα qubits του οποίου θα υπόκεινται στους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία των συμβατικών ψηφιακών συσκευών.





Οι υποστηρικτές της αδιαβατικής κβαντικής πληροφορικής υιοθετούν μια διαφορετική προσέγγιση, η αρχή της οποίας είναι πιο κοντά στους αναλογικούς υπολογιστές των αρχών του 20ού αιώνα παρά στις ψηφιακές συσκευές της εποχής.



Κατά το παρελθόν έτος, αρκετές ομάδες ερευνητών από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ευρώπη ανακοίνωσαν ότι ήταν κοντά στη δημιουργία μιας αδιαβατικής υπολογιστικής μηχανής. Εκείνοι που ανέλαβαν την πρωτοβουλία ήταν ο John Martinis της Google, η ομάδα του οποίου εργάζεται σε μια υβριδική έκδοση ενός παγκόσμιου κβαντικού υπολογιστή που συνδυάζει τα στοιχεία τόσο της αναλογικής όσο και της ψηφιακής προσέγγισης στους υπολογισμούς.

Ωστόσο, ο Lukin και η ομάδα του έχουν προχωρήσει περισσότερο από την ομάδα Martinis, η οποία δημιουργεί μια μηχανή 22 qubit χρησιμοποιώντας υπεραγώγιμα κυκλώματα.

Η ομάδα του Lukin χρησιμοποίησε ειδική τεχνολογία «ψυχρών ατόμων». Ανακαλύφθηκε από Ρώσους και Αμερικανούς επιστήμονες, και η προσέγγιση συνίσταται στη διατήρηση ενός συνόλου ατόμων μέσα στα ειδικά κύτταρα λέιζερ και στην ψύξη τους σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτά τα άτομα μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν ως qubits, ενώ η σταθερότητά τους στη λειτουργία διατηρήθηκε κάτω από ένα ευρύ φάσμα συνθηκών. Αυτή η προσέγγιση επέτρεψε στους φυσικούς να δημιουργήσουν έναν υπολογιστή 51 qubit, που αποτελεί τον ισχυρότερο κβαντικό υπολογιστή στον κόσμο.

Η ομάδα του Lukin έχει ήδη χρησιμοποιήσει το σύστημα για να λύσει διάφορα προβλήματα φυσικής που είναι πολύ δύσκολο να επιλυθούν χρησιμοποιώντας παραδοσιακούς υπερυπολογιστές. Για παράδειγμα, οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί επιστήμονες ήταν σε θέση να υπολογίσουν πώς συμπεριφέρεται ένα μεγάλο σύννεφο διασυνδεδεμένων σωματιδίων και να ανιχνεύσουν άγνωστη δραστηριότητα που πραγματοποιήθηκε μέσα σε αυτό κατά το παρελθόν.

Ο έλεγχος των αποτελεσμάτων αυτών των υπολογισμών απαιτούσε από τον Lukin και τους συναδέλφους του να αναπτύξουν έναν ειδικό αλγόριθμο ο οποίος να επιτρέπει την πραγματοποίηση παρόμοιων υπολογισμών σε ακατέργαστη μορφή σε συνηθισμένους υπολογιστές. Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα ταιριάζουν, επιβεβαιώνοντας ότι το σύστημα 51 qubit από τους επιστήμονες του Χάρβαρντ λειτουργεί όχι μόνο θεωρητικά αλλά και στην πράξη.

Στο εγγύς μέλλον, ο Lukin και η ομάδα του σχεδιάζουν να συνεχίσουν τα πειράματα με τον κβαντικό υπολογιστή τους. Ο Lukin δεν αποκλείει ότι ο έλεγχος του υπολογιστή με τον αλγόριθμο Shor, ο οποίος επιτρέπει το «χακάρισμα» των περισσότερων από τα υπάρχοντα συστήματα κρυπτογράφησης με βάση τον αλγόριθμο RSA. Σύμφωνα με τον Lukin,έγγραφο σχετικά με τα πρώτα αποτελέσματα του έργου του κβαντικού υπολογιστή Ρωσίας-ΗΠΑ έχει γίνει ήδη δεκτό για δημοσίευση σε επιστημονικό επιστημονικό περιοδικό.

Το 4ο Διεθνές Συνέδριο για την Κβαντική Τεχνολογία ολοκληρώνεται σήμερα. Σημειώνουμε ότι παρόντες είναι πάνω από 100 εμπειρογνώμονες από διάφορους τομείς της φυσικής που μελετούν κβαντικές τεχνολογίες.
hellasforce.com




ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

loading...
Σημείωση                                         
Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τo  paratolmosblog.blogspot.gr   
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας