Έχουν 10 μάτια, γαλάζιο αίμα και σώζουν εκατομμύρια ζωές

Περισσότερα μέσα: Δείτε αναλυτικά...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠ ΟΛΟ ΤΩΝ ΚΟΣΜΟ


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Να το μάθουν και οι φίλοι σας


facebook   twitter   more


Προτάσεις με ενδιαφέρων - Προτάσεις με ενδιαφέρων
 ↡ 
↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔↔Όποιος έχει κάνει ένεση, κατά πάσα πιθανότητα χρωστά τη ζωή του στον βορειοαμερικανικό λίμουλο.Μια ουσία από το αίμα του, το λύμα αμοιβαδοειδών κυττάρων Limulus ή LAL, χρησιμοποιείται από τις φαρμακοβιομηχανίες για τον έλεγχο φαρμάκων, εμβολίων και ιατρικών βοηθημάτων, όπως οι τεχνητοί νεφροί, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι δεν περιέχουν επικίνδυνα μικρόβια. Κανένα άλλο τεστ δεν λειτουργεί εξίσου εύκολα ή αξιόπιστα. Οι λίμουλοι ζουν σε αβαθείς θάλασσες οι οποίες συχνά είναι μολυσμένες. Ένα λίτρο του συγκεκριμένου θαλασσινού νερού μπορεί να περιέχει περισσότερα από 1.000 δισεκατομμύρια τοξικά βακτήρια. Οι λίμουλοι δεν έχουν ανοσοποιητικό σύστημα και δεν μπορούν να αναπτύξουν τη μόλυνση.

Αντ’ αυτού, το αίμα τους περιέχει ένα θαυματουργό συστατικό που απενεργοποιεί τα διεισδυτικά βακτήρια και τους ιούς σχηματίζοντας θρόμβους γύρω τους και αυτό χρησιμοποιείται για την παρασκευή του LAL. Προκειμένου να διαπιστώσουμε αν οτιδήποτε προορίζεται για ιατρική χρήση είναι μολυσμένο ή όχι δεν έχουμε παρά να το εκθέσουμε σε λίγο LAL: αν δε δημιουργηθεί θρόμβος, είναι εντάξει. Έχουν γαλάζιο αίμα Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, το αίμα των λίμουλων δεν περιέχει αιμοσφαιρίνη που χρησιμοποιεί τον σίδηρο για τη μεταφορά οξυγόνου- αλλά αιμοκυανίνη, που χρησιμοποιεί τον χαλκό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το αίμα τους να έχει γαλάζιο χρώμα. Πωλείται περίπου 15.000 δολάρια το λίτρο και γι΄ αυτό οι λίμουλοι «συλλέγονται» αντί να θανατώνονται. Μαζεύονται με το χέρι, έως και χίλιοι ανά εβδομάδα από μικρά αλιευτικά. Αν και παίρνουμε το 30 τοις εκατό από το αίμα τους, ανακάμπτουν γρήγορα όταν ξαναπέφτουν στο νερό. Η αιμοληψία γίνεται μια φορά τον χρόνο και το αίμα τους υποβάλλεται σε κρυοαποξήρανση και στέλνεται σε όλο τον κόσμο....Τα πεταλοειδή καβούρια συγγενεύουν περισσότερο με τα ακάρεα, τους σκορπιούς και τις αράχνες και είναι τα τελευταία επιζώντα μέλη της πάλαι πότε ακμάζουσας τάξης των Ξιφόσουρων. Κυκλοφορούν στις αμερικανικές ακτές του Ατλαντικού και στις θάλασσες της νοτιοανατολικής Ασίας αναλλοίωτα από την Ορδοβίσια περίοδο, δηλαδή εδώ και 445 εκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται για το 75 τοις εκατό του συνολικού χρόνου ύπαρξης ζώων στον πλανήτη και για 200 εκατομμύρια χρόνια πριν από την άφιξη των δεινοσαύρων. Όχι κι άσχημη επίδοση για ένα πλάσμα που θυμίζει φανταχτερό ποντίκι υπολογιστή ή μικρό κράνος....

Το στοιχείο που βοηθάει να επιβιώνουν τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι το λείο καμπυλωτό τους κέλυφος, καθώς τα αρπακτικά δυσκολεύονται να τα αναποδογυρίσουν εκθέτοντας τη μαλακή κάτω πλευρά. Παρ’ όλα αυτά, οι γηγενείς Αμερικανοί τα χρησιμοποιούσαν παλιότερα για να βγάζουν τα νερά από τις πιρόγες τους. 


Εκτός του ότι έχουν αυτό το εκπληκτικό αίμα- που πλέον γνωρίζουμε ότι μπορεί να ανιχνεύσει τη μηνιγγίτιδα και τον καρκίνο- οι λίμουλοι αντέχουν επίσης σε ακραίες συνθήκες ζέστης και ψύχους, ενώ μπορούν να περάσουν ένα χρόνο χωρίς τροφή. 

Ακόμα έχουν δέκα μάτια, αν και ο Πολύφημος, ο γίγαντας της αρχαιοελληνικής μυθολογίας απ’ όπου παίρνουν το επιστημονικό τους όνομα είχε μόνο ένα....

Από το βιβλίο των Τζον Λόϋντ & Τζον Μίτσινσον
el.grΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

loading...
Σημείωση                                         
Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τo  paratolmosblog.blogspot.gr   
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας 

Σχόλια