Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

EKTAKTO – Μαραθώνια συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας – Επί 6 ώρες ξεσκόνιζαν τα πολεμικά σχέδια για Κύπρο

Περισσότερα μέσα: Δείτε αναλυτικά...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠ ΟΛΟ ΤΩΝ ΚΟΣΜΟ




Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Να το μάθουν και οι φίλοι σας


facebook   twitter   more




Eπί 6 ώρες συνεδρίασε το τουρκικό Συμβούλιο Ασφαλείας υπό την προεδρία του Προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν με κύριο θέμα συζήτησης τον


Ειδικού Συνεργάτη

τρόπο αντίδρασης της Τουρκίας απέναντι στη Κύπρο και τις γεωτρήσεις. Ο κύβος ερρίφθη, η απάντηση όπως αναμενόταν θα είναι πολυδιάστατη και κυρίως πολεμική. Τις επόμενες ημέρες ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα τα παίξει όλα για όλα στην περιοχή. Αυτό δείχνει η φράση «τα ενεργειακά αποθέματα της Αν. Μεσογείου αποτελούν πλέον «εθνική υπόθεση» για την Τουρκία»!

Στη σύγκλιση του τουρκικού συμβουλίου Ασφαλείας έπαιξε ρόλο και η αμερικανική «τάπα» και το «σβήσιμο των φώτων» στα τουρκικά μαχητικά

Η αποφασιστικότητα της Τουρκίας στο θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) το οποίο συνήλθε σήμερα υπό την προεδρία του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και κράτησε έξι ώρες.

Η δισέλιδη ανακοίνωση του ΣΕΑ σε σχέση με το Κυπριακό αναφέρει ότι «αξιολογήθηκε η διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία και τα αποτελέσματά της» και ότι «τονίστηκε η αποφασιστικότητά μας στο θέμα της διατήρησης των συμφερόντων και δικαιωμάτων της Τουρκίας και της ‘τδβκ΄ (ψευδοκράτος) στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας επί των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στην ανακοίνωση γίνεται και προειδοποίηση εναντίον των ΗΠΑ με αναφορά ότι «τα όπλα που κάποιες σύμμαχες χώρες παρέχουν στο YPG (Κούρδους της Συρίας) περνούν στα χέρια του ΡΚΚ» ενώ επικρίνεται και το Βόρειο Ιράκ για την απόφαση για δημοψήφισμα.

Οπως αναφέραμε και πριν λίγο, ενώ οι δυο τουρκικές φρεγάτες καθώς και το Barbaros συνεχίζουν να κινούνται στις νοτιοδυτικές θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου, η Τουρκία προχώρησε ήδη στην έκδοση παράνομης NAVTEX διάρκειας μέχρι τέλος του χρόνου δεσμεύοντας τέσσερα τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ νοτιοδυτικά της Κύπρου. Φαίνεται ότι και αυτό ήταν απόφαση που λήφθηκε στη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Συγκεκριμένα η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για τα τεμάχια 4, 5, 6 και 7 για έρευνες από το Barbaros.

Μάλιστα όπως φαίνεται και στο χάρτη η Τουρκία προχώρησε και δέσμευσε ακόμα και ένα τεμάχιο το οποίο έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία TOTAL-ENI κατά τον τρίτο γύρο αδειοδότησης.

«Επιστρατεύουμε μια πολυδιάστατη στρατηγική για να αντιμετωπίσουμε την ελληνοκυπριακή προκλητικότητα στα περίχωρα της Κύπρου. Προτεραιότητά μας δεν αποτελούν τα στρατιωτικά μέσα, αλλά η διπλωματία, τα οικονομικά μέτρα και οι πρωτοβουλίες που ετοιμάζεται να λάβει το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων». Αυτό επισήμαναν μέλη της τουρκικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα βολιδοσκοπεί τις προθέσεις του Ισραήλ. Η τουρκική πλευρά ευελπιστεί ότι μέχρι το 2019 θα εξασφαλίσει τη μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Τουρκία, με μια στρατηγική η οποία ενδέχεται να αποκλείει την ελληνοκυπριακή πλευρά από το μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι στην ευρύτερη περιοχή.

«Στο υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων επικρατεί η άποψη ότι η καλύτερη απάντηση στην ε/κ επιθετικότητα είναι η εντατικοποίηση των ερευνών της χώρας και έναρξη “σκαψίματος” από την τουρκική πλευρά σε περιοχές όπου πραγματοποιεί εργασίες η ε/κ πλευρά.





Διπλωμάτες του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και αξιωματούχοι του υπουργείου Ενέργειας θεωρούν αναγκαία την επιστροφή του σκάφους “Μπαρμπαρός” στην περιοχή. Μάλιστα, στη νέα περιοχή, η προσπάθεια του “Μπαρμπαρός” πρέπει να ενισχυθεί και με άλλα μέσα.

Η τοποθέτηση μιας πλατφόρμας σε περιοχές όπου διεκδικεί μονομερώς και με παράνομο τρόπο η ε/κ πλευρά θα ήταν η ιδανικότερη λύση-επιλογή για την πλευρά μας».

Ειδική αναφορά γίνεται στην περίπτωση της Μόρφου και τονίζει ότι η συγκεκριμένη περιοχή διαδραματίζει ρόλο-κλειδί τόσο για τα σχέδια της Τουρκίας όσο και για τους σχεδιασμούς της ε/κ πλευράς.

Τονίζει ότι τα ενεργειακά αποθέματα της Αν. Μεσογείου αποτελούν πλέον «εθνική υπόθεση» για την Τουρκία.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν, η κυβέρνησή του, το κόμμα του και οι πολιτικοί του σύμμαχοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η τουρκική πλευρά πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της Τουρκίας στη μεγάλη μοιρασιά στο ενεργειακό πεδίο της ανατολικής Μεσογείου.

Όπως τονίστηκε παραπάνω, η τουρκική πλευρά προσεγγίζει τις τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ πολυδιάστατα.

Εκτός από το ενδεχόμενο της τοποθέτησης μιας τουρκικής πλατφόρμας στα περίχωρα του νησιού, η τουρκική πλευρά στρέφει την προσοχή της και σε άλλα μέσα άσκησης πίεσης. Μέσα στο πλαίσιο της προαναφερόμενης αναζήτησης, η Άγκυρα στέλνει στην περιοχή φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, ενώ την ίδια στιγμή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» πιθανόν να έχει λάβει από την Άγκυρα οδηγίες για να επιστρέψει στα περίχωρα του νησιού.

Παράλληλα, διεξάγονται παρασκηνιακές επαφές και διαπραγματεύσεις με ξένους παράγοντες.

Σε αυτό το «μέτωπο», η Άγκυρα διευκρινίζει σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ότι όποιες ξένες εταιρείες επιλέξουν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με την ε/κ πλευρά, στο μέλλον θα αποκλειστούν από την ανάληψη σημαντικών έργων και την οικονομική δραστηριοποίησή τους στην Τουρκία.

Επίσης, η τουρκική πλευρά ετοιμάζεται να στείλει στις ξένες κυβερνήσεις το μήνυμα ότι η πιθανή «αδιαλλαξία» τους θα επιφυλάσσει αντίκτυπο σε άλλα πεδία, στα οποία οι ξένες κυβερνήσεις χρειάζονται τη βοήθεια και την υποστήριξη της Άγκυρας.

pentapostagma.gr




ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

loading...
Σημείωση                                         
Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τo  paratolmosblog.blogspot.gr   
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας