Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

Η Ελλάδα «ταξιδεύει» σε όλο τον κόσμο! Δείτε τι βρέθηκε 72 χρόνια μετά στο βυθό της Ικαρίας (φωτό, βίντεο)

Περισσότερα μέσα: Δείτε αναλυτικά...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠ ΟΛΟ ΤΩΝ ΚΟΣΜΟ




Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Να το μάθουν και οι φίλοι σας


facebook   twitter   more



Η Ελλάδα για ακόμη φορά εντυπωσιάζει όλο τον κόσμο,

Της Λίνας Ακριβοπούλου

με τις μοναδικές φωτογραφίες από το θρυλικό αεροπλάνο που βρέθηκε στο βυθό της Ικαρίας. Το μεγάλο ενδιαφέρον όλου του κόσμου έχει προκληθεί από το γεγονός ότι το αεροσκάφος που βρέθηκε, σε πολύ καλή κατάσταση και σε βάθος 16 μέτρων κοντά στον οικισμό του Μαγγανίτη, είναι τύπου Martin Baltimore και είναι το μοναδικό που έχει διασωθεί από τα 1.500 που έχουν κατασκευαστεί.

Πρόκειται για ένα δικινητήριο επιθετικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος που κατέπεσε, ενώ εκτελούσε αεροναυτιλιακή εκπαιδευτική άσκηση, στη θαλάσσια περιοχή της νότιας Ικαρίας στις 20 Απριλίου 1945. Επρόκειτο για αεροσκάφος της 13ης Μοίρας Ελαφρού Βομβαρδισμού (13 ΜΕΒ), με τετραμελές πλήρωμα που αποτελείτο από τους: Σμηνία Δημόπουλο Α.-χειριστή, Επισμηνία Βάθη Σωτήριο-ασυρματιστή, Έφεδρο Σμηνία Δεμερτζή Βασίλειο-αεροναυτίλο και Υποσμηνία Ζαχαρόπουλο Ιωάννη-επιβάτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το my- samos, το αεροπλάνο χαρτογραφήθηκε και φωτογραφήθηκε, ενώ η πρωτοβουλία, αλλά και η όλη προσπάθεια, ανήκει στον πρώην πρόεδρο αυτοδυτών Σάμου Αλέξανδρο Μαλαγάρη που σε συνεργασία με το Στέλιο Δεμερτζή πριν από λίγες ημέρες βρέθηκαν στην Ικαρία, έκαναν τις απαραίτητες καταδύσεις και συνέλλεξαν τα απαραίτητα στοιχεία.

Αξιοποιώντας τα στοιχεία της Πολεμικής Αεροπορίας, τις προφορικές μαρτυρίες κατοίκων που συνέλεξε ο Δ. Λεσσές και υποβρύχιες φωτογραφίες από παλαιότερη κατάδυση των Νίκου Τσαρνά, Δημήτρη Λεσσέ και Γιώργου Φράγκου, καταδυτική ομάδα επισκέφθηκε το σημείο όπου βρίσκεται το βυθισμένο Martin Baltimore στις 11 Ιουλίου 2017, όπου και το εντόπισε

Ο ένας από τους δύτες, ο Στέλιος Δεμερτζής, ήταν βαπτιστήρι κια ανηψιός του ενός εκ των δύο διαδωθέντων της αναγκαστικής προσθαλάσσωσης, Βασίλη Δεμερτζή

Ο βυθός προστάτεψε το Martin Baltimore για 72 ολόκληρα χρόνια!

Η άγνωστη ιστορία του συγκεκριμένου αεροπλάνου και τα χαρακτηριστικά του

Μία ώρα μετά την απογείωση είχε κράτηση του δεξιού κινητήρα και επομένως ο χειριστής αδυνατούσε να συνεχίσει την πτήση μόνο με τον αριστερό. Ο χειριστής αποφάσισε να προσεγγίσει την Ικαρία, αλλά επειδή δεν βρήκε κατάλληλο χώρο για προσγείωση, αναγκάστηκε να επειχειρήσει προσθαλάσσωση κοντά στο χωριό Μαγγανίτης. Η σύγκρουση με το νερό ήταν σφοδρή. Αποτέλεσμα του εγχειρήματος αυτού ήταν να διασωθούν οι Δεμερτζής και Δημόπουλος, αλλά να μην τα καταφέρουν οι Βάθης και Ζαχαρόπουλος, οι οποίοι πνίγηκαν.

Το Martin Baltimore ήταν ένα ελαφρύ δικινητήριο επιθετικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος, κατασκευασμένο από την Glenn L. Martin Company στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Είχε υπηρεσία με τις πολεμικές αεροπορίες της Βρετανίας, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νοτίου Αφρικής, της Ελλάδας και της Ιταλίας. Ο ρόλος του ήταν αυτός του ελαφρού βομβαρδιστικού/αναγνωριστικού. Χαρακτηριστικά του αεροσκάφους ως κατωτέρω:

Μέγιστη ταχύτητα: 491 χλμ./ώρα
Παρουσιάστηκε: 1941
Αποσύρθηκε: 1949
Μήκος: 15 μ.
Άνοιγμα φτερών: 19 μ.
Ημερομηνία πρώτης πτήσης: 14 Ιουνίου 1941
Κατασκευαστής: Glenn L. Martin Company

Το Μοντέλο 187 αναπτύχθηκε από το Martin 167 Maryland, έχοντας βαθύτερη άτρακτο και ισχυρότερες μηχανές.

Αρχικά σχεδιάστηκε για τη Γαλλία, σαν ένα κοινό πρόγραμμα τον Μάιο του 1940 από την Αγγλογαλλική Επιτροπή Προμηθειών, για να αντικαταστήσει το Maryland. Μετά την πτώση της Γαλλίας όμως η RAF ήταν εκείνη που τον Μάιο του 1940 παρέλαβε 400 αεροσκάφη, τα οποία και μετονόμασε σε Baltimore. Με την έναρξη του προγράμματος δανεισμού και μισθώσεων η Βρετανοί παρέλαβαν δύο ακόμα παρτίδες αεροσκαφών των 575 και 600 αεροσκαφών αντίστοιχα.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία άρχισε να παραλαμβάνει τα πρώτα Baltimore από την RAF στις 13 Σεπτεμβρίου του 1943, σε αντικατάσταση των Bristol Blenheim Mk V, και εντάχθηκαν στην 13η Μοίρα Ελαφρού Βομβαρδισμού. Αρχικά τα Baltimore της 13 ΜΕΒ έδρευαν σε βάσεις της Βόρειας Αφρικής και εκτελούσαν αποστολές συνοδείας νηοπομπών, ανθυποβρυχιακών περιπολιών και αναγνώρισης. Έφερε τετραμελές πλήρωμα και συνήθως το τέταρτο μέλος ήταν Βρετανός, σε ρόλο ασυρματιστή-πολυβολητή. Τον Μάιο του 1944 η Μοίρα μεταφέρθηκε στην Ιταλία και εντάχθηκε στην Balkan Air Force, αναλαμβάνοντας αποστολές βομβαρδισμού στόχων τακτικής και στρατηγικής σημασίας στη Γιουγκοσλαβία και τη βόρεια Ιταλία. Το φθινόπωρο του 1944 η 13 ΜΕΒ, εξοπλισμένη με 16 Baltimore Mk V επιστρέφει στην Ελλάδα και αναλαμβάνει αποστολές κατά γερμανικών στόχων στα νησιά του Αιγαίου.

Τα Βaltimore επιστράφηκαν στους Βρετανούς μεταξύ του 1945 - 1946. Συνολικά στην Ελληνική Αεροπορία υπηρέτησαν 79 αεροσκάφη.











 










el.gr




ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

loading...
Σημείωση                                         
Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τo  paratolmosblog.blogspot.gr   
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας