Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

Ελλάδα παντού! Η μεγάλη ιστορική ανακάλυψη στην Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά (βίντεο)

Περισσότερα μέσα: Δείτε αναλυτικά...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠ ΟΛΟ ΤΩΝ ΚΟΣΜΟ




Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Να το μάθουν και οι φίλοι σας


facebook   twitter   more




Οι αρχαιολόγοι ερευνητές της Αιγύπτου πιστεύουν ότι βρίσκονται μπροστά σε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη,


Της Λίνας Ακριβοπούλου

καθώς θεωρούν ότι έχουν βρει άγνωστη ιατρική συνταγή του Ιπποκράτη κατά την ανακαίνιση της βιβλιοθήκης στην θεωρούμενη ως αρχαιότερη χριστιανική μονή του κόσμου, δηλαδή στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, η οποία και κατέχει πολλά παλίμψηστα χειρόγραφα.


Κατά τη διάρκεια εργασιών αναστήλωσης που έγιναν στη βιβλιοθήκη του μοναστηριού, οι μοναχοί και οι ερευνητές βρέθηκαν μποστά σε μια εκπληκτική ανακάλυψη ενός χειρογράφου με ιατρική συνταγή που χρονολογείται από τον 5o ή 6ο αιώνα και αποδίδεται στον «Πατέρα της Ιατρικής».

Το National Geographic, μάλιστα, μετέδωσε ότι το χειρόγραφο περιλαμβάνει και άλλες τρεις συνταγές με εικόνες βοτάνων που γράφτηκαν από έναν ανώνυμο συγγραφέα.

Πρόκειται για ένα από τα εξαιρετικά σπάνια παλίμψηστα χειρόγραφα της βιβλιοθήκης τα οποία είναι γραμμένα σε τεντωμένο δέρμα, ενώ τονίζεται ότι το αρχικό περιεχόμενο πολλών τέτοιων κειμένων διαγράφηκε ή γράφτηκε ξανά από πάνω για να επιτρέψει τη σύνταξη ενός νέου χειρόγραφου. Η πρακτική της διαγραφής, μάλιστα, και της εν συνεχεία επαναχρησιμοποίησης των σελίδων ενός χειρόγραφου ήταν κοινή στον Μεσαίωνα εξαιτίας του υψηλού κόστους της περγαμηνής, η οποία παρασκευαζόταν από δέρματα προβάτων ή μόσχων.

Στην περίπτωση της ιατρικής συνταγής του Ιπποκράτη, πάνω στο αρχικό αντίγραφο γράφτηκε ένα δεύτερο στρώμα κειμένου της Βίβλου που είναι γνωστό ως το Σιναϊτικό χειρόγραφο (Σιναϊτικός Κώδικας). Επισημαίνεται ότι λόγω της τεχνικής της φασματικής απεικόνισης, την οποία χρησιμοποιούν οι ερευνητές της Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης των Πρώιμων Χειρογράφων (EMEL), η οποία έχει συνεχή συνεργασία με τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης, καθίσταται δυνατή η αποκάλυψη του κειμένου που κρύβεται κάτω από το δεύτερο στρώμα του κειμένου φανερώνοντας έτσι αυτό που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι.

Μιλώντας στην αιγυπτιακή εφημερίδα Asharq Al-Aswat, ο Michael Phelps, ερευνητής στην EMEL, δήλωσε: «Το χειρόγραφο, θα ενταχθεί στα παλαιότερα και τα σημαντικότερα χειρόγραφα στον κόσμο».






Σημειώνεται τέλος ότι η Μονή της Αγίας Αικατερίνης διαθέτει περίπου 130 παλίμψηστα χειρόγραφα, το περιεχόμενο της διαγραμμένης γραφής των οποίων είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστο.

Το μοναστήρι διαθέτει μια βιβλιοθήκη που περιέχει 6.000 χειρόγραφα, μεταξύ των οποίων 600 χειρόγραφα γραμμένα στα αραβικά, ελληνικά, αιθιοπικά, κοπτικά, αρμενικά και συριακά, που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα μ.Χ. Περιλαμβάνει επίσης πολλά διατάγματα από μουσουλμάνους χαλιφάτους.

Το μοναστήρι θεωρείται από τα παλαιότερα στον κόσμο και κατατάσσεται ως ένα από τα μνημεία της Αιγύπτου από τη βυζαντινή εποχή. Είναι επίσης στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 2002.

Το Υπουργείο Αρχαιοτήτων διοργάνωσε στο Κάιρο μια τελετή στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, πολλές προσωπικότητες όπως ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και ΜΜΕ Νίκος Παππάς, ο Αρχιεπίσκοπος της Μονής Αγίας Αικατερίνης, ο Αιγύπτιος Υπουργός Πολιτισμού Helmy El-Namnam κλπ.

Σύμφωνα με πηγές που σχετίζονται με την αρχαιολογία, η Βιβλιοθήκη της Αγίας Αικατερίνης θεωρείται η σημαντικότερη σε όλο τον κόσμο και έρχεται μετά τη βιβλιοθήκη του Βατικανού. Περιέχει σπάνια χειρόγραφα και μια μοναδική συλλογή θρησκευτικών και ιστορικών εγγράφων που υπογραμμίζουν την έννοια της ανεκτικότητας μεταξύ των θρησκειών.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Michael Philips, διευθυντής της βιβλιοθήκης ηλεκτρονικών χειρογράφων στην Ελλάδα, δήλωσε: «Πρόσφατα έχουμε λάβει δύο σελίδες του χειρόγραφου. Μετά την ανασκόπηση, βρήκαμε ένα σχέδιο ιατρικού βοτάνου με ένα μικρό παλιό ελληνικό κείμενο συνοδευόμενο από ένα αραβικό κείμενο».







el.gr


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

loading...
Σημείωση                                         
Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τo  paratolmosblog.blogspot.gr   
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας