Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

Φονικός σεισμός 4 Ρίχτερ στην Ισκια της Ιταλίας – Δύο νεκροί – Παιδιά θαμμένα στα συντρίμμια

Περισσότερα μέσα: Δείτε αναλυτικά...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠ ΟΛΟ ΤΩΝ ΚΟΣΜΟ




Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Να το μάθουν και οι φίλοι σας





facebook   twitter   more




Συγκλονιστικές εικόνες από το νησάκι Ίσκια, στην Νάπολη της Ιταλίας, που χτυπήθηκε από σεισμό μόλις 4 Ρίχτερ και άφησε νεκρούς και αγνοουμένους.

Μπορεί η δόνηση να ήταν ασθενής, όμως ήδη έχει κοστίσει την ζωή σε δύο ανθρώπους, 26 έχουν τραυματιστεί, ενώ υπάρχουν και αγνοούμενοι, παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια κτηρίων που κατέρρευσαν.

Περισσότερες ζημιές έχει υποστεί το χωριό Καζαμιτσιόλα, στο βόρειο τμήμα του νησιού. Εκεί κατέρρευσαν έξι κτήρια και από τα ερείπια ενός οι διασώστες ανέσυραν ζωντανό ένα μωράκι μόλις επτά μηνών, ενώ εξακολουθούν έως αυτή την ώρα να προσπαθούν να βγάλουν κι άλλα μέλη της οικογένειάς του, μεταξύ αυτών και τα δύο αδερφάκια του, που είναι παγιδευμένα.





Ο μικρός Πασκουάλε καθώς ανασύρεται από τα συντρίμμια (Φωτογραφία corriere.it)

















Νεκροί, σύμφωνα με την εφημερίδα La Reppublica, είναι ένας ηλικιωμένος που χτυπήθηκε από το καμπαναριό μιας εκκλησίας που κατέρρευσε και μία γυναίκα που εντοπίστηκε νεκρή μέσα στα ερείπια.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας έφτασε στο νησί ειδικό πλοίο προερχόμενο από την Νάπολη, το οποίο μετέφερε και πυροσβέστες που παίρνουν ήδη μέρος στις επιχειρήσεις.





Σύμφωνα με πηγές του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, οι αγνοούμενοι έως τώρα είναι επτά.


Ο σεισμός των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στο νησί της Ίσκια το βράδυ της Δευτέρας, στις 20:57 ώρα Ιταλίας (21:57 ώρα Ελλάδας).

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι παίρνει μέρος σε σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία της Ρώμης, με θέμα την αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.




Συγγενείς των δυο νεκρών, θρηνούν πάνω από τα φέρετρα των αγαπημένων τους (Φωτογραφία ANSA/ΑΠΕ – ΜΠΕ)








Λέκκας: Γιατί μόλις 4 Ρίχτερ είχαν φονικά αποτελέσματα στην Ισκια της Ιταλίας


Το μικρό εστιακό βάθος και το ηφαιστειακό περιβάλλον, σε συνδυασμό και με τις παλιές κατασκευές είχαν αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα στην Ίσκια της Ιταλίας, που ταρακουνήθηκε από σεισμό μόλις 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κύριος Λέκκας διευκρίνισε ότι το τελικό μέγεθος του σεισμού είνα 4,2 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο και εξήγησε πως το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν μόλις τέσσερα χιλιόμετρα. Το γεγονός αυτό, σε συνδιασμό με το ηφαιστιακό περιβάλλον όπου βρίσκεται η Ισκια (πολύ κοντά στον Βεζούβιο της Νάπολης) είχε ως αποτέλεσμα ένας μικρός σεισμός να έχει δυσανάλογες επιπτώσεις στην επιφάνεια.

Η διάταξη των μετασεισμών ακολουθεί μια γραμμική πορεία, που σημαίνει ότι το ρήγμα διχοτομεί την Ίσκια και σε συνδυασμό με τις παλιές κατασκευές επέφερε αυτό το αποτέλεσμα, δήλωσε ο κύριος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ και επισήμανε πως είναι «πολύ δύσκολο να πούμε ότι αυτός ο σεισμός είναι κύριος».

Είναι σεισμός σε ηφαιστειακό περιβάλλον, με μικρό βάθος, που θα έχει συνέχεια γιατί είναι όλα ανοιχτά, τόνισε αλλά πρόσθεσε πως δεν περιμένουμε μεγάλο σεισμό, της τάξης των έξι Ρίχτερ, αλλά μικρούς, καταστροφικούς σεισμούς καθώς το γεωλογικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα αρνητικό.

Οι σεισμοηφαιστειακές ακολουθείες διαρκούν αρκετούς μήνες, όπως το 2011 στην Σαντορίνη, που είχαν κρατήσει ένα χρόνο περίπου, πρόσθεσε και επισήμανε ότι στις περιπτώσεις αυτές είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τι να περιμένουμε.

pentapostagma.gr



ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ

loading...
Σημείωση                                         
Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τo  paratolmosblog.blogspot.gr   
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας 

loading...