Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

Εγκαταλείπει το "Μακεδονία" η σχισματική εκκλησία των Σκοπίων






Η "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας" είναι η σχισματική Εκκλησία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας - Ζητεί τη μετονομασία της με επιστολή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο την οποία υπογράφει ο ίδιος ο Ζάεφ


Χρήστος Δεμέτης

Η αυτοαποκαλούμενη "Μακεδονική Ορθόδοξης Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας" ζητεί να ονομαστεί Αρχιεπισκοπή Αχριδών με αίτημά της προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο υπογράφει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Πρόκειται για μία κίνηση που καταδεικνύει πως οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό βρίσκονται πιο κοντά παρά ποτέ σε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ.


Το ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου αναλυτικά:

"Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, συνελθοῦσα σήμερον ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, ἐξήτασε τό αἴτημα τῆς ἐν σχίσματι Ἐκκλησίας τῶν Σκοπίων, ὑποστηριζόμενον καί διά γράμματος τοῦ Πρωθυπουργοῦ τῆς FYROM Ἐξοχ. κ. Ζόραν Ζάεφ, περί ἀναλήψεως ὑπό τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου τῆς πρωτοβουλίας ἐπαναφορᾶς τῆς Ἐκκλησίας αὐτῆς εἰς τήν κανονικότητα ὑπό τό ὄνομα τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀχριδῶν, καί ἀπεφάσισε νά ἐπιληφθῇ αὐτοῦ καί διενεργήσῃ τά δέοντα ὑπό τούς ἀπαραβάτους ὅρους τῶν ἱστορικοκανονικῶν ἁρμοδιοτήτων καί προνομίων τοῦ πρωτοθρόνου Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου.

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 30ῇ Μαΐου 2018

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου".





Στο αίτημα αυτό αναφέρθηκε και το Μαξίμου το οποίο σημειώνει πως απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα της πΓΔΜ για απάλειψη του όρου "Μακεδονία" από την ονομασία της Εκκλησίας της χώρας.


Η κόντρα με το Σερβικό Πατριαρχείο

Η "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας" προέκυψε από τη διάσπαση των τριών νοτιότερων επαρχιών της Σερβικής Εκκλησίας, δηλαδή των μητροπόλεων Σκοπίων, Ζλετόβου-Στρωμνίτσας, Αχρίδας – Βιτωλίων, τον Οκτώβριο του 1958 και ως σήμερα δεν αναγνωρίζεται από καμιά άλλη ορθόδοξη Εκκλησία.

Με την ίδρυση της το 1958 βρίσκονταν σε κανονική ενότητα με το Σερβικό Πατριαρχείο και ο πρώτος επίσκοπος της χειροτονήθηκε από τον Σέρβο Πατριάρχη. Το 1967 όμως ανακήρυξε το αυτοκέφαλο της με αποτέλεσμα η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας, το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, να κηρύξει την ηγεσία της "Σλαβομακεδονικής Εκκλησίας" ως σχισματική (όχι όμως τους πιστούς της).

Το 2005, και μετά από διάλογο που δεν κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ του Πατριαρχείου της Σερβίας και της σχισματικής Εκκλησίας, το Πατριαρχείο της Σερβίας προχώρησε στην επανίδρυση της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ωστόσο η Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας που υπάγεται στο Σερβικό Πατριαρχείο, δεν αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση της πΓΔΜ. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ακόμη ως επίσημη τη "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας" στην οποία υπάγεται το 80% των πιστών, και ζητά τη μετονομασία της σήμερα.


news247.gr


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 


ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ



loading...
Σημείωση                                         
Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τo  paratolmosblog.blogspot.gr   
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας 

loading...