Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

Στο όνομα της «ειρήνης και σταθερότητας» θα δώσουν την «Μακεδονία»;






Καμία άλλη ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν τόσο κοντά στο να προχωρήσει σε μία τόσο οδυνηρή παραχώρηση


Του Άρη Δημόπουλου

Ως «ειλημμένη απόφαση» παρουσιάζουν στο Μαξίμου την «βιώσιμη συμφωνία» για το Σκοπιανό, σε ένα θέμα που παίρνει εξ επίτηδες διεθνή αίγλη.


Κι αυτό γιατί μέσω μίας «διεθνούς συμφωνίας», Σκόπια και Αθήνα θέλουν να επικυρώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα την λύση του ονοματολογικού, έχοντας η κάθε μία κυβέρνηση ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί εν όψει της δύσκολης «μάχης» στα Κοινοβούλια των δύο χωρών.


Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να αναφέρεται όλο και περισσότερο η «διεθνής συμφωνία» από τα κυβερνητικά χείλη στην Αθήνα, θεωρώντας πως έτσι στην κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή να υπάρξει η πολυπόθητη πλειοψηφία για να περάσει η νέα σύνθετη ονομασία.


Αφού λοιπόν εδώ και μήνες, όπως σας έχει ενημερώσει το el.gr, η ελληνική πλευρά συμφώνησε σε μία ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία», τώρα αρχίζουν τα σενάρια περί μίας συμφωνίας με μεταβατικό διάστημα δύο ετών, στο οποίο η σκοπιανή πλευρά θα πρέπει να επιλύσει όλα τα αιτήματα της Αθήνας.


Παράλληλα με αυτό το σενάριο, οι πιέσεις από Βρυξέλλες και ΝΑΤΟ αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια.





Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κάνουν συχνές αναφορές για την ευρωπαϊκή πορεία χωρών όπως είναι τα Σκόπια και η Αλβανία.


Φυσικά η ένταξή των δύο χωρών, πολύ περισσότερο των Σκοπίων, περνάει σχεδόν εξ ολοκλήρου από την Ελλάδα, με την ελληνική κυβέρνηση να βλέπει τις εξελίξεις αυτές ως…ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στα Βαλκάνια.


Μόνο τυχαίο δεν είναι το σημερινό μήνυμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την επικείμενη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής:


«Είχα σήμερα επικοινωνία με τον @eucopresident Ντ. Τουσκ, για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων. Η Ελλάδα θα διαδραματίζει πάντοτε εποικοδομητικό ρόλο για τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την αναπτυξιακή προοπτική των Βαλκανίων».


Σε πρότερες δηλώσεις του, ο Έλληνες πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως είμαστε «ένα βήμα πριν την επίτευξη συμφωνίας», προαναγγέλλοντας εξελίξεις το αμέσως προσεχές διάστημα:


«Είμαστε κοντά στην πηγή, αλλά νερό δεν έχουμε πιει ακόμα. Πρέπει να πιούμε και νερό. Ο Κοτζιάς πήγε τη διαπραγμάτευση άριστα. Καλύτερα απ’ ότι περίμενα. Τώρα η υπόθεση είναι στα δικά μου χέρια».
el.gr


Μοιραστείτε ΑΥΤΟ ΤΑ ΑΡΘΡΟ - ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΑΣ


ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ



loading...
Σημείωση                                         
Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τo  paratolmosblog.blogspot.gr   
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας 

loading...