Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

ΕΚΤΑΚΤΟ: «Νικητής ο Ρ.Τ.Ερντογάν» με 51,5% δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα (συνεχής ροή)

ΔΙΑΔΩΣΤΕ: ΚΑΙ ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ  

Φίλοι αναγνώστες του Facebook Κοινοποιήστε εσείς αυτή την ανάρτηση γιατί ο παράτολμος Έλληνας έχει μπλοκαριστεί για 30 ημέρες... Μάλλον φαίνεται τους ενοχλούμε πολύ... 





Φαίνεται ότι νυν πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν κερδίζει το στοίχημα με την εξουσία.


Σύμφωνα με τα πρώτα άτυπα exit poll (απαγορεύεται η διενέργεια κανονικών exit poll) θα κερδίσει με 51,5% των ψήφων περίπου 60 εκατ. ψηφοφόρων.

Ο υποψήφιος του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης του σοσιαλδημοκρατικού/κεμαλικού κόμματος CHP, ο Μπουλέντ Τεζτσάν, ο Μ.Ιντζέ αποσπά το 24,5% των ψήφων, ο υποψήφιος του κουρδικού κόμματος το 10,5% του HDP ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς και στο 6,5% η υποψήφια του ακροδεξιού "Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες στο 7,65% περίπου των καλπών για τις προεδρικές εκλογές, ο Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με 54,65%, ο Μουχαρέμ Ιντζέ ακολουθεί 21,5%, η Μεράλ Ακσενέρ λαμβάνει 6,12% και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς 10,8%.

Αλλά ακόμα δεν έχουν περιληφθεί οι περιοχές της δυτικής Τουρκίας και της ευρωπαϊκής Τουρκίας (Κωνσταντινούπολη), οπότε το ποσοστό του 54,65% θα μειωθεί.

Βέβαια, ο αριθμός των ψηφοφόρων είναι τεράστιος και τα exit poll είναι στα όρια του στατιστικού λάθους. Θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 4 ώρες ακόμα πριν υπάρξουν απόλυτα βέβαια αποτελέσματα, με την καταμέτρηση του 20% των ψήφων.

«Είναι νωρίς να πούμε οτιδήποτε, αλλά είμαστε καλά», ήταν η πρώτη δήλωση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το κλείσιμο της κάλπης στην Τουρκία και τα πρώτα αποτελέσματα που φαίνεται να του δίνουν το προβάδισμα.

Ο Ερντογάν έκανε τη δήλωση αυτή στους δημοσιογράφους, πηγαίνοντας από το σπίτι του προς το ιστορικό κτίριο Huber Köşkü της Κωνσταντινούπολης, όπου στεγάζεται προεδρικό γραφείο και από όπου θα παρακολουθήσει τη ροή των αποτελεσμάτων.

Κατά την αναχώρησή του, δεκάδες οπαδοί του τον αποθέωσαν με ορισμένους, μάλιστα, να του φιλούν ακόμη και τα χέρια.

Εάν κανείς από τους υποψήφιους δεν εξασφαλίσει αυτήν την Κυριακή πάνω από το 50% των ψήφων, ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί στις 8 Ιουλίου.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι πρόεδροι της Τουρκίας

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο σημερινός πρόεδρος γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1954 στην Κωνσταντινούπολη και διεκδικεί μία ακόμη προεδρική θητεία.

Πατέρας τεσσάρων παιδιών καθορίζει τις τύχες της χώρας από το 2003, αρχικά ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια, από το 2014, ως πρόεδρος.

Ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης το 1994 και ίδρυσε το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), μία πραγματική μηχανή εκλογικής νίκης που κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική σκηνή από τις εκλογές του 2002.

Μουχαρέμ Ιντζέ

Γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1964 στη Γιάλοβα. Είναι πρώην καθηγητής Φυσικής και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έκανε αίσθηση με την πυγμή και την μαχητικότητά του.

Επελέγη για να εκπροσωπήσει το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP, σοσιαλδημοκρατικό), αν και στο παρελθόν απέτυχε δύο φορές να αναδειχθεί στην ηγεσία του κόμματος.

Πατέρας ενός γιου, αναδείχθηκε σε σοβαρό αντίπαλο του Ερντογάν, ικανό να του προκαλέσει δυσκολίες.

Μεράλ Ακσενέρ

Η Μεράλ Ακσενέρ γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1956 στη Σμύρνη και ήταν η πρώτη υποψήφια της τουρκικής αντιπολίτευσης που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της, υπό τη σημαία του Καλού Κόμματος (εθνικιστική δεξιά), το οποίο ίδρυσε η ίδια μόλις τον περασμένο Οκτώβριο.

Συντηρητική, εθνικίστρια και μητέρα ενός γιου, υπήρξε υπουργός Εσωτερικών κατά τη δεκαετία του '90 και υπήρξε μέλος του υπερεθνικιστικού MHP, που σήμερα είναι σύμμαχος του Ερντογάν.

Η συμμετοχή της στην κυβέρνηση την περίοδο 1996-1997, στα αιματηρότερα χρόνια της κουρδικής εξέγερσης στη νοτιο-ανατολική Τουρκία, κινδυνεύει να της στερήσει την ψήφο των Κούρδων που αντιπροσωπεύουν το 1/5 του πληθυσμού της χώρας.

Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Γεννημένος στις 10 Απριλίου 1973 στο Ντιγιάρμπακιρ ανακηρύχθηκε υποψήφιος του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP, φιλοκουρδικό), αν και βρίσκεται στην φυλακή από τον Νοέμβριο 2016.

Κατηγορείται από το καθεστώς Ερντογάν ότι ανήκει και ηγείται «τρομοκρατικής» οργάνωσης. Δικηγόρος, είναι πατέρας δύο κοριτσιών. Καταγγέλλει ότι βρίσκεται σε ομηρία ως αντίπαλος του Ερντογάν. Ηταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2014 και συγκέντρωσε σχεδόν το 10% των ψήφων.

Τεμέλ Καραμολάογλου

Γεννημένος στις 7 Ιουνίου 1941 στο Καχραμάνμαρας, ο Τεμέλ Καραμολάογλου του Κόμματος της Ευτυχίας (SP, ισλαμοσυντηρητικό) έχει εκλεγεί τρεις φορές βουλευτής με το Κόμμα της Ευημερίας (Refah).

Σύμφωνα με τη βιογραφία που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του κόμματός του, υπήρξε στενός συνεργάτης του Νετζμετίν Ερμπακάν, του μέντορα του Ερντογάν.

Πατέρας πέντε παιδιών υπήρξε δήμαρχος της πόλης Σίβας το 1993 κατά τη διάρκεια του εμπρησμού ξενοδοχείου της πόλης από ακραίους ισλαμιστές. Η πυρκαγιά προκάλεσε τον θάνατο 37 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους Τούρκων διανοουμένων.

Ντογκού Περιντσέκ

Γεννημένος στις 17 Ιουνίου 1942 στο Γκαζίαντεπ, ο Ντογκού Περιντσέκ ηγείται του Πατριωτικού Κόμματος (Vatan, αριστερά). Δόκτωρ της Νομικής, πατέρας τεσσάρων παιδιών, έχει φυλακισθεί επανειλημμένως, κυρίως μετά το πραξικόπημα του 1980.

Έγινε ευρύτερα γνωστός για την προσφυγή του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπεράσπιση του δικαιώματος άρνησης του χαρακτήρα γενοκτονίας της σφαγής των Αρμενίων κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Τουρκία. Το Δικαστήριο τον δικαίωσε.

pronews.gr


Μπείτε στην ΑΡΧΙΚΗ σελίδα μας και δείτε όλες τις αναρτήσεις μας. ΕΔΩ.


 ΚΟΙΝΟΠΟIΗΣΗ:  



 ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ 



loading...

                    Σημείωση                    

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τo https://paratolmosblog.blogspot.com   

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας 
στο ιστολόγιο μας. 

loading...