Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

«Ξεγυμνώνει» Κοτζιά ο Μπαμπινιώτης: «Πήρες το αλφάβητο και το ονόμασες γλώσσα» (ΒΙΝΤΕΟ)





Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ Γ.Μπαμπινιώτη-Ν.Κοτζι, σχετικά με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» και τη μακεδονική γλώσσα.


«Ο Κοτζιάς πήρε το αλφάβητο και το ονόμασε γλώσσα» είπε ο Γ.Μπαμπινιώτης

Βουλγαρικό ιδίωμα χαρακτήρισε τη γλώσσα των Σκοπιανών ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Ο καθηγητής θέλησε να δώσει τη δική του απάντηση στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Δευτέρας, επέμεινε ότι είχε τεθεί από παλαιότερα το θέμα αναγνώρισης της γλώσσας της ΠΓΔΜ ως «μακεδονικής».

Ο κ. Μπαμπινιώτης διέψευσε ξανά αυτές τις δηλώσεις τονίζοντας ότι ήταν παρών στη διάσκεψη που είχε γίνει για γλωσσολογικά θέματα των Σκοπίων.

«Η γλώσσα των Σκοπιανών είναι βουλγαρικό ιδίωμα και θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε βουλγαροσλαβική ή βουλγαρο-σερβική» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής τονίζοντας ότι δεν μπορούμε εμείς να την ονομάσουμε «μακεδονική».

Ο κ. Μπαμπινιώτης σημείωσε ότι προσπαθεί να δώσει επιχειρήματα στην κυβέρνηση, εν μέσω διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό, σημειώνοντας ότι δεν μπορούμε να δίνουμε επιχειρήματα στους Σκοπιανούς.

«Δεν υπάρχει αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας». Ή έχουμε δεχθεί τη «μακεδονική γλώσσα» για τους Σκοπιανούς ή έχει γίνει ένα τραγικό λάθος» κατέληξε ο Γιώργος Μπαμπινιώτης.




Τι είχε είπε ο Ν. Κοτζιάς

Την ελπίδα για συμφωνία σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, λίγα 24ωρα μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις. «Δεν υφίσταται κανένα διπλωματικό ναυάγιο. Είναι θέμα μερικών ημερών να ανατραπεί το κλίμα» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, διατηρώντας παράλληλα εύλογες επιφυλάξεις «μέχρι να πέσουν οι υπογραφές».




Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ), ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα του ότι «στο τέλος θα έχουμε συμφωνία» αποφεύγοντας να μιλήσει για το όνομα το οποίο συζητούν οι δύο πλευρές.

«Για το όνομα δεν θα μιλήσω. Είναι στο πακέτο των διαπραγματεύσεων και θα το ανακοινώσουν οι πρωθυπουργοί» τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς σημειώνοντας πως το «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija), το είχαν υιοθετήσει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Έχω την αίσθηση ότι τώρα που πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία» ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης που παραχώρησε στην ΕΡΤ ο Νίκος Κοτζιάς, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ «συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την υλοποίησή της και θέλησε να αναστοχαστεί για τη συμφωνία». Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτά σε λίγες μέρες θα ξεπεραστούν».

Όσον αφορά τα λεγόμενα του κ. Μπαμπινιώτη, ο κ. Κοτζιάς αφού επεσήμανε πως «είναι εξαιρετικός λεκτικογράφος», σημείωσε παράλληλα πως είναι «άσχετος στην εξωτερική πολιτική και τη λειτουργεία του ΟΗΕ».

Ο υπουργός Εξωτερικών συνέστησε στον κ. Μπαμπινιώτη «να είναι πολύ σεμνός» γιατί «η απάντησή του είναι άσχετη από την εξωτερική πολιτική» εξηγώντας πως «από το 1977 είχε γίνει μια συζήτηση, όπου εμείς αποδεχτήκαμε την πρόταση της Γιουγκοσλαβίας, να ορισθεί επίσημη γλώσσα η Μακεδονική. Από εκείνη την ημέρα, η Μακεδονική γλώσσα εμφανίστηκε στο πινάκιο του ΟΗΕ ως μια από τις επίσημες γλώσσες της Γιουγκοσλαβίας. Και από τότε μέχρι σήμερα, εάν ανατρέξει στις αποφάσεις του ΟΗΕ, η γλώσσα αναφέρεται ως Μακεδονική».

Αναφερόμενος στους επικριτές του, ο υπουργός τόνισε πως το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» είχε υιοθετηθεί από ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν. «Έδιναν το όνομα Μακεδονία ολόκληρο, ούτε καν σε σύνθετη ονομασία και θα έπρεπε να είναι πιο σεμνοί όσοι με κατηγορούν», σημείωσε.

Και πρόσθεσε:

«Αν με προκαλέσουν ξανά, όλα αυτά θα κατατεθούν και στη Βουλή» και πρόσθεσε ότι δεν δικαιούνται «ανεύθυνων κατηγοριών» εις βάρος της κυβέρνησης και του ίδιου.

Ο κ. Κοτζιάς έκρινε υποκριτική τη στάση των στελεχών της Ν.Δ. ενώ γυρνώντας το χρόνο πίσω τον Ιανουάριο του 2007, σημείωσε πως ο κ. Κουμουτσάκος σε συνέντευξή του, είπε πως η ονομασία «Μακεδονία – Σκόπια» είναι συζητήσιμη.

Τα λεγόμενα του Νίκου Κοτζιά δεν έμειναν αναπάντητα από τον τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας.

«Ο άνθρωπος που αποδέχθηκε για διαπραγμάτευση το κατάπτυστο «Μακεδονία του Ίλιντεν» και έχει ήδη συμβιβαστεί, κατηγορεί εκείνους που δεν συμβιβάστηκαν και δεν δέχθηκαν τίποτα», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

crashonline.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 


ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ



loading...
Σημείωση                                         
Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τo  paratolmosblog.blogspot.gr   
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας 

loading...