Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2018

“Μουρουνόλαδο… made in USA” για τον υπερφίαλο Μεβλούτ Τσαβούσογλου


Πικρή γεύση αφήνει για την Τουρκία η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου 2018.


Είχε προηγηθεί η ματαίωση επίσημης επίσκεψης του ιδίου στις 19 Μαρτίου εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, λόγω της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στη Συρία, η οποία κορυφώθηκε με την κατάληψη του κέντρου της πόλης Αφρίν στις 18 Μαρτίου 2018.

Μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον και συγκεκριμένα στις 5 Ιουνίου 2018 κατατέθηκε την αμερικανική Γερουσία το νομοσχέδιο S.2987 το οποίο με τις άρθρα/ενότητες 1263 και 1269 επιτάσσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας καθώς και την αποβολή της από το πρόγραμμα παραγωγής και απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35.

Τον εν λόγω νομοσχέδιο κατά βάση εστιάζει στις πιστώσεις για στρατιωτικές δραστηριότητες του Πενταγώνου και για στρατιωτικές κατασκευές του υπουργείου Ενέργειας και συνοδεύεται από την αναφορά «Εξουσιοδοτική Πράξη για την Εθνική Άμυνα John McCain οικονομικού έτους 2019» που ήδη εγκρίθηκε τον Μάιο 2018 από την αρμόδια επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες νομοθετικές διαδικασίες αναμένεται να ψηφιστεί από την Γερουσία πριν τον εορτασμό της 4ης Ιουλίου, Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο που εισήχθη από τον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή James Inhofe και η συνοδευτική αναφορά προβλέπουν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία λόγω της συμφωνίας για αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Ρωσία.

Η συγκεκριμένη αγορά εκτιμάται ότι εντάσσεται στον Νόμο για την Ανάσχεση της Ρωσικής Επιρροής στην Ευρώπη και την Ευρασία γνωστού ως CAATSA (Countering America’s Adversaries through Sanctions Act).

Ο Νόμος αυτό επιτάσσει ρητά τον τερματισμό όλων των αμερικανικών πωλήσεων όπλων και την επιβολή κυρώσεων σε οποιαδήποτε χώρα συνεργάζεται με απαγορευμένες ρωσικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής κρατικής αεροπορικής εταιρείας MKB «Fakel» που παράγει τους S-400.

Το νομοσχέδιο μάλιστα καλεί τον Αμερικανό πρόεδρο να εκτελέσει πιστά τον Νόμο έναντι της Τουρκίας επιβάλλοντας κυρώσεις κατ’ εφαρμογή του άρθρου/ενότητας 235 του Νόμου CAATSA.

Αποβολή της Τουρκίας από το Πρόγραμμα F-35

Στο ίδιο μήκος κύματος, το νομοσχέδιο προβλέπει την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, επικαλούμενο ευρήματα του αμερικανικού Κογκρέσου τα οποία συνδέονται με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παράνομη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον καθώς και την υπονόμευση της διαλειτουργικότητας του ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση εσφαλμένα κατηγορεί τον Αμερικανό πάστορα ότι ανήκει σε τρομοκρατική οργάνωση αφενός κρατώντας τον παράνομα, αφετέρου απαγορεύοντας την πρόσβασή του σε δίκαιη δίκη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.Την ίδια στιγμή το Κογκρέσο προειδοποιεί ότι η τουρκική κυβέρνηση φέρει άμεση ευθύνη για την υγεία και ασφάλεια του Άντριου Μπράνσον και ότι δεν θα ανεχτεί τις προσπάθειες οιασδήποτε ξένης κυβέρνησης, σκιαγραφώντας την τουρκική, να χρησιμοποιεί ως εργαλείο πολίτες των ΗΠΑ προς άσκηση πολιτικής επιρροής.

Το Κογκρέσο αναγνωρίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μαζί με άλλους ανώτερους κυβερνητικούς υπαλλήλους έχουν επανειλημμένα δημοσίως δηλώσει την πρόθεση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 που εκλαμβάνεται ως πράξη η οποία χρήζει κυρώσεων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία των ΗΠΑ.

Και τούτο διότι μεταξύ άλλων οιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας να ενισχύσει τις σχέσεις με την Ρωσία υπονομεύει τη γενική ασφάλεια της νατοϊκής συμμαχίας και υποβαθμίζει τη διαλειτουργικότητα της.

Ως εκ τούτου, το νομοσχέδιο απαιτεί από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας να υποβάλλει στις αρμόδιες Επιτροπές Άμυνας και Εξωτερικών Σχέσεων έκθεση που θα περιλαμβάνει σχέδιο για την ακύρωση της συμμετοχής της Τουρκίας στις βιομηχανικές και στρατιωτικές πτυχές του προγράμματος για τα F-35.

Το δε σχέδιο οφείλει να περιλαμβάνει:

1. τα βήματα που απαιτούνται για την εξάλειψη της συμμετοχής της τουρκικής βιομηχανίας στην κατασκευή και τη συναρμολόγηση του προγράμματος F-35,

2. τα κόστη που συνδέονται με την αντικατάσταση εργαλείων και υλικών κατασκευής που κατέχει η τουρκική βιομηχανία,

3. τα χρονοδιαγράμματα που συνδέονται με την αποβολή της τουρκικής κυβέρνησης και της βιομηχανίας από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35, έτσι ώστε να επέλθει ο μικρότερος αντίκτυπος στους εναπομείναντες εταίρους του διεθνούς προγράμματος, και

4. μέτρα που απαιτούνται ώστε να απαγορευτεί η μεταφορά οιουδήποτε αεροσκάφους F-35 από την επικράτεια των ΗΠΑ που επί του παρόντος ανήκει και λειτουργεί για λογαριασμό της τουρκικής κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο επίσης αποσαφηνίζει ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν πρέπει να μεταφέρει την ιδιοκτησία οιουδήποτε αεροσκάφους F-35 στην Τουρκία τουλάχιστον μέχρι την υποβολή της προβλεπόμενης έκθεσης στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου.

defence-point.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑloading...
Σημείωση                                         
Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τo  paratolmosblog.blogspot.gr   
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας 

loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ!...