Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2018

Κεραυνός στην Τουρκία: Διάβαση του Έβρου και προέλαση προς Ανατολάς από το 4ο Σώμα Στρατού – Στην μονάδα φάντασμα του ΕΣ ο Α/ΓΕΣ

===============================================

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ

Άσκηση διάβασης του Έβρου πραγματοποίησε το 4ο Σώμα Στρατού. Η τακτική άσκηση προέβλεπε διάβαση του ποταμού και προέλαση προς ανατολάς στην κοιλάδα αναστολικά της Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο σεναρίου αντεπίθεσης των ελληνικών δυνάμεων μετά την απόκρουση τουρκικής εισβολής.

Oι ασκήσεις του ΕΣ είναι συνεχείς και σχεδόν σε όλη την επικράτεια, παρουσία ανώτατων αξιωματικών, όπως ο Αρχηγός ΓΕΣ και ο διοικητής ΑΣΔΕΝ εν όψει ελληνοτουρκικών εξελίξεων. Οπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, σε πολλές και κρίσιμες μονάδες του Στρατού Ξηράς, της ΠΑ, του ΠΝ διενεργούνται εντατικές προετοιμασίες για όλα τα ελληνοτουρκικά σενάρια.


Στην άσκηση οι μονάδες δοκίμασαν τις δυνατότητες ταχείας διεκπεραίωσης οχημάτων, την ανάπτυξη πεζοπόρων τμημάτων με λέμβους και την διάβαση του ποταμού με οχήματα Μ113 τα οποία αξιοποίησαν τις δυνατότητες πλεύσης τους. Η άσκηση περιελάμβανε την διεκπεραίωση στην ανατολική όχθη του ποταμού μονάδων αναγνώρισης οι οποίες προηγούνται των τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων Ταξιαρχιών.


Ετσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ, την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, διεξήχθη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»), η τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΔΙΑΒΑΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ», επιπέδου Τακτικού Συγκροτήματος Τάγματος Πεζικού, από προσωπικό των Μονάδων – Ανεξάρτητων Υπομονάδων της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας (7η Μ/Κ ΤΑΞ «ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΣ»).


Την άσκηση παρακολούθησαν ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού/Υπαρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανούρης, ο Διοικητής του Δ΄ ΣΣ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο Διοικητής της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «ΕΒΡΟΣ», Υποστράτηγος Δημήτριος Κούκκος και ο Διοικητής της 7ης Μ/Κ ΤΑΞ, Ταξίαρχος Ιωάννης Ευσταθίου.


Διαπιστώθηκε η άρτια οργάνωση και εκτέλεση της άσκησης και η υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα των τμημάτων.]


Ταυτόχρονα ο Αρχηγός ΓΕΣ βρέθηκε στην απόρρητη μονάδα του Ελληνικού Στρατού: Επίσκεψη στη Ζ΄ ΜΑΚ και το ΕΤΑ


Τη Δευτέρα 02 Ιουλίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε τη Ζ΄ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ΄ ΜΑΚ) και το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), στη Νέα Πέραμο Αττικής.


Πρόκειται για ειδικές μονάδες αιχμής, με την Ζ’ ΜΑΚ, μάλιστα, να αποτελεί την πιο «απόρρητη» μονάδα του Ελληνικού Στρατού.
Οπως γίνεται αντιληπτό, ο ΕΣ ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα όπως πρέπει με τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς να παραμένουν αιχμάλωτοι του Ρ.Τ.Ερντογάν και την Τουρκία να κλιμακώνει ξανά μετά από καιρό…Σήμερα σε εννέα παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν επτά τουρκικά αεροσκάφη την Τρίτη, σε Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο, ενώ πραγματοποιήθηκε και μία εικονική αερομαχία.


Τα τουρκικά αεροσκάφη (τέσσερα F-16 , δύο F-4 και ένα ελικόπτερο) προέβησαν επίσης σε τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.


Τουρκικά f-16 παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο με αποτέλεσμα να διεξαχθεί σκληρή αερομαχία και εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά, ενώ είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία κάνει αερομαχία μετά την επανεκλογή Ερντογάν.


Ο χορός των παραβιάσεων ξεκίνησε από τις 11.30 το πρωί της Τρίτης όταν ένα ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής έκανε τον περίπλου της Λέσβου το οποίο αναχαιτίστηκε από ελληνικό μαχητικό.


Το μεσημέρι της Τρίτης όμως, έξι τουρκικά μαχητικά , εκ των οποίων δύο οπλισμένα παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο ανάμεσα Λήμνο και Λέσβο και λίγο αργότερα είχαν σκληρές αερομαχίες και εμπλοκή πάνω από το Αιγαίο.
Το Δ΄ Σώμα Στρατού (Δ΄ ΣΣ «Θράκη») είναι σχηματισμός του Ελληνικού Στρατού.


Ιδρύθηκε πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπηρέτησε σε όλες τις συγκρούσεις που συμμετείχε η Ελλάδα μέχρι τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα το 1941.


Επανασυστάθηκε το 1976, με σκοπό τη φύλαξη των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων κατά μήκος του ποταμού Έβρου, ενώ αποτελεί τον πιο ισχυρό σχηματισμό στον Ελληνικό Στρατό.


Το Δ΄ Σώμα Στρατού συστάθηκε με βασιλικό διάταγμα στις 23 Δεκεμβρίου του 1913 στην Καβάλα της Ανατολικής Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια της αναδιοργάνωσης του Ελληνικού Στρατού μετά από τους Βαλκανικούς Πολέμους.


Όταν η Ανατολική Μακεδονία καταλήφθηκε από βουλγαρικές και γερμανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το σύνολο του Σώματος, υπό τις διαταγές του συνταγματάρχη Ιωάννη Χατζόπουλου, αποστρατεύθηκε και του απαγορεύθηκε να προβάλει αντίσταση από την κυβέρνηση στην Αθήνα, ενώ μεταφέρθηκε σιδηροδρομικώς στο Γκέρλιτς της Γερμανίας, ως «επισκέπτες» της γερμανικής κυβέρνησης, όπου παρέμεινε για σχεδόν τρία χρόνια.


Κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, μετασχηματίστηκε σε Στρατιά Θράκης με έδρα την Αδριανούπολη.


Το 1922, μετά την ήττα των ελληνικών δυνάμεων στη Μικρά Ασία, κάλυψε την απόσυρση πολλών μονάδων στη Θράκη και αποτέλεσε μέρος της Στρατιάς Έβρου.


Το Νοέμβριο του 1940, κατά τη διάρκεια του ελληνοιταλικού πολέμου, μετονομάστηκε και πάλι σε «Τμήμα Στρατού Ανατολικής Μακεδονίας» (ΤΣΑΜ) περιλαμβάνοντας το υπόλοιπο του στρατού που πολεμούσε στην Αλβανία.


Τον Απρίλιο του 1941 παραδόθηκε στις γερμανικές δυνάμεις.

Το 1976 το Σώμα ανασυστάθηκε στην Ξάνθη και σήμερα αποτελεί τον πιο ισχυρό σχηματισμό του Ελληνικού Στρατού.pentapostagma.gr
Μπείτε στην ΑΡΧΙΚΗ σελίδα μας και δείτε όλες τις αναρτήσεις μας ΕΔΩ.


 ΚΟΙΝΟΠΟIΗΣΗ:   ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ loading...

                    Σημείωση                    

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τo https://paratolmosblog.blogspot.com   

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας 
στο ιστολόγιο μας.

loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ!...