Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

VERA NG: Ένα ενδιαφέρον σύστημα ραντάρ, πιθανό μέρος της λύσης για τα F-35A

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ





Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για Ελλάδα και πιο ειδικά για την Πολεμική Αεροπορία, η οποία προσπαθεί να λύσει το μεγάλο γρίφο που λέγεται έγκαιρος εντοπισμός των F-35A, αποκτά η είδηση για την δοκιμή σε ΝΑΤΟική άσκηση ενός νέου τσέχικου παθητικού συστήματος εντοπισμού αεροσκαφών.


Πιο αναλυτικά, μία νέα έκδοση του γνωστού, ώριμου τεχνολογικά και με σημαντικές εξαγωγικές παραγγελίες παθητικό αυτοκινούμενο σύστημα εντοπισμού VERA της τσεχικής εταιρείας ERA a.s
δοκιμάστηκε στην άσκηση Baltic CESMO Trial 2018 (BCT18) στο κέντρο εκπαίδευσης PUTLOS στην βόρεια Γερμανία.

Το σύστημα VERA-NG αποτελεί την νεώτερη έκδοση του συστήματος VERA του οποίου η ανάπτυξη ολοκληρώθηκε το 2017 από την εταιρεία ERA a.s σε συνεργασία με την γερμανική εταιρεία SMAG η οποία συνέβαλε στην βελτίωση της κεραίας του συστήματος.

Το σύστημα VERA-NG μπορεί να εντοπίσει παθητικά από μεγάλη απόσταση την τοποθεσία ενός στόχου καθώς και να αναγνωρίσει και να παρακολουθεί εναέριους, ναυτικούς και χερσαίους στόχους. Η αρχή λειτουργίας του συστήματος VERA-NG είναι απλή και βασίζεται στον τριγωνισμό των ηλεκτρονικών εκπομπών των στόχων είτε αυτοί είναι στον αέρα, στην ξηρά ή την θάλασσα.

Το σύστημα αποτελείται από μια κεντρική μονάδα, η οποία περιλαμβάνει την μονάδα επεξεργασίας των εκπομπών και τον δέκτη ESM, καθώς και δύο με τρείς ακόμη δέκτες. Οι δέκτες μεταδίδουν στην κεντρική μονάδα με ραδιοζεύξη τις εκπομπές, η οποία υπολογίζει την διαφορά χρόνου άφιξης (TDOA Time Difference of Arrival) των σημάτων από τους τρείς δέκτες.

Μετά από την σύνθεση των πληροφοριών που προκύπτουν το σύστημα VERA-NG μπορεί να εντοπίσει την απόσταση, τη θέση και το ύψος στο οποίο βρίσκεται ο στόχος. Οι δέκτες και η κεντρική μονάδα μπορούν να αναπτυχτούν σε απόσταση 15-40 χλμ μεταξύ τους, αυξάνοντας την επιβιωσιμότητα του συστήματος και την απόδοση του στον τομέα της ακρίβειας.





Το σύστημα μπορεί να εντοπίσει και να παρακολουθήσει μέχρι και 200 στόχους σε απόσταση 450 χλμ. Μπορεί να αξιοποιήσει τη λειτουργία αναμεταδοτών συστημάτων ραντάρ επιτήρησης, συστημάτων IFF, μετεωρολογικά ραντάρ, συστημάτων TACAN, αερομεταφερόμενων ραντάρ, αναμεταδότες μέτρησης απόστασης, ψηφιακά σήματα επικοινωνιών, ψηφιακά σήματα παρεμβολών.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του συστήματος το VERA-NG μπορεί να εντοπίσει ακόμη και «αόρατα αεροσκάφη»… Στόχος της άσκησης στην οποία συμμετείχε το τσέχικο σύστημα ήταν η δοκιμή νέων διαδικασιών στον ηλεκτρονικό πόλεμο ανταλλαγή και συγχώνευση πληροφοριών καθώς και η αξιολόγηση του σύμφωνα με τα πρωτόκολλα AEDP13 and STANAG 4658 CESMO.

Οι πληροφορίες από το τσέχικο σύστημα διανεμήθηκαν στις μονάδες του ΝΑΤΟ που συμμετείχαν στην άσκηση συμβάλλοντας στην διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης τακτικής κατάστασης.

Το VERA-NG είναι ένα παθητικό σύστημα εντοπισμού 4ης γενιάς που ενσωματώνει την τεχνολογία και την εμπειρία των μηχανικών της παλαιάς τσεχοσλοβακικής εταιρείας TESLA Pardubice. Το σύστημα έχει πουληθεί σε έξι χώρες εκτός της Τσεχίας και πιο συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, Βιετνάμ, Εσθονία, Πακιστάν, Μαλαισία και Ινδονησία.

Το VERA-NG είναι ένα σύστημα που θα άξιζε τον κόπο να δοκιμαστεί από την Πολεμική Αεροπορία ως μία πιθανή εναλλακτική διαφορετικής προσέγγισης λύση για την αναβάθμιση του ελληνικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, ενόψει της μελλοντικής άφιξης των τουρκικών F-35A το 2020.

Όπως έχουν πράξει και άλλες χώρες όπως η Σουηδία από την δοκιμή στην οποία προέρχεται και η φωτογραφία, η Πολεμική Αεροπορία θα μπορούσε να δοκιμάσει υπο ρεαλιστικές συνθήκες στο Αιγαίο αν το σύστημα VERA-NG μπορεί να εντοπίσει τις εκπομπές του συστήματος Link-16 που πιθανόν θα φέρουν τα τουρκικά μαχητικά και θα χρησιμοποιούν όταν πραγματοποιείται η κατανομή των στόχων.

Θα μπορούσε μάλιστα κανείς να προσθέσει, ότι μια τέτοια προμήθεια θα μπορούσε δυνητικά να ωφελήσει και το ΝΑΤΟ, καθώς θα διέθετε μέσω ασκήσεων άκρως αξιόλογα στοιχεία για τις ενδεχόμενες αδυναμίες των F-35, συμπεράσματα πολλαπλώς αξιοποιήσιμα. Η προμήθειά του από τις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο τυχαία δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί.

Με τα στοιχεία που δίδονται, τρία ραντάρ θα μπορούσαν να καλύψουν και το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναβαθμίζοντας δραματικά τις ελληνικές επιχειρησιακές δυνατότητες. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να καταστεί σαφές, ότι εμείς απλώς καταγράφουμε τεχνολογικές εξελίξεις με βάση ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόβλημα που φαίνεται στον ορίζοντα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Άλλοι είναι υπεύθυνοι να αξιολογούν και στη βάση – υποτίθεται πάντα – ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, να λαμβάνουν τις αποφάσεις.

defence-point.gr



Μπείτε στην ΑΡΧΙΚΗ σελίδα μας και δείτε όλες τις αναρτήσεις μας ΕΔΩ.


 ΚΟΙΝΟΠΟIΗΣΗ:  



 ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ 



loading...

                    Σημείωση                    

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τo https://paratolmosblog.blogspot.com   

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας 
στο ιστολόγιο μας.

loading...