Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

Τι Συμβαίνει στο Σώμα μας Αν Τρώμε Βρώμη Καθημερινά




«Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας», μας έλεγαν πάντα οι γονείς μας – και έχουν πολύ δίκιο, ειδικότερα εάν το πρωινό μας περιλαμβάνει πλιγούρι βρώμης. Η αλήθεια είναι ότι πίσω από τη θαμπή της εμφάνιση η βρώμη κρύβει σούπερ ιδιότητες!


Για πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι καλλιεργούν και μαζεύουν βρώμη για να τη χρησιμοποιήσουν ως τροφή και ως θεραπευτική ουσία. Όπως είναι γνωστό, το πλιγούρι βρώμης χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται για την επούλωση δερματικών τραυμάτων, τη ρύθμιση εντερικών αλλά και νευρολογικών και γυναικολογικών διαταραχών, μεταξύ άλλων.



ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΑΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΒΡΩΜΗ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!

Ορισμένες καταστάσεις, όπως η ουρική αρθρίτιδα, ίσως να μην αποκαθίστανται με τη δίαιτα βρώμης σε καθημερινή βάση. Σε κάθε περίπτωση μιλήστε με τον γιατρό σας πριν προβείτε σε διατροφικές αλλαγές.

Διατροφικά Οφέλη της Βρώμης

Το πλιγούρι βρώμης είναι ένας σπόρος που χαρίζει 13 γραμμάρια πρωτεΐνης σε μια μερίδα. Μια μικρή τετράγωνη μερίδα βρώμης μας δίνει σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγγανίου.

Το πλιγούρι βρώμης περιέχει επίσης πολλά αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε, οι τοκοτριονόλες, το σελήνιο, τα φαινολικά οξέα και το φυτικό οξύ. Άλλα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει η καθημερινή κατανάλωση βρώμης περιλαμβάνουν βιταμίνη Β1, βιοτίνη, μολυβδαίνιο, φώσφορο, χαλκό και μαγνήσιο ανάμεσα σε πολλά άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά.

Αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας έαν καταναλώνουμε βρώμη κάθε μέρα.

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης βρώμης είναι ότι ενδεχομένως βοηθά στην πρόληψη της παχυσαρκίας και στην απώλεια βάρους. Αυτό οφείλεται στο αίσθημα κορεσμού ή στην ικανοποίηση της πείνας που μας προκαλεί η κατανάλωση βρώμης, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της ωφέλιμης τροφής.

Το πλιγούρι βρώμης βοηθά να δούμε σημαντικές αλλαγές στο σώμα μας με διάφορους τρόπους. Πρώτον, η βρώμη μας παρέχει εξαιρετική ενέργεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεύτερον, η βρώμη περιέχει ίνες που οδηγούν τον οργανισμό σε κορεσμό, οπότε μειώνεται το αίσθημα της πείνας.

Η χαμηλή γλυκαιμική πρόσκρουση (GI) ενός μπολ βρώμης ως πρωινού είναι μια καλή πηγή ενέργειας που διαρκεί τις πρωινές ώρες, χωρίς δραματική αύξηση ή μείωση του σακχάρου στο αίμα. Η διατήρηση χαμηλότερων επιπέδων σακχάρου στο αίμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα βοηθά το σώμα να ρυθμίζει τη χρήση ινσουλίνης.


Η χαμηλή GI της βρώμης βοηθά να αποφεύγουμε επικίνδυνες λιγούρες κι επιθυμίες κατανάλωσης γευμάτων, λόγω της πτώσης του σακχάρου στο αίμα. Οπότε, μειώνεται και ο κίνδυνος υπερκατανάλωσης αγαπημένων τροφών.

Πολλές φορές, το πρωινό μας είναι γεμάτο θερμίδες. Η βρώμη όμως μας βοηθά στη μείωση των συνολικών ημερήσιων θερμίδων έως και 81%. Σύμφωνα με μελέτες, το πρωινό με βρώμη βοήθησε τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα να έχουν λιγότερη πρόσληψη θερμίδων στα γεύματα της ημέρας.

Τα περισσότερα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δεν μας προσφέρουν το αίσθημα του κορεσμού. Το πλιγούρι βρώμης όμως πράγματι μας χαρίζει την αίσθηση του κορεσμού, που σημαίνει ότι καταναλώνουμε λιγότερες ποσότητες τροφής μέσα στην ημέρα. Αυτή η καθημερινή μείωση των θερμίδων έχει ως αποτέλεσμα απώλεια βάρους και λίπους.

Επιπλέον οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης βρώμης

Εκτός από την πρόληψη της παχυσαρκίας και την απώλεια βάρους η βρώμη παρέχει επιπλέον οφέλη για την υγεία μας. Σύμφωνα με έρευνες, τα οφέλη αυτά περιλαμβάνουν:

  • * Μείωση χοληστερόλης

  • * Μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

  • * Μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας
  • * Βελτιωμένη ανοσολογική απόκριση
  • * Σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και μείωση του κινδύνου να νοσήσουμε από διαβήτη τύπου 2
  • * Εξαιρετική πηγή ινών που προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού
  • * Προστασία από παιδικό άσθμα
  • * Ασφαλής εναλλακτική λύση σιτηρών για πάσχοντες από κοιλιοκάκη ή εκείνους που αποφεύγουν τη γλουτένη στη διατροφή τους
  • * Επέκταση προσδόκιμου ζωής

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την επεξεργασία της βρώμης

Η επεξεργασία των σπόρων της βρώμης γίνεται με διαφορετικούς τρόπους, πριν καταλήξει στο τραπέζι μας αυτή η τόσο ωφέλιμη τροφή. Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζουμε για την επεξεργασία της βρώμης:



Πλιγούρι βρώμης: ακατέργαστοι κόκκοι οι οποίοι είναι κατάλληλοι για χρήση ως δημητριακά για πρωινό.

Βρώμη τεμαχισμένη με χαλύβδινες λεπίδες: έχει μια πυκνή, ρευστή υφή και παράγεται διαπερνώντας τον σπόρο μέσα από χαλύβδινες λεπίδες που τις τα κόβουν σε λεπτές νιφάδες.

Παραδοσιακή βρώμη: η μορφή της είναι πιο επίπεδη διότι αρχικά επεξεργάζεται στον ατμό και στη συνέχεια υφίσταται διαδικασία έλασης.

Βρώμη ταχείας προετοιμασίας: η επεξεργασία της μοιάζει με αυτή της παραδοσιακής βρώμης, αλλά τεμαχίζεται σε λεπτές νιφάδες πριν από την έλαση.

Άμεση βρώμη: παράγεται με μερικό ψήσιμο των κόκκων και έπειτα υφίσταται τεμαχισμό σε λεπτές νιφάδες.

Πίτουρο βρώμης: μόνο το εξωτερικό στρώμα του κόκκου βρώμης που βρίσκεται κάτω από τον φλοιό.

Κάθε επιλογή είναι ένα γεύμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, ωστόσο, όπως είναι γνωστό, όσο λιγότερη είναι η επεξεργασία, τόσο μεγαλύτερο είναι το θρεπτικό όφελος. Αρχικά καλύτερα να ξεκινήσετε από βρώμη κομμένη από χάλυβα για να έχετε ένα γευστικό μπολ με πλιγούρι βρώμης για πρωινό.

Αναζητήστε δημιουργικούς τρόπους για να προσθέσετε την τροφή αυτή στην καθημερινότητά σας, κάτι που θα σας κάνει να νιώσετε πληρότητα. Μπορείτε να προσθέσετε πλιγούρι βρώμης στο αγαπημένο σας γιαούρτι, ή σε ένα smoothie, ενώ ακόμη και τα μπισκότα ή τα muffins αποκτούν άλλη γεύση με μια μικρή ποσότητα βρώμης.

Επίσης, το πλιγούρι βρώμης αντικαθιστά εύκολα και γευστικά τα σιτηρά σε οποιαδήποτε συνταγή, ενώ στην αγαπημένη σας συνταγή με quinoa μπορείτε αντί για δημητριακά να προσθέσετε βρώμη.

Ξεκινήστε να απολαμβάνετε τα οφέλη της βρώμης και σίγουρα θα δείτε έναν άλλον άνθρωπο στον καθρέφτη σας, γεμάτο υγεία και ενέργεια!


Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.
Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.
naturalsoul.gr

diadrastika.com



Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΣΤΟ FACEBOOK

Διαβάστε ακόμα 

loading...