Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

Μήνυση για εσχάτη προδοσία στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Έκρηξη Τασούλα κατά του εισαγγελέα





Ένταση επικράτησε στη Βουλή με αφορμή μήνυση για εσχάτη προδοσία για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Η επίθεση του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα κατά του εισαγγελέα που έστειλε στη Βουλή την μήνυση για εσχάτη προδοσία στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν την συμφωνία των Πρεσπών αλλά και οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσαν περήφανοι για την ψήφιση της συμφωνίας κυριάρχησαν στην σημερινή συνεδρίαση όπου συζητήθηκε η άρση ασυλίας 54 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά από μήνυση που κατατέθηκε εναντίον τους για εσχάτη προδοσία και κατάχρηση εξουσίας. Οι 56 βουλευτές είναι όσοι στην προηγούμενη Βουλή ψήφισαν την συμφωνία των Πρεσπών και έχουν επανεκλεγεί και στην σημερινή Βουλή.


Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε την μήνυση αβάσιμη και απαράδεκτη λέγοντας ότι το δικαίωμα γνώμης του βουλευτή δεν μπορεί να το υπονομεύσει καμιά μήνυση για εσχάτη προδοσία και προανήγγειλε ότι το κοινοβούλιο σε συνεργασία με την εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα ουσιαστικοποιήσει την έννοια του ελέγχου που πρέπει να κάνει η δικαιοσύνη σε παρόμοιες περιπτώσεις.

«Αυτή η μήνυση έπρεπε να μην έχει έρθει στην ολομέλεια έπρεπε να είχε λυθεί στην δικαιοσύνη και να μην έρθει στη Βουλή. Ο Άρειος Πάγος πριν διαβιβάσει μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης τη μήνυση κατά πολιτικών προσώπων επιτελεί ένα είδος ελέγχου. Αυτός ο έλεγχος προφανώς δεν είναι επί της καλλιγραφίας των μηνύσεων ή επί του τύπου χαρτιού, είναι στοιχειώδης έλεγχος που έχει να κάνει με όλα τα νομικά επιχειρήματα που ευλόγως και από το Σύνταγμα προερχόμενα ακούστηκαν για το απαράδεκτο και το αβάσιμο αυτής της μήνυσης. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει σε προγενέστερο της Βουλής στάδιο. Και όχι εμείς εδώ να διαφωνούμε αν έπρεπε να γίνει στην επιτροπή ή στην ολομέλεια έπρεπε να γίνει από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου.»

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος στην εντολή που λαμβάνουν οι βουλευτές από τους ψηφοφόρους μίλησε για την ανάγκη οι ψηφοφόροι να κάνουν κάθε φορά την αυτοκριτική τους στον καθρέφτη για το τι ψηφίζουν και όχι να ποινικοποιούν μεν μηνύσεις την πολιτική ζωή.

«Η εντολή που λαμβάνουν οι βουλευτές δεν είναι επιτακτική εντολή από τους ψηφοφόρους είναι ελεύθερη εντολή. Αυτό σημαίνει ότι δεν παίρνει ο ψηφοφόρος το πρόγραμμα ενός κόμματος και λέξη προς λέξη του αναθέτει να υλοποιήσει αυτό. Εμπιστεύεται όχι μόνο το πρόγραμμα αλλά και την κρίση του προσώπου το οποίο ψήφισε. Αυτή η τεράστια ευθύνη του ψηφοφόρου μην την βλέπετε με την έννοια του μαρτυρίου ότι δηλαδή ο ψηφοφόρος είναι θύμα μιας ελεύθερης εντολής που μας δίνει αλλά με την έννοια της γοητείας που έχει μια τόσο τεράστια ευθύνη που προϋποθέτει βάσανο για να ψάξουμε τι πρέπει να ψηφίσουμε.


Και όταν εμείς βασανιστούμε και ασκήσουμε το δικαίωμα της ελεύθερης εντολής εμπιστευόμενοι όχι μόνο τα γραπτά αλλά και την κρίση αυτών που ψηφίζουμε τότε δεν θα καταφεύγουμε σε μηνύσεις. Αν γίνει κάτι που δεν μας αρέσει θα βλέπουμε τον καθρέφτη και θα λέμε υπό την γοητεία της ευθύνης ότι την επόμενη φορά θα κάνω καλύτερη χρήση αυτής της υψηλότατης ευθύνης. Τα πολιτικά ζητήματα δε λύνονται με μηνύσεις λύνονται μόνο πολιτικά και με τελικό κριτή μόνο το λαό. Εδώ επρόκειτο για εφαρμογή του απεριόριστου δικαιώματος γνώμης το οποίο καμιά μήνυση για εσχάτη προδοσία δεν δικαιούται να το υπονομεύσει».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πήραν το λόγο δήλωσαν περήφανοι για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και για την κατηγορία που τους αποδίδουν οι μηνυτές περί εσχάτης προδοσίας.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε απαράδεκτη και φαιδρή τη μήνυση.

«Αισθανόμαστε υπερήφανοι ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών η οποία δεν έλυσε απλώς μια διαφορά δεκαετιών αλλά αναβάθμισε και το διπλωματικό κύρος της χώρας όπως αναγνωρίζει και η δική σας παράταξη και είδατε το υπουργείο εξωτερικών να στέλνει συγχαρητήρια στη Βόρεια Μακεδονία για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

Με βάση το άρθρο 61 του Συντάγματος για ψήφο ή διατύπωση γνώμης δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται ο βουλευτής. Είναι ζήτημα σεβασμού του Συντάγματος είναι απαράδεκτο να έρχεται μήνυση εδω καιν να τη στέλνει ο εισαγγελέας στη Βουλή όταν αφορά ψήφο η γνώμη. Να μην ξαναδούμε και στο μέλλον παρόμοια διαδικασία να έρχονται στο κοινοβούλιο τέτοιες υποθέσεις.»

Ο Νίκος Φίλης ανέφερε ότι δεν θα είχε πρόβλημα να παραπεμφθεί για να γίνει η δική στο δικαστήριο και να αποκαλυφθεί η βλακεία και η γελοιότητα αυτών που κάνουν την μήνυση.

«Θεωρούμε ότι πράξαμε το πατριωτικό μας καθήκον ψηφίζοντας την συμφωνία των Πρεσπών υπακούοντας στην ανάγκη σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως προϋπόθεση την πιστή τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών προκειμένου να ενταχθεί η Βόρεια Μακεδονία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτός εγκαλείτε σήμερα για εσχάτη προδοσία; Περίμενα από τους εκπροσώπους της πλειοψηφίας να έχουν μια πολιτική στάση και όχι μια δικολαβική στάση γι’ αυτό που συζητούμε . Ήταν πράξη σωφροσύνης και πολιτικής αξιοπρέπειας και σταθερότητας η συμφωνία των Πρεσπών το είπε και ο κ. Μητσοτάκης συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον κ. Μητσοτάκη».

hellas-now.com


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΣΤΟ FACEBOOK

Διαβάστε ακόμα 

loading...