Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

Λιβύη – Ρώσοι ιδιωτικοί στρατιωτικοί ανάλαβαν τον έλεγχο του μεγαλύτερου κοιτάσματος πετρελαίου, ο αλγερινός στρατός σε επιφυλακή




Η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στη Λιβύη, ενώ οι δυνάμεις υπό τουρκικής ηγεσίας προετοιμάζονται να εισβάλουν στην πόλη-λιμάνι Σύρτη, που ελέγχεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA του στρατάρχη Χαφτάρ).


Numidia–Liberum

Στις 26 Ιουνίου, η αμερικανική πρεσβεία στη Λιβύη εξέδωσε δήλωση αναφέροντας ότι καταδίκαζε μια «ξένη υποστηριζόμενη εκστρατεία για την υπονόμευση του ενεργειακού τομέα της Λιβύης και την αποτροπή της επανάληψης της παραγωγής πετρελαίου».



Η ανακοίνωση ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμερίζονται τη «βαθιά ανησυχία» της National Oil Corporation (NOC) που συνδέεται με την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας που υποστηρίζεται από την Τουρκία σχετικά με την «επαίσχυντη παρέμβαση» ξένων ιδιωτικών στρατιωτικών εργολάβων κατά των « εγκαταστάσεων και του προσωπικού της NOC του πετρελαίου της αλ-Σαράρα» γεγονός που αποτελεί «άμεση επίθεση κατά της κυριαρχίας και της ευημερίας της Λιβύης».


Στο πλαίσιο αυτής της σύγκρουσης, η Ρωσία διαψεύδει ότι διαδραματίσει ρόλο στην παρουσία Ρώσων μισθοφόρων. Ωστόσο, τον Μάιο, μια έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ επιβεβαίωσε την παρουσία στη Λιβύη μισθοφόρων της ομάδας Wagner , που φημολογείται ότι είναι κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν..


Σύμφωνα με τη NOC, στις 25 Ιουνίου, μια συνοδεία οχημάτων από Ρώσους ιδιωτικούς στρατιωτικούς εργολάβους και άλλο ξένο προσωπικό μπήκε στο πετρελαϊκό κοίτασμα Al-Sharara και συναντήθηκε με εκπροσώπους του Petroleum Facilities Guard, μιας τοπικής στρατιωτικής οργάνωσης φρουρών των εγκαταστάσεων πετρελαίου που συμμαχεί με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Ο Πρόεδρος της NOC, Μουσταφά Σανάλα, ισχυρίστηκε ότι ξένες δυνάμεις εργάζονται για να «αποτρέψουν την επανάληψη της παραγωγής πετρελαίου» εκεί.

 

Η Al-Sharara είναι το μεγαλύτερο πετρελαϊκό κοίτασμα της Λιβύης με συνολικά αποδεδειγμένα αποθέματα 3 δισεκατομμυρίων βαρελιών και μέση παραγωγή 300.000 βαρελιών την ημέρα. Επανέλαβε πράγματι τα έργα της για λίγο στις αρχές Ιουνίου, όταν οι μαχητές και συριακές δυνάμεις της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας που υποστηρίχθηκαν από τον τουρκικό στρατό έφτασαν στη δυτική υπαίθρου του προμαχώνα του LNA στη Σύρτη..


Ωστόσο, η παραγωγή σταμάτησε πάλι ενώ ο LNA σταθεροποιούσε την μετωπική γραμμή και έδειχνε ότι εξακολουθούσε να είναι η κύρια δύναμη στην Ανατολή και στο Νότο της χώρας.

Νωρίτερα, ο στρατάρχης Χαφτάρ διέταξε το μπλοκάρισμα της εξαγωγής του λιβυκού πετρελαίου, ισχυριζόμενος ότι το GNA (κυβέρνηση της Τρίπολης) χρησιμοποιεί τα έσοδα του πετρελαίου για να πληρώσει τους Τούρκους για τους μισθοφόρους και τα όπλα. Το LNA ελέγχει επίσης τη Σύρτη, την κύρια λιμενική εγκατάσταση για εξαγωγές πετρελαίου. Συνεπώς, ακόμη και στην περίπτωση επανέναρξης της παραγωγής πετρελαίου στις παγωμένες πετρελαιοπηγές, εξακολουθεί να είναι σε θέση να διατηρήσει και επιβάλει το μεγαλύτερο μέρος της απαγόρευσης του των εξαγωγών.

Η παρατεταμένη προσπάθεια του LNA ενάντια στη χρήση των φυσικών πόρων της χώρας για τη χρηματοδότηση της τουρκικής επέμβασης στη Λιβύη δείχνει ότι η ηγεσία του εξακολουθεί να είναι δεσμευμένη στο σχέδιό της να ενώσει τη χώρα και να αποκαταστήσει την κυριαρχία της.

Οι δυνάμεις του LNA ετοιμάζονται να υπερασπιστούν τη Σύρτη κατά της μεγάλης επίθεσης για την οποία προετοιμάζονται οι τουρκικές δυνάμεις.

Πρόσφατα, οι δυνάμεις του GNA και οι ισλαμο-τρομοκρατικές ομάδες που επέστρεψε η Τουρκία από το συριακό μέτωπο και που αναπτύχθηκαν δυτικά της Σύρτης έλαβαν μια μεγάλη παρτίδα όπλων και εξοπλισμού από την Τουρκία. Σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο, αυτά τα όπλα περιλάμβαναν ακόμα και τα κινεζικά MANPADs της σειράς QW-1.


Φωτογραφίες αυτών των MANPAD εμφανίστηκαν εν μέσω του κύματος των αναφορών ότι η Πολεμική Αεροπορία του LNA είχε λάβει νέα μαχητικά αεροσκάφη από τη Ρωσία. Αν και η χρήση αυτών των μυστηριωδών πολεμικών αεροπλάνων δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί, τα MANPAD στα χέρια των τρομοκρατών που υποστηρίζονται από την Τουρκία είναι επιβεβαιωμένο γεγονός.

Η τουρκική ναυτική ομάδα που αναπτύχθηκε κοντά στις ακτές της Λιβύης στη Μεσόγειο πραγματοποιεί τακτικά ασκήσεις προετοιμασίας. Ο LNA, με τη σειρά του, λέγεται ότι έχει προετοιμάσει τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Scud της εποχής του Καντάφι για την επόμενη μάχη. Φορτηγά με βαλλιστικούς πυραύλους που κυκλοφορούν στην ύπαιθρο της πόλης εντοπίστηκαν στις 27 Ιουνίου.

Πηγές του GNA ισχυρίστηκαν επίσης ότι ο LNA εξάπλωσε επιπλέον στρατεύματα και 2 συστήματα αεροπορικής άμυνας Pantsir-S στη Σύρτη στις 28 και 29 Ιουνίου. Χωρίς άμεση στρατιωτική υποστήριξη από το εξωτερικό, ο LNA δεν διαθέτει πόρους για να ξεπεράσει το σημερινό status quo και να προκαλέσει ένα καταστροφικό πλήγμα στις δυνάμεις του GNA που επικουρούνται από τον τουρκικό στρατό.

Ωστόσο, χωρίς μεγαλύτερη συμμετοχή των Τούρκων στη σύγκρουση, οι δυνάμεις του GNA και οι μισθοφόροι που επέστρεψαν από τη Συρία δεν διαθέτουν επίσης τους πόρους για να κατακτήσουν τη Σύρτη στο εγγύς μέλλον.

South Front


Μια σύντομη επισκόπηση των πρόσφατων εξελίξεων στη Λιβύη:

Ο Adnan Özbal, αρχηγός του τουρκικού ναυτικού επισκέφθηκε την Τρίπολη και συναντήθηκε με στρατιωτικούς αξιωματούχους του GNA.
Ένα drone του LNA στόχευσε θέσεις του GNA κοντά στις περιοχές al-Sadadah και al-Washka.
Ένα drone του LNA στόχευσε θέσεις του GNA κοντά στο al-Shuwairif.
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης δήλωσε ότι η ζημιά ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των πετρελαιοπηγών από τις δυνάμεις του LNA εκτιμάται σε 6,277 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Η Αλγερία σε επιφυλακή: παρατηρήθηκαν μισθοφόροι κοντά στα σύνορά της

Hannibal Genséric.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Menadefense, “η πίεση στη Λιβύη αυξάνεται στα σύνορα με την Αλγερία”. “Μετά την αεροπορική βάση Al-Watiya στη βορειοδυτική Λιβύη, η οποία κινδυνεύει να γίνει μόνιμη βάση του τουρκικού στρατού, αναφέρεται ότι ένα στράτευμα εκατοντάδων μισθοφόρων έφτασε στην περιοχή του Brak (νοτιοδυτικά) τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, “αναφέρει ο ιστότοπος, ο οποίος πιστεύει ότι αρκετές εκατοντάδες ένοπλοι άνδρες «βρίσκονται τώρα στο έδαφος της αεροπορικής βάσης του Brak» όπου «έφτασαν με δεκάδες οχήματα pick-ups και θωρακισμένα οχήματα ».

Η προωθούμενη βάση του Brak απέχει 400 χλμ. από το In Amenas και η ζώνη δραστηριότητας των πετρελαιοπηγών τρέχει κατά μήκος των συνόρων Αλγερίας-Λιβύης, υπενθυμίζει ο ιστότοπος, διευκρινίζοντας ότι η βάση της Al-Watiya είναι 300 χιλιόμετρα μόνο από τα σύνορα της Αλγερίας.

Η Αλγερία ανησυχεί ιδιαίτερα για την εξέλιξη της κατάστασης στη Λιβύη, όπου πολλές ξένες δυνάμεις διεξάγουν πόλεμο δια αντιπρόσωπων. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσσι, απείλησε να επέμβει στη Λιβύη εάν η Τουρκία δεν αποσύρει τους μισθοφόρους και τις πολιτοφυλακές της, ενώ η Αλγερία, με αυτοσυγκράτηση, πολλαπλασιάζει σημαντικούς στρατιωτικούς ελιγμούς για να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενο και για να αποτρέψει τις χώρες που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Λιβύη για τη περίπτωση που θα διέσχιζαν την κόκκινη γραμμή.

Το προσχέδιο του νέου Συντάγματος σπάει την υποχρέωση του περιορισμού του αλγερινού στρατού εντός των συνόρων του και από τώρα και στο εξής του επιτρέπει να παρεμβαίνει πέραν αυτών εάν τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας είναι υπό απειλή.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αλγερίας κινητοποιούνται στα νοτιοανατολικά σύνορα και είναι σε μέγιστη εγρήγορση, έτοιμες να παρέμβουν σε περίπτωση που ο κίνδυνος του πολέμου της Λιβύης θα διαδοθεί στο έδαφος της Αλγερίας, ακόμα περισσότερο, καθώς, όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος της Τυνησίας, Kaïs Saïed, “το σχέδιο διχοτόμησης της Λιβύης στοχεύει επίσης στην Αλγερία και την Τυνησία”.

πηγή: https://numidia-liberum.blogspot.com


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΣΤΟ FACEBOOK

Διαβάστε ακόμα 

loading...