Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

Οι πρώτες ώρες πιθανής σύγκρουσης Ελλάδας/Τουρκίας – Ποιος θα πάρει το πλεονέκτημα (ΒΙΝΤΕΟ)



Η απαραίτητη συνιστώσα για επιτυχία στο σύγχρονο πόλεμο...



Η αδιάκοπη παροχή πληροφοριών από και προς τα κέντρα επιχειρήσεων και διοικήσεως μονάδων στο πεδίο της μάχης, ανέκαθεν αποτελούσε βασικό παράγοντα νίκης σε μία πολεμική αναμέτρηση.

Ο Σουν Τζου στην αρχή του βιβλίου του για την Τέχνη του Πολέμου κάνει αναφορά στο περιστατικό όπου κάνει επίδειξη των ικανοτήτων του! Συγκεκριμένα, είχε στήσει τις παλλακίδες του αυτοκράτορα ως στρατιώτες, προκειμένου να αποδείξει πως το πρώτο βήμα της επιτυχίας είναι ότι ο διοικητής πρέπει να βεβαιωθεί πως οι εντολές του είναι ευνόητες, ξεκάθαρες και έχουν ληφθεί σωστά από τους υφισταμένους του. 



Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι παλλακίδες δεν υπάκουσαν στις αρχικές εντολές και χασκογέλασαν. Τότε ο Σουν Τζου εξήγησε ξανά, δίνοντας πιο σαφείς εντολές και τελικά οι παλλακίδες δεν υπάκουσαν οπότε οι αρχηγοί που είχαν οριστεί από αυτές έχασαν το κεφάλι τους.

Οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι διαφόρων ειδών: από δεδομένα σε υπολογιστές έως και κλασσικές πληροφορίες που μπορούν να συλλέξουν επί τόπου πράκτορες και αφορούν κινήσεις στο έδαφος μονάδων, συστημάτων και συγκεκριμένων ατόμων σε καίριες θέσεις.

Στο σύγχρονο περιβάλλον των εξελιγμένων ηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιακών μέσων οι πληροφορίες συλλέγονται από:

  • Δορυφόρους
  • Ραντάρ
  • Υποκλοπές τηλεπικοινωνιών
  • Αισθητήρες από επίγειους σταθμούς, αεροπορικά μέσα, πλοία κ.α.
  • Πράκτορες στο έδαφος
  • Υποκλοπές δεδομένων από υπολογιστικά συστήματα
  • Πληροφορίες από αιχμαλώτους
Από τα παραπάνω, η δυνατότητα συλλογής δεδομένων και φωτογραφιών ακριβείας από τους δορυφόρους, ίσως είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας για τη διεξαγωγή των σύγχρονων επιχειρήσεων. Η κατεύθυνση μέσων, ανθρώπων και βλημάτων με ακρίβεια εξαρτάται εν πολλοίς από την δυνατότητα των κέντρων διεύθυνσης να λαμβάνουν πληροφορίες από τους δορυφόρους και να τις αποστέλλουν επιτυχώς εκεί που χρειάζεται. Επίσης, η δυνατότητα σίγασης των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου του εχθρού είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσουν οι δορυφόροι να λάβουν εικόνα από την περιοχή ενδιαφέροντος, εφόσον αυτή καλύπτεται από τέτοιου είδους σύστημα.

Για να γίνει σαφές το παραπάνω, οι Τούρκοι κάλυπταν τον περασμένο μήνα συνεχώς την περιοχή της Τρίπολης και της Μισράτα με το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου CORAL το οποίο είναι εγχώρια σχεδιασμένο και κατασκευασμένο και δημιουργούσε ένα φράγμα ηλεκτρονικών παρεμβολών, το οποίο απέτρεπε τους δορυφόρους από το να έχουνε σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει στις περιοχές αυτές. Το είχαν, επίσης, αναπτύξει και στην αεροπορική βάση της Al Watya, στη δυτική Λιβύη, για να καλύπτουν τις μετακινήσεις και εργασίες που πραγματοποιούν στη βάση. Κατά τη διάρκεια της αεροπορικής προσβολής που συνέβη στη βάση, λέγεται ότι το σύστημα CORAL που κάλυπτε τη βάση, σίγασε από σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου το οποίο κατάφερε το παραπάνω με αποτέλεσμα οι γαλλικοί δορυφόροι να μπορέσουν να δώσουν ακριβή εικόνα και στοιχεία στα μαχητικά που εκτέλεσαν την προσβολή. 


Ο γαλλικός δάκτυλος στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Γίνεται κατανοητό ότι, η πρόσβαση σε δεδομένα δορυφόρων αλλά και η εξασφάλιση ότι οι δορυφόροι μπορούν να δουν στην περιοχή ενδιαφέροντος, οδηγεί σε πλήγματα ακριβείας κατά των εχθρικών δυνάμεων.



Στο ζήτημα των τηλεπικοινωνιών, η ασφάλεια αυτών εξαρτάται από τα συστήματα κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούνται αλλά και το προσωπικό το οποίο ελέγχει όλους τους διαύλους δεδομένων. Όλο το βάρος πέφτει στο τεχνικό προσωπικό και τους προγραμματιστές της διεύθυνσης κυβερνοάμυνας, όσον αφορά τα κέντρα λήψης αποφάσεων και διοίκησης επιχειρήσεων και στο πεδίο από τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου τα οποία εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη μεταφορά δεδομένων. Η ασφάλεια επικοινωνιών είναι κρίσιμη σε όλο το εύρος των πολεμικών επιχειρήσεων, από τους ασύρματους που έχει μια ομάδα πεζικού στο πεδίο της μάχης μέχρι τις επικοινωνίες στα ανώτερα κλιμάκια της ηγεσίας. Όλο το φάσμα των επικοινωνιών απαιτεί και εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και τα κατάλληλα συστήματα για να εξασφαλισθούν αυτές.

Η συλλογή δεδομένων από αισθητήρες διαφόρων τύπων, όπως, τα ραντάρ επίγεια, αεροσκαφών, πλοίων και άλλων πλατφορμών, χρειάζεται να μεταφέρουν δεδομένα το ένα στο άλλο, αλλά και προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αυτό απαιτεί την ύπαρξη data links μεταξύ όλων αυτών ώστε να υπάρχει μεταφορά εικόνας σε πραγματικό χρόνο προς τις διοικήσεις. Ότι ισχύει για τον ηλεκτρονικό πόλεμο για όσα προαναφέραμε, ισχύει και σε αυτή την περίπτωση. Η τεχνολογία του data fusion από τους αισθητήρες, αναπτύσσεται περισσότερο τα τελευταία χρόνια και δεν έχει φθάσει ακόμα σε ικανοποιητικό επίπεδο για χρήση από μια πλατφόρμα. Ρωσία και Η.Π.Α. ηγούνται της κούρσας στον τομέα αυτό.


Η κλασσική μέθοδος συλλογής πληροφοριών μέσω της επιτόπιας από πράκτορες, αιχμαλώτους αλλά και καλοθελητές οι οποίοι θα πληρωθούν για τις υπηρεσίες τους, είναι πρακτικές οι οποίες υπάρχουν από αρχαιοτάτων χρόνων και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και τα υπόλοιπα χρόνια.

Η Ελλάδα έχει ως βασικό αντίπαλο την Τουρκία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει προσπαθήσει να αναπτύξει διάφορα συστήματα τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου και δορυφόρων. Ωστόσο ακόμα δεν μπορεί να καλύψει πλήρως με τις δυνατότητες της όλο το φάσμα των επιχειρήσεων που χρειάζεται. Τα ίδια ισχύουν και για την χώρα μας. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία, λόγω των τωρινών συγκυριών στην Ανατολική Μεσόγειο, να επιτύχει πρόσβαση σε πληροφορίες μέσω δορυφορικών ζεύξεων αλλά και πρόσβαση σε συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και τηλεπικοινωνιών, που δεν είχε πριν.

Η αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ, η οποία επισφραγίσθηκε με την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Κ.Μητσοτάκη στο Ισραήλ, έφερε συμφωνίες για συνεργασία στον τομέα της κυβερνοάμυνας και πιθανώς και σε άλλους τομείς ενδιαφέροντος οι οποίοι δεν ανακοινώθηκαν, για ευνόητους λόγους. Η πρόσβαση, επίσης, που πιθανότατα έχει κερδίσει η Ελλάδα σε ισραηλινά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, είναι καίριας σημασίας και μπορούν να καλύψουν κρίσιμες ανάγκες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.



Επειδή, σε μία σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, βασικό ρόλο στις πρώτες ώρες θα διαδραματίσει το ποιος θα λάβει καλύτερες πληροφορίες σε σχέση με τον αντίπαλό του, είναι ευκαιρία η Ελλάδα να εξασφαλίσει πρόσβαση σε πληροφορίες τις οποίες απλόχερα θα δώσει η γαλλική πλευρά και οι οποίες φυσικά θα είναι πολύ δύσκολο να παρεμβληθούν από ενέργειες των εχθρών ή τρίτων δυνάμεων. Αυτό θα δώσει τακτικό πλεονέκτημα, ειδικά στις ελληνικές αεροναυτικές δυνάμεις, οι οποίες θα σηκώσουν και το βάρος των επιχειρήσεων τις πρώτες κρίσιμες ώρες.

Αν δοθούν επιπλέον χρήματα θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης μέσων τηλεπικοινωνιών τελευταίας τεχνολογίας. Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να αναπτύξει συστήματα ποιοτικά στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, καθώς διαθέτει εταιρίες στον τομέα και χρειάζεται και πρόσβαση σε δορυφόρους αλλά και να προσπαθήσει να αναπτύξει δικούς της, προσπάθεια η οποία ήδη δρομολογείται.

ΦΩΤΟ eurokinissi

el.gr



Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΣΤΟ FACEBOOK

Διαβάστε ακόμα 

loading...