Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

ENTONO ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ – Επιμένει για τμηματική οριοθέτηση νοτίως του 28ου μεσημβρινού η Αίγυπτος….




Προβληματίζεται έντονα η ελληνική κυβέρνηση από τα όσα έχουν προκύψει στις συζητήσεις με την κυβέρνηση της Αιγύπτου, για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.


Η απόσταση στις θέσεις των δύο χωρών είναι μεγάλη καθώς το Κάιρο δεν επιθυμεί χάραξη στη βάση των μέσων γραμμών αλλά ζητά να περιορισθούν οι συμφωνίες νοτίως του 28ου παραλλήλου, αφήνοντας δηλαδή έξω όχι μόνον το Καστελόριζο αλλά και την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Αυτό δε επιπλέον του γεγονότος της μη αποδοχής από πλευράς Αιγυπτιών για πλήρη επήρεια των νησιών στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.



Μετά το τελευταίο ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, το μόνο το οποίο θεωρείται θετικό είναι πως οι συζητήσεις δεν έχουν παύσει, κάτι που συντηρεί την ελπίδα το Κάιρο και η κυβέρνηση του Προέδρου Φατάχ αλ Σίσι, να αλλάξουν άποψη.

Φυσικά για την Ελλάδα ακόμα και μία τμηματική συμφωνία οριοθέτησης είναι ένα θετικό βήμα καθώς θα αποτελέσει ένα όπλο στην φαρέτρα της Αθήνας για ανατροπή του τουρκολιβυκού συμφώνου. Αυτός είναι κι ο λόγος φυσικά που η Ελλάδα επιδιώκει τις επαφές με την Αίγυπτο παρά τα όσα παράλογα το Κάιρο ζητά. Παράλογα καθώς γνωρίζει την ανάγκη που έχει η Αθήνα και ζητά θέσεις που είναι αδύνατον να γίνουν δεκτές.

Αυτή την πίεση που έχει η Αθήνα και την εκμεταλλεύεται το Κάιρο, την επισημαίνουν και οι κύκλοι του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ, μάλιστα τονίζουν πως δεν βιάζονται για να καταλήξουν σε συμφωνία, καθώς άλλες είναι οι προτεραιότητες αυτή τη στιγμή. Με νόημα οι κύκλοι παραπέμπουν στο Υπουργείο Άμυνας και τις συζητήσεις που αφορούν τα ελληνογαλλικά ζητήματα.

de-facto



Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΣΤΟ FACEBOOK

Διαβάστε ακόμα 

loading...