Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν πλοίο που μετέφερε εκρηκτικό φορτίο βυθισμένο στο λιμάνι της Βηρυτού

Newsroom



Έχουν εμφανιστεί φωτογραφίες για το εγκαταλελειμμένο πλοίο που μετέφερε το πτητικό φορτίο που εξερράγη στο λιμάνι της Βηρυτού του Λιβάνου.

Οι New York Times δημοσίευσαν δορυφορικές εικόνες του βυθισμένου κύτους του πλοίου, του MV Rhosus, στο βόρειο άκρο του λιμανιού.




Σύμφωνα με την εφημερίδα, το μονοώροφο σκάφος μήκους 86 μέτρων, που φέρει σημαία Μολδαβίας και ανήκει στον επιχειρηματία με έδρα την Κύπρο Igor Grechushkin, άρχισε να βυθίζεται τον Φεβρουάριο του 2018 μετά από χρόνια αγκάθισης στο λιμάνι.


Το πλοίο μετέφερε 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου - που χρησιμοποιείται συνήθως ως γεωργικό λίπασμα - από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη το φθινόπωρο του 2013. Πραγματοποίησε μια μη προγραμματισμένη στάση στη Βηρυτό μετά από δυσλειτουργία, έγραψαν οι Λιβανέζοι δικηγόροι που εκπροσωπούν το πλήρωμα το 2015.

Οι New York Times αναφέρουν, επικαλούμενο τον τότε καπετάνιο Μπόρις Προκόσεφ, ότι το πλοίο είχε πραγματικά ελλιμενιστεί για να παραλάβει επιπλέον φορτία για μεταφορά στην Ιορδανία για επιπλέον μετρητά.




Αξιωματούχοι του λιμανιού απαγόρευσαν τον Ρόσο να ταξιδέψει κατά την επιθεώρηση του πλοίου, σύμφωνα με τους δικηγόρους, και εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες αφού οι ναυλωτές έχασαν το ενδιαφέρον τους για το φορτίο.


Το νιτρικό αμμώνιο κατασχέθηκε και αποθηκεύτηκε σε αποθήκη στο λιμάνι, μόλις μισό χιλιόμετρο μακριά από το ναυάγιο. Η εγκατάσταση πυρπολήθηκε το απόγευμα της 4ης Αυγούστου και υπέστη δύο εκρήξεις, οι οποίες συνέβησαν σε απόσταση 33 δευτερολέπτων, σκοτώνοντας τουλάχιστον 157 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 5.000.

Τα δεύτερα, μεγάλα κτίρια ισοπέδωσαν την έκρηξη στη γύρω περιοχή και έκρηξαν παράθυρα χιλιόμετρα μακριά, αφήνοντας έως και 300.000 ανθρώπους άστεγους. Ήταν τόσο έντονο που οι τρόμοι έγιναν αισθητοί στην Κύπρο, περίπου 240 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο.

Υπήρξαν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με την αιτία της πυρκαγιάς που πυροδότησε τις εκρήξεις, από εργασίες συγκόλλησης στην αποθήκη έως σακούλες πυροτεχνημάτων που φαινόταν να αποθηκεύονται στην αποθήκη μαζί με το νιτρικό αμμώνιο. Το εξαιρετικά εκρηκτικό λίπασμα μπορεί να τροφοδοτήσει δραστικά τις πυρκαγιές παράγοντας οξυγόνο όταν διαλύεται.

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου Michel Aoun ξεκίνησε έρευνα για την έκρηξη, λέγοντας ότι εξετάζει εξωτερική παρέμβαση μεταξύ πιθανών αιτιών. Σε αυτά περιλαμβάνονται «αμέλεια, πύραυλος ή βόμβα», είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.


Πηγή: Sputnik


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΣΤΟ FACEBOOK

Διαβάστε ακόμα 

loading...