Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

Εξωφρενικές δηλώσεις Ράμα: «Δεν αποδέχομαι το “Β.Ήπειρος”. Περήφανος που είμαι φίλος του Ερντογάν» (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Newsroom 



Αν έχουμε αυτούς τους «γείτονες-φίλους», τότε τι τους θέλουμε τους εχθρούς;
«Γαργάρα» έκανε τα θέματα που «καίνε» την ελληνική κοινότητα στην Βόρειο Ήπειρο ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “Mega” κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Έντι Ράμα μίλησε για τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις, την πιθανή συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ, τα ελληνοτουρκικά και τους Έλληνες που ζουν στην χώρα του.


Όσον αφορά δε το τελευταίο, ο Αλβανός ηγέτης σε μία άκρως προκλητική κίνηση δεν αποδέχθηκε τον όρο «Βόρειος Ήπειρος» και προτίμησε να χρησιμοποιήσει το σκέτο «Αλβανία»!

Μάλιστα αρνήθηκε οποιαδήποτε καταπάτηση των δικαιωμάτων της ελληνικής κοινότητας σημειώνοντας τα εξής απίστευτα:

(Δημοσιογράφος): Υπάρχουν Έλληνες που ζουν στην Βόρεια Ήπειρο ή στην Αλβανία αν προτιμάτε…

(Ράμα): Προτιμάω το «Αλβανία…»

(Δημοσιογράφος): Υπάρχουν ισχυρισμοί πως τα δικαιώματα τους καταπατώνται και πως δεν τους επιτρέπεται ο αυτοπροσδιορισμός…

(Ράμα): Δεν είναι αληθές αυτό… Πρέπει να κατανοήστε ότι εργαζόμαστε τώρα σε ένα νέο σχέδιο νόμου για τις μειονότητες και πρέπει να πω ότι πρόκειται για έναν υπόδειγμα νόμου βασισμένο στις οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Προχωρήσαμε σε βελτιώσεις όχι γιατί κάποιος μας ζήτησε να το κάνουμε, ούτε γιατί είμαστε υποχρεωμένοι. Ο παλιός νόμος ήταν ελλιπής και τον βελτιώσαμε, γιατί υπάρχει μεγάλη ευκαιρία να αφήσουμε στις επόμενες γενιές μια κληρονομιά και μια διαθήκη ενός θησαυρού. Όταν ζεις με άλλους στο ίδιο σπίτι, όπου αναμειγνύονται πολιτισμοί, εμπειρίες και παραδόσεις γίνεσαι πιο πλούσιος. Τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία είναι το ίδιο κοινά με τα ζητήματα που αντιμετωπίζει όλη η χώρα. Κληρονομήσαμε ένα χάος με τα περιουσιακά ζητήματα. Αν ρωτήσετε κάποιον πολίτη από την βόρεια έως τη νότια Αλβανία -ανεξάρτητα από την αλβανική ή άλλη εθνικότητα- θα σας πει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι τα περιουσιακά δικαιώματα, εξαιτίας της μετά το ‘90 περιόδου.


Σε άλλο σημείο, ερωτώμενος για τα ελληνοτουρκικά και τις μαρτυρίες για τουρκικό δάκτυλο το 2009 που ακύρωσε την τελευταία στιγμή την συμφωνία Αθήνας-Τιράνων για οριοθέτηση ΑΟΖ, ο Αλβανός πρωθυπουργός τόνισε:

«Μετά την συμφωνία, υπήρξαν ορισμένες κοινωνικές ομάδες οι οποίες εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία δεν ήταν σωστή. Εκείνη την εποχή ήμουν επικεφαλής της αντιπολίτευσης και αποφασίσαμε να θέσουμε το ζήτημα στο συνταγματικό δικαστήριο, αντί αυτό να γίνει θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, όπως είθισται στα Βαλκάνια, όταν παρουσιάζεται η ευκαιρία να συμπεριφερθεί κανείς «πατριωτικά», υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο την έννοια του πατριωτισμού. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η συμφωνία δεν ήταν σωστή.

Δεν ήταν αληθές (ότι η Τουρκία ενεπλάκη για το ναυάγιο της συμφωνίας) … ήταν το 2009… εκείνη την εποχή ήμουν ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος, δηλαδή της αντιπολίτευσης, και δεν είχα συναντήσει, ακούσει ή μιλήσει με τον Ερντογάν, όταν εκείνος ήταν πρωθυπουργός. Το θέμα πήγε στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο έβγαλε αυτή την απόφαση. Επομένως η Τουρκία δεν υπήρχε πουθενά. Το είπα και κατά την παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη και κατανοώ τον εκνευρισμό της, γιατί εκείνη υπέγραψε την συμφωνία, αλλά αυτά τα πράγματα συμβαίνουν.

Είμαι περήφανος που είμαι φίλος του Ερντογάν. Ποτέ δεν προσπάθησε να μου πει οτιδήποτε για το θέμα αυτό. Ήταν ένα θέμα από το 2009 το οποίο πρέπει να επιλυθεί. Μπορούμε να το λύσουμε. Η Αλβανία έχει στρατηγική συνεργασία με την Τουρκία και την Ελλάδα, αλλά δεν νιώθω ότι βρίσκεται μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης. Είναι τιμή για την Αλβανία να έχουμε αυτούς τους φίλους. Η Ελλάδα είναι κάτι περισσότερο από γείτονας, γιατί έχουμε και Έλληνες που ζούνε στη χώρα μας, πολλά χρόνια τώρα.


Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι αρκετά ώριμες να λύσουν το θέμα μόνες τους. Δεν χρειάζονται την άποψη της Αλβανίας ή οποιουδήποτε άλλου για το ζήτημα αυτό. Κάθε μια από τις χώρες έχει την δική της άποψη, οι οποίες προφανώς συγκρούονται, ωστόσο και οι δυο τους, έχουν τόσα πολλά να κερδίσουν από την επίλυση του ζητήματος και την μεταξύ τους καλή συνύπαρξη, με τέτοιο τρόπο που μπορεί να βοηθήσει τόσο τους πολίτες όσο και τις χώρες να συνυπάρχουν με ειρήνη και αρμονία. Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικές και θα πρέπει και οι δυο να συνυπάρξουν, γιατί είναι κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης και των παιδιών της».


(φωτο:screenshot)
el.gr

 


Διαβάστε ακόμα 



loading...