Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

Τρομοκρατική επίθεση Γαλλία: Αυτός είναι ο δράστης – Βίντεο Ντοκουμέντο

Newsroom 



Τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία: 

«Δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση» στις αξίες που συνιστούν τη Γαλλία, ιδίως «την ελευθερία του να πιστεύει κανείς και να μην πιστεύει», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.


Ο δράστης που σκότωσε με μαχαίρι τρεις ανθρώπους στη βασιλική Νοτρ Νταμ της Νίκαιας, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 είναι ένας Τυνήσιος ηλικίας 21 ετών, ο οποίος έφθασε στην Ευρώπη μέσω του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, σε ένα από είκοσι συνολικά πλοιάρια, που μετέφεραν μετανάστες από την Τυνησία, στα τέλη Σεπτεμβρίου, και στη Γαλλία στις αρχές Οκτωβρίου, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

Ο νεαρός άνδρας, σύμφωνα με μια τοπική πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, ονομάζεται Μπραχίμ Αουισάουι. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια άλλη πηγή με γνώση της έρευνας. Δείτε το βίντεο από τη στιγμή της σύλληψής του.




Τέθηκε σε καραντίνα στο πλοίο Raphsody, (όπως προβλέπουν οι σχετικοί κανόνες του ιταλικού κράτους) και στη συνέχεια πέρασε από την πόλη του Μπάρι. Αμέσως μετά, υπεγράφη απόφαση απέλασής του από το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, αλλά στο μεταξύ ο Αουισαουί είχε μεταβεί στη Γαλλία. Παράλληλα, η εισαγγελία του Ακράγαντα της Σικελίας ξεκίνησε έρευνα, στην οποία ο ίδιος κατηγορείται για στήριξη της παράτυπης μετανάστευσης.



Φωτογραφικό ντοκουμέντο από τη σύλληψη του δράστη


Βρισκόταν στη Γαλλία από τις αρχές Οκτωβρίου. Δεν είχε καταθέσει αίτημα χορήγησης ασύλου στη Γαλλία, διευκρίνισε η ίδια πηγή. Ο δράστης έφτασε στη Νίκαια με το τρένο, έχοντας στην κατοχή του ένα έγγραφο ταυτότητας που είχε εκδοθεί από τον ιταλικό Ερυθρό Σταυρό, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας της Γαλλίας. Ο εισαγγελέας Ζαν-Φρανσουά Ρικάρ είπε ότι ο ύποπτος γεννήθηκε στην Τυνησία το 1999 και έφτασε στο Μπάρι της Ιταλίας στις 9 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις εικόνες από τις κάμερες παρακολούθησης του σιδηροδρομικού σταθμού, ο δράστης άλλαξε ρούχα όταν έφτασε εκεί και κατόπιν πήγε με τα πόδια μέχρι τη βασιλική της Νοτρ Νταμ, που απέχει περίπου 400 μέτρα, όπου εξαπέλυσε την επίθεση.

Τα δύο από τα θύματά του, ένας 55χρονος άνδρας που εργαζόταν στην εκκλησία και μία 60χρονη γυναίκα, βρέθηκαν νεκρά μέσα στον ναό. Και στους δύο είχε κόψει τον λαιμό. Το τρίτο θύμα, μια γυναίκα, πέθανε λίγο αργότερα σε ένα γειτονικό μπαρ όπου κατέφυγε ζητώντας βοήθεια. Η γυναίκα έφερε πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι. Τέσσερις αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο και πυροβόλησαν τον 21χρονο όταν εκείνος κινήθηκε απειλητικά εναντίον τους φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ», πρόσθεσε ο εισαγγελέας. Ο δράστης τραυματίστηκε σοβαρά από τα πυρά των αστυνομικών και έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές ποιο ήταν το κίνητρο του δράστη ή αν η επίθεση συνδέεται με τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ, τα οποία οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλάσφημα. Η υπηρεσία της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας της Γαλλίας ανέφερε ότι κλήθηκε να ερευνήσει την επίθεση, η οποία σημειώθηκε την ώρα που η χώρα συγκλονίζεται ακόμη από την πρόσφατη δολοφονία δι’ αποκεφαλισμού του γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί έξω από το σχολείο όπου εργαζόταν στο Παρίσι από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής.
Μακρόν: Δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση

«Δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση» στις αξίες που συνιστούν τη Γαλλία, ιδίως «την ελευθερία του να πιστεύει κανείς και να μην πιστεύει», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, καταδικάζοντας την «ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση» εναντίον μιας εκκλησίας στη Νίκαια, με τρεις νεκρούς. «Εάν μας επιτίθενται, είναι λόγω των αξιών μας», είπε ο Μακρόν, αφού χαιρέτισε τους αστυνομικούς που επενέβησαν για να συλλάβουν τον δράστη της επίθεσης στη Νίκαια.

Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε στη χώρα έκκληση για «ενότητα» και να «μην υποχωρεί σε κανένα πνεύμα τρόμου», ενώ ανακοίνωσε την ανάπτυξη 3.000-7.000 στρατιωτών της επιχείρησης Sentinelle για να προστατεύσουν τους χώρους λατρείας ενόψει της γιορτής των καθολικών, των Αγίων Πάντων, την προσεχή Κυριακή. Οι στρατιώτες θα αναπτυχθούν επίσης για να «προστατεύσουν τα σχολεία» ενόψει της επιστροφής, την επόμενη Δευτέρα, από τις διακοπές του φθινοπώρου, επισήμανε ο Μακρόν.

Η Γαλλία αποφάσισε να αυξήσει στο μέγιστο επίπεδο το σχέδιο προστασίας της χώρας, το επονομαζόμενο Vigipirate. Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους είπε ότι μεταφέρει «τη στήριξη ολόκληρου του έθνους στις καθολικούς της Γαλλίας και αλλού», υπενθυμίζοντας τη «δολοφονία του ιερέα (Ζακ) Αμέλ», ο οποίος σφαγιάστηκε μέσα στην εκκλησία του στο Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ, κοντά στη Ρουέν, το καλοκαίρι του 2016. «Ολόκληρη η χώρα στέκεται στο πλευρό τους και θα βρίσκεται εκεί προκειμένου να μπορούμε να συνεχίσουμε να ασκούμε ελεύθερα τη θρησκεία στη χώρα μας», υπογράμμισε.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο, η Γαλλία είναι εκείνη που δέχεται επίθεση», συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας πως «την ίδια στιγμή, ένα γαλλικό προξενείο στην Τζέντα δέχθηκε επίθεση και συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο έδαφός μας».



Μήνυμα ειρήνης

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν έστειλε ένα «μήνυμα ειρήνης προς τον μουσουλμανικό κόσμο», υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία είναι «η χώρα της ανοχής» και όχι «της περιφρόνησης ή της απόρριψης». «Μην ακούτε τις φωνές που επιδιώκουν να υποδαυλίσουν την καχυποψία. Ας μην επιτρέψουμε να παγιδευτούμε στις υπερβολές μιας μειοψηφίας χειραγωγών», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών στο γαλλικό κοινοβούλιο.



Η Ευρώπη στηρίζει Μακρόν

Αντιμέτωπη με την ισλαμική τρομοκρατία βρίσκεται και πάλι η Γαλλία. Επίθεση με μαχαίρι σημειώθηκε σε εκκλησία της Νίκαιας, που είχε ως αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Ο δράστης ηλικίας 25 ετών αποκεφάλισε μία 70χρονη γυναίκα και σκότωσε άλλους δύο πολίτες, μία γυναίκα και έναν άνδρα, τον νεωκόρο της εκκλησίας Νοτρ Νταμ, σύμφωνα με το δήμαρχο της Νίκαιας, Κριστιάν Εστροζί.

Τουλάχιστον δύο από τα θύματα πέθαναν μέσα στο ναό. Το πτώμα της μίας γυναίκας βρέθηκε μέσα στο ναό, ενώ η δεύτερη άφησε την τελευταία της πνοή στο δρόμο, ενώ αναζητούσε καταφύγιο σε διπλανό καφέ. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο ισλαμιστής εξτρεμιστής ονόματι Μπραχίμ έδρασε μόνος του. Πρόλαβε, μάλιστα, να τραυματίσει αρκετά ακόμη άτομα και προσπάθησε να διαφύγει από τις τουαλέτες του ναού.

Σημειώνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης. Λίγη ώρα μετά την επίθεση στη Νίκαια, πραγματοποιήθηκαν άλλες δύο τρομοκρατικές επιθέσεις, στη γαλλική πόλη Αβινιόν αλλά και στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.


Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού η Γαλλία

Η Γαλλία αύξησε σήμερα το επίπεδο συναγερμού στο ανώτατο επίπεδο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ο οποίος δήλωσε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης ότι η απάντηση της κυβέρνησης στην επίθεση θα είναι σκληρή και αμείλικτη.
«Γι’ άλλη μια φορά είμαστε θύματα του ισλαμο-φασισμού», λέει ο δήμαρχος της Νίκαιας

«Εκφράζω τη συμπάθειά μου στους συγγενείς και τις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και στα μέλη της ενορίας της βασιλικής της Νοτρ Νταμ της Νίκαιας», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, καταφθάνοντας στο σημείο. Και συμπλήρωσε: «Πληρώσαμε βαρύ απολογισμό όντας γι’ άλλη μια φορά θύματα του ισλαμοφασισμού. (…) Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία (…). Δεν σταμάτησε να φωνάζει [ο δράστης] “Αλλάχου Άκμπαρ”».
Σαρκοζί: Μάχη εναντίον της βαρβαρότητας και υπέρ του πολιτισμού

O πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την εγκληματική επίθεση στη Νίκαια και κάλεσε σε «μάχη όλων εναντίον της βαρβαρότητας και υπέρ του πολιτισμού». «Η Γαλλία πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα, χωρίς δισταγμό, με ψυχραιμία, ώστε να μην πέσει στην παγίδα στην οποία οι εχθροί της Δημοκρατίας θέλουν να μας ρίξουν. Σε αυτές τις στιγμές που απειλείται η ζωή αθώων ανθρώπων, πρέπει να είμαστε ενωμένοι πίσω από τους θεσμούς και από αυτούς που τους εκπροσωπούν. Τώρα δεν είναι ώρα ούτε για διαξιφισμούς ούτε για πολιτική», σημείωσε.



Ολάντ: Η Γαλλία δέχεται ξανά επίθεση από την ισλαμική τρομοκρατία

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για «ισλαμική τρομοκρατία». «Για μια ακόμη φορά η Νίκαια πλήττεται από την βαρβαρότητα, για μια ακόμη φορά η Γαλλία δέχεται επίθεση από την ισλαμική τρομοκρατία. Η δημοκρατία είναι το όπλο μας και θα είναι πάντα ισχυρότερη απέναντι στους εχθρούς της. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και σε όλους τους Χριστιανούς», έγραψε.



Μηνύματα συμπαράστασης από ξένους ηγέτες, ΟΗΕ και ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη Γαλλία, μετά τη φονική επίθεση με μαχαίρι σε μια εκκλησία στη Νίκαια, καταδικάζοντας τις απαράδεκτες «τρομοκρατικές επιθέσεις». «Βρισκόμαστε με όλη μας την καρδιά στο πλευρό των Γάλλων. Η Αμερική βρίσκεται στο πλευρό του παλαιότερο συμμάχου μας σε αυτήν τη μάχη», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter. «Αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις εξτρεμιστών ισλαμιστών πρέπει να τερματιστούν αμέσως», συμπλήρωσε. «Καμία χώρα, είτε πρόκειται για τη Γαλλία είτε για μια άλλη χώρα, δεν μπορεί να τις ανεχθεί πλέον!».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «καταδικάζει έντονα την αποτρόπαια επίθεση» που σημειώθηκε στη Νίκαια, στη νοτιοανατολική Γαλλία, κατά την οποία τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε εκκλησία, δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ. «Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη των Ηνωμένων Εθνών προς τον λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας» σε αυτή τη δοκιμασία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της καθημερινής του ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους. Σε ανακοίνωση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Συμμαχία των Πολιτισμών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος καταδίκασε επίσης τη «βάρβαρη επίθεση» της Νίκαιας, υπενθυμίζοντας ότι μόλις χθες είχε απευθύνει έκκληση για «αμοιβαίο σεβασμό όλων των θρησκειών κι όλων των πεποιθήσεων».



Τη συμπαράσταση της ΕΕ στη Γαλλία εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ειδικότερα, ο κ. Μισέλ ανέφερε στο Twitter:

«Όλη η αλληλεγγύη μου (είναι) με τη Γαλλία και τους Γάλλους. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα της φρικτής επίθεσης στη Νίκαια και τους οικείους τους. Όλη η Ευρώπη είναι μαζί σας». Την επίθεση στη Νίκαια καταδίκασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας την αλληλεγγύη της Ευρώπης στη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, η κ. φον ντερ Λάιεν σημείωσε:

«Καταδικάζω τη φρικτή και βάναυση επίθεση που έλαβε χώρα στη Νίκαια και είμαι ολόψυχα με τη Γαλλία. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα αυτής της φρικιαστικής πράξης. Ολόκληρη η Ευρώπη είναι αλληλέγγυα προς τη Γαλλία. Παραμένουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι στη βαρβαρότητα και τον φανατισμό».

Σοκαρισμένος βαθιά από την αποτρόπαιη και βάρβαρη πράξη στη Νίκαια, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Μπορέλ. «Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα και τα κοντινά τους πρόσωπα. Όλοι στεκόμαστε στο πλευρό της Γαλλίας. Μαζί στην Ευρώπη και στον κόσμο θα καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία» σημείωσε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της χώρας της προς τη Γαλλία. Η Μέρκελ χαρακτήρισε «βάρβαρη» την επίθεση.

«Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένη από τους βάρβαρους φόνους στην εκκλησία στη Νίκαια. Η σκέψη μου είναι με τους συγγενείς των δολοφονηθέντων και των τραυματιών. Η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», δήλωσε η Μέρκελ στο Twitter δια του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ.

voicenews.gr

 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ


Διαβάστε ακόμα 



loading...