Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

Διάγραμμα: Η παρέμβαση της Κίνας στις αμερικανικές εκλογές του 2020

Newsroom 




Πως το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα προσπάθησε να παρέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

Για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) οι προεδρικές εκλογές του 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πάντοτε ένας αγώνας ζωής και θανάτου.

Για πρώτη φορά σε δεκαετίες, μια αμερικανική κυβέρνηση (η πρώην κυβέρνηση) αντιμετώπισε την υπονόμευση και παρείσφρηση του ΚΚΚ στις Ηνωμένες Πολιτείες, περιορίζοντας την επεκτεινόμενη παγκόσμια επιρροή του.

Το ΚΚΚ είπε σαφώς μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσής του ότι προτιμούσε μια προεδρία του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζο Μπάιντεν, επειδή θα ήταν «ευκολότερο» να την χειριστεί σε σχέση με του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.


Το Πεκίνο παρενέβη στις εκλογές του 2020 με πολλούς τρόπους, και το καθεστώς ήταν ικανό να το κάνει αυτό επειδή έχει, για δεκαετίες, μελετήσει την κοινωνία μας και μορφή διακυβέρνησής μας. Έχει συστηματικά εκμεταλλευτεί όλες τις αδυναμίες του συστήματός μας. 
Κάνετε κλικ στο διάγραμμα για μεγέθυνση.



Εδώ παρέχουμε μια περιληπτική θεώρηση κάποιων από τις βασικές μεθόδους που το ΚΚΚ χρησιμοποίησε για να επηρεάσει τις εκλογές:Ένας ασθενής που ίσως έχει τον ιό του ΚΚΚ, στο νοσοκομείο Τζινγιτάν στην επαρχία Χουμπέι, Κίνα, 18 Ιαν. 2020. (STR/AFP via Getty Images)


Χρήση του ιού για την αποδυνάμωση της Αμερικής

Το ΚΚΚ απέκρυψε την διάδοση του ιού του ΚΚΚ στην Γουχάν, επιτρέποντάς του να διαδοθεί σε όλη την Κίνα και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο Τραμπ απέρριψε τις αρχικές προτάσεις του ΠΟΥ, και στις 31 Ιαν. 2020, απαγόρευσε όλες τις πτήσεις από Κίνα. Τα κινεζικά κρατικά μέσα, όπως και αμερικανικά μέσα και πολιτικοί, παρουσίασαν την κίνηση του Τραμπ ως «ρατσιστική» και «ξενοφοβική». Το κρατικό μέσο Σινχουά έγραψε στο Τουίτερ στις 16 Μαρτίου: «Ο ρατσισμός δεν είναι το σωστό εργαλείο για να καλύψετε την ανικανότητά σας.» Καθώς η πανδημία προχωρούσε, τόσο τα κινεζικά όσο και τα αμερικανικά μέσα επιτίθονταν συνεχώς στον Τραμπ και την διοίκησή του, κατηγορώντας τους για ανικανότητα. Εν τω μεταξύ, αριστεροί πολιτικοί και κυβερνήτες στις Ηνωμένες Πολιτείες υιοθέτησαν περιοριστικά μέτρα παρόμοια με τα κινεζικά στις πόλεις τους, με αποτέλεσμα οι τοπικές οικονομίες να σταματηθούν.Μια επιστολική ψήφος στο Πρόβο, Γιούτα, 6 Νοεμ. 2018. (George Frey/Getty Images)


Επιστολικές ψήφοι ως αποτέλεσμα του ιού του ΚΚΚ

Ως αποτέλεσμα της απόκρυψης της αρχικής εμφάνισης από το ΚΚΚ, ο ιός διαδόθηκε ανά τον κόσμο και δημιούργησε μια παγκόσμια πανδημία. Λόγω πανδημικών ανησυχιών, πολλές πολιτείες επέκτειναν την χρήση επιστολικών ψήφων. Αυτός ο τρόπος ψηφοφορίας, που είναι ευάλωτος σε απάτη, θα γινόταν κεντρικό σημείο των ισχυρισμών εκλογικής απάτης μετά το πέρας των εκλογών του 2020.Στιγμιότυπο από βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook από την ομάδα που υποστηρίζει το Πεκίνο, με όνομα Κινεζική Προοδευτική Ένωση. (Στιγμιότυπο οθόνης)

Εκστρατείες εγγραφής ψηφοφόρων


Η Κινεζική Προοδευτική Ένωση έχει στενούς δεσμούς με την κινεζική πρεσβεία στο Σαν Φρανσίσκο. Πολλοί από τους πρώην διευθυντές της, όπως και πολλοί άλλοι αριστεροί υποστηρικτές του Πεκίνου, εμπλέκονται τώρα στο πρόγραμμα «Φυτέψτε την ψήφο» (Seed the vote). Ο στόχος της ομάδας ήταν να χάσει ο Τραμπ και να κερδίσει περισσότερες Δημοκρατικές έδρες για την αμερικανική Γερουσία. Οι δραστηριότητές της στόχευαν συγκεκριμένα επτά κρίσιμες πολιτείες: Αριζόνα, Γεωργία, Βόρεια Καρολίνα, Φλόριδα, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, και Πενσλυβάνια.Ένας εξγερμένος στο Σιατλ, μετά από οδομαχία με την αστυνομία, 8 Ιουνίου 2020. (David Ryder/Getty Images)


Ομάδες υπέρ του Πεκίνου εμπλέκονταν στις εξεγέρσεις

Η υπέρ του Πεκίνου ομάδα Κινεζική Προοδευτική Ένωση χρηματοδοτεί το Εργαστήριο Μαύρου Μέλλοντος, το οποίο έχει έναν κοινό επικεφαλής με το κίνημα Οι Μαύρες Ζωές Μετράνε (ΜΖΜ, Black Lives Matter). Σε πολλές από τις διαδηλώσεις και εξεγέρσεις που συντάραξαν πόλεις των ΗΠΑ το 2020 υπήρχε η εμπλοκή ομάδων υπέρ του ΚΚΚ, όπως ο Σοσιαλιστικός Οργανισμός Δρόμος Ελευθερίας, ο Απελευθερωτικός Δρόμος, καθώς και η Αντίφα και το κίνημα ΜΖΜ. Μία από τις επιδράσεις των εξεγέρσεων ήταν η αποδυνάμωση της εξουσίας του προέδρου στην χώρα καθώς και ο εκφοβισμός των υποστηρικτών του. Μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, εν μέσω ενστάσεων έναντι των εκλογικών αποτελεσμάτων, η απειλή παρόμοιων εξεγέρσεων είχε αποτέλεσμα τον εκφοβισμό πολιτειακών βουλευτηρίων, βουλευτών, και δικαστών. Αφότου ο Γερουσιαστής Τζος Χώλυ (Ρ-Μο.) ανακοίνωσε ότι θα προβάλει ένσταση προς τις Εκλεκτορικές Ψήφους στο Κογκρέσο, μέλη της Αντίφα απείλησαν την οικογένειά του στο σπίτι τους στην Ουάσινγκτον. 
Ο Κινέζος πρέσβης στις ΗΠΑ Τσουί Τιενκάι. (CHRIS KLEPONIS/AFP via Getty Images)


Κινεζική επιρροή επί Αμερικανών πολιτικών

Για δεκαετίες, το ΚΚΚ προσπαθούσε να υπονομεύσει και να ελέγξει πολιτικούς, νομοθέτες, και έχοντες επιρροή στον ακαδημαϊκό χώρο. Μία τέτοια περίπτωση ήρθε στο φως όταν αποκαλύφθηκε ότι ο βουλευτής Έρικ Σώλγουελ (Δ-Καλιφ.) είχε στενούς δεσμούς με μια Κινέζα κατάσκοπο. Το ΚΚΚ χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα κινήτρων και αντικινήτρων για να πείθει Αμερικανούς πολιτικούς να παίζουν το παιχνίδι του, και έχει κατηγοριοποιήσει όλους τους Αμερικανούς κυβερνήτες αναλόγως του πόσο φιλικοί ή εχθρικοί είναι προς το ΚΚΚ. Στην Γεωργία, κρίσιμη πολιτεία στις εκλογές, ο κυβερνήτης διατηρούσε φιλικούς δεσμούς με Κινέζους αξιωματούχους. Τον Απρίλιο του τελευταίου έτους, ο Λι Τσιανγκμίν, τότε Κινέζος γενικός πρόξενος στο Χιούστον, προσκλήθηκε σε εκδήλωση που είχε οργανώσει ο κυβερνήτης, ενώ ο Λι τον εξύμνησε για την «ενεργή προώθηση της συνεργασίας με την Κίνα», σύμφωνα με δελτίο τύπου από το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γεωργίας τα τελευταία πέντε χρόνια.
Στιγμιότυπο από τον λογαριασμό Τουίτερ του εκπροσώπου του ΚΚΚ, Λίτζιουαν Τζάο, όπου διαδίδει ψευδείς πληροφορίες για τις Ηνωμένες Πολιτείες. (Screenshot via The Epoch Times)


Εκστρατεία προπαγάνδας για τον ιό του ΚΚΚ


Τον Φεβρουάριο του 2020, καθώς ο ιός του ΚΚΚ εξαπλωνόταν στον κόσμο, το Πεκίνο άρχισε μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία προπαγάνδας με σκοπό να παρουσιάσει το ΚΚΚ ως παγκόσμιο ηγέτη στην καταπολέμηση της πανδημίας. Οι αρχές αγόραζαν ταυτόχρονα προστατευτικό εξοπλισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, και έπαυσαν τις εξαγωγές ιατρικών αγαθών κινεζικής κατασκευής. Καθώς οι φορείς της COVID-19 αυξάνονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΚΚΚ παρουσίασε με ενεργητικές προσπάθειες τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μια ζώνη καταστροφής με μεγάλους αριθμούς θανάτων, ενώ ταυτόχρονα απέκρυπε τον αριθμό θανάτων της Κίνας. Η προπαγάνδα του Πεκίνου προσπάθησε να παρουσιάσει το ΚΚΚ ως έναν σωτήρα της ανθρωπότητας, ενώ αμφισβητούσε την αυτοπεποίθηση των Αμερικανών στην ηγεσία Τραμπ. Αυτή η αφήγηση ενισχύθηκε και εξαπλώθηκε από τα κινεζικά κρατικά μέσα, καθώς και από πληρωμένα άρθρα σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.


Ένα τμήμα εξοπλισμού μικροτσίπ σε εργοστάσιο στην Ντονγκουάν, επαρχία Γκουανγκντόνγκ, Κίνα, 8 Μαΐου 2017. (NICOLAS ASFOURI/AFP via Getty Images)


Κινέζικα τμήματα εντός αμερικανικών μηχανών ψηφοφορίας

Οι αμερικανοί κατασκευαστές μηχανών ψηφοφορίας χρησιμοποιούν τμήματα μηχανής που κατασκευάστηκαν στην Κίνα. Η χρήση κινέζικου εξοπλισμού καθιστά τις μηχανές ευάλωτες σε ψηφιακή παραβίαση, όπως έχει φανεί από παραδείγματα κινεζικών ψηφιακών συσκευών που περιείχαν παραθυράκια παραβίασης είτε στο υλικό τους μέρος είτε στο ενδιάμεσο λογισμικό τους, που είναι η οδός επικοινωνίας μεταξύ υλικού και λογισμικού, και ονομάζεται firmware. Λόγω έλλειψης εγκληματολογικών ελέγχων στα εκλογικά συστήματα, παραμένει άγνωστο σήμερα το αν κάποια πιθανά παράθυρα παραβίασης χρησιμοποιήθηκαν από την Κίνα για να έχει πρόσβαση στις αμερικανικές εκλογικές μηχανές. Οι εταιρείες των εκλογικών μηχανών έχουν αρνηθεί ότι τα συστήματά τους είναι ευάλωτα σε εξ αποστάσεως παραβίαση (χάκινγκ). Επίσης, κάθε συσκευή που συνδέεται στο Διαδίκτυο στο ίδιο σύστημα WiFi (ασύρματου σήματος) με μια εκλογική μηχανή αποτελεί κίνδυνο για χάκινγκ. Στην Γεωργία, ο Γιοβάν Χάττον Πούλιτζερ, εφευρέτης και ειδικός ψηφιακών συστημάτων, ήγειρε ανησυχίες σχετικά με συσκευές όπως μια «φθηνή κινεζική “έξυπνη” τηλεόραση με WiFi» ή έναν θερμοστάτη συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο που δημιουργούν τρωτότητες σε ολόκληρο το σύστημα.
 
(Sean Gallup/Getty Images)


Χρήση κοινωνικών μέσων για εκλογική επιρροή

Το Facebook τον Σεπτέμβριο έκλεισε περισσότερους από 180 ψεύτικους λογαριασμούς, και σελίδες, και λογαριασμούς Instagram, για τους οποίους η εταιρεία θεώρησε πως τους λειτουργεί η Κίνα. Αυτοί οι λογαριασμοί είχαν αναρτήσει περιεχόμενο για τις Αμερικανικές εκλογές και είχαν διαδώσει την γραμμή του Πεκίνου σε διάφορα θέματα, από την Νότια Σινική Θάλασσα έως της φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις του Χονγκ Κονγκ. Ο αμερικανικός γίγαντας κοινωνικών μέσων ανακοίνωσε την διαγραφή σε ανάρτηση ιστολογίου στις 22 Σεπτ., λέγοντας ότι αυτοί οι λογαριασμοί παραβίασαν τους κανόνες κατά «συντονισμένης μη αυθεντικής συμπεριφοράς εκ μέρους μιας οντότητας ή κυβέρνησης της αλλοδαπής.»


Ένας Κινέζος αστυνομικός στην πλατεία Τιενανμέν, Πεκίνο, 11 Μαρτίου 2018. (GREG BAKER/AFP via Getty Images)

Χρήση πολιτικού πολέμου


Το ΚΚΚ έχει εφαρμόσει πολιτικό πόλεμο ώστε να επηρεάσει στα κρυφά τις ελεύθερες κοινωνίες ανά τον κόσμο, όπως προειδοποίησε ένας ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ λιγότερο από μία εβδομάδα πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Το καθεστώς «θέλει έλεγχο, ή τουλάχιστον δύναμη βέτο, στην δημόσια συζήτηση και πολιτικές αποφάσεις ανά τον κόσμο», είπε ο Ντέιβιντ Στίλγουελ, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού. Το ΚΚΚ το επιτυγχάνει αυτό μέσω ενός ευρέος φάσματος κακόβουλων δραστηριοτήτων που είναι «κρυφές, με δύναμη να εξαναγάκζουν, και να διαφθείρουν». Αυτές οι δραστηριότητες ονομάζονται από το ΚΚΚ ως «δουλειά Ενιαίου Μετώπου» αλλά κατανούνται καλύτερα στην Δύση ως πολιτικός πόλεμος, είπε ο Στίλγουελ.

Στιγμιότυπο οθόνης ενός άρθρου της 19ης Αυγ. 2020, του κρατικού κινεζικού Global Times. (Στιγμιότυπο μέσω της Epoch Times)

Διάδοση προπαγάνδας

Τα κινεζικά ελεγχόμενα από το κράτος μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που λειτουργούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαδίδουν την προπαγάνδα του καθεστώτος για λογαριασμό του. Αυτά τα μέσα είπαν σαφώς ότι υποστηρίζουν μια προεδρία Μπάιντεν έναντι του Τραμπ. Η κρατική Global Times, για παράδειγμα, δημοσίευσε άρθρο στις 19 Αυγ. που έλεγε πως ο Μπάιντεν θα ήταν «ευκολότερος» για το καθεστώς. Και όταν η συζήτηση αντιπροέδρων αναμεταδόθηκε στην Κίνα στις 7 Οκτ., τα κρατικά μέσα λογόκριναν την συζήτηση ευαίσθητων θεμάτων σχετικά με την Κίνα, σε μια προσπάθεια να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη και να προωθήσουν την αφήγηση του Πεκίνου. Εν τω μεταξύ, η China Daily, σε πολλά άρθρα στην Αγγλική γλώσσα, όπως σε ένα με τίτλο «Η αύξηση των φορέων ιού κάνει πιο αιχμηρή την επιλογή για τους ψηφοφόρους των ΗΠΑ», προσπάθησε να ενισχύσει την πλατφόρμα του Μπάιντεν για τον περιορισμό της πανδημίας, ενώ παρουσίαζε τα μέτρα του Τραμπ για τον ιό ως ακατάλληλα.
Μια πλαστή άδεια οδήγησης που κατέσχεσε η συνοριοφυλακή των ΗΠΑ. (Ιδιοκτησία του CBP)


Πλαστά έγγραφα ταυτοποίησης

Κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2020, η συνοριοφυλακή των ΗΠΑ κατέσχεσε περίπου 20.000 πλαστές άδειες οδήγησης, οι περισσότερες από την Κίνα. Δεν είναι σαφές πόσα πλαστά έγγραφα ταυτοποίησης μπορεί να έχουν σταλεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Κίνα και να μην έχουν εντοπιστεί. Πλαστά έγγραφα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ένα ευρύ φάσμα σκοπών, όπως για εκλογική απάτη. 
Η πύλη της Κινεζικής Πόλης στην Βοστώνη, 24 Μαρτίου 2020. (Maddie Meyer/Getty Images)


Επιρροή ψήφου των Κινέζων της Αμερικής

Μέρος της εστίασης του Τμήματος Δουλειάς Ενιαίου Μετώπου της Κίνας είναι η καθιέρωση δεσμών με κινεζικές οργανώσεις αδελφοτήτων, που λειτουργούν ως ανεπίσημα αντιπροσωπευτικά σώματα για τις κοινότηες Κινέζων του εξωτερικού. Το ΚΚΚ διατηρεί στενές σχέσεις ή άμεσο έλεγχο επί πολλών τέτοιων ομάδων. Αυτές οι ομάδες επηρεάζουν τον ποιον ψηφίζουν τα μέλη τους, που πολλές φορές αριθμούν σε δεκάδες χιλιάδες
.
Κουτιά εφημερίδων China Daily στο Μανχάτταν, 27 Φεβ. 2020. (Chung I Ho/The Epoch Times)


Επιρροή επί αμερικανικών μέσων ενημέρωσης

Το ΚΚΚ έχει δουλέψει για χρόνια για να αυξήσει την επιρροή του επί των αμερικανικών οργανισμών ενημέρωσης. Κάθε χρόνο, κινεζικά κρατικά μέσα ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια για να βάλουν την προπαγάνδα τους μέσα σε εκδόσεις όπως οι New York Times, Wall Street Journal, and Washington Post. Μια πρόσφατη λίστα που εκδόθηκε από το National Pulse βάσει καταθέσεων FARA δείχνει ότι οι περισσότεροι μεγάλοι αμερικανικοί οργανισμοί μέσων ενημέρωσης έχουν λάβει «ταξίδια εξοικείωσης» και «ιδιωτικά τραπέζια» από μια ομάδα που είναι μέρος του Ενιαίου Μετώπου του ΚΚΚ.


theepochtimes.gr


 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ


Διαβάστε ακόμα 



loading...