Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

Ιστορική ευκαιρία για Ελλάδα: Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος διέγραψαν την Τουρκία - Αναβάθμισαν σε "Στρατηγική Εταιρική Σχέση" την συνεργασία με Κούρδους! (βίντεο)

 Newsroom - Κοινοποίηση




Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή!
Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Τελειωμένη Ιστορία πρέπει να θεωρείται η Τουρκία, η θέση και ο ρόλος της στο αμερικανικό κατεστημένο λήψης αποφάσεων υψηλής στρατηγικής. Οι ΗΠΑ αναβάθμισαν σε “στρατηγική εταιρική σχέση” την συνεργασία με τους Κούρδους.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες και “πινελιές” της νέας αμερικανικής στρατηγικής, ρυθμίστηκαν στην πρόσφατη επίσκεψη υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας Αμερικανών στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Πλέον θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλη “θύελλα” στην Μέση Ανατολή καθώς έχουμε την διακήρυξη μιας νέας αμερικανικής στρατηγικής και άρα πρέπει να δούμε την εφαρμογή της στο πεδίο.

Να σημειώσουμε πως ανοίγεται Ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα να εμβαθύνει με τις χώρες του Κόλπου, τους Κούρδους και το Ισραήλ και να τελειώνει μια και καλή με την Τουρκία.

Οπως είχαμε αποκαλύψει σε άρθρο μας, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία Αμερικανών μετέβησαν σε Βαγδάτη-Ερμπίλ, αποτελούμενη από τον Brett McGurk, Συντονιστή Θεμάτων Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου για την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, τον σύμβουλο του State Department Derek Chollet, τον αναπληρωτή βοηθό γραμματέα για θέματα Εγγύς Ανατολής Joey Hood και την επικεφαλής της Μέσης Ανατολής του Υπουργείου Άμυνας, Dana Stroul.


Η συνέχεια είναι αποκαλυπτική και έρχεται τόσο από τις δηλώσεις του Brett McGurk κατ’ εντολή και υπόδειξη του Λευκού Οίκου όσο και από την εκπρόσωπο του Πενταγώνου.

“Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Κούρδων”


Οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, ένας από τον Λευκό Οίκο και ένας από το Πεντάγωνο, προέβησαν σε εξαιρετικά σημαντικές δηλώσεις.

Οι δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν μίλησαν στο όνομα και για λογαριασμό του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου: Του προέδρου Joe Biden και του υπουργού Άμυνας Lloyd Austin.


Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Βλέπουμε την σχέση μας με την περιοχή του Κουρδιστάν, του λαού του και της κυβέρνησης του ως “στρατηγική συνεργασία”!

Οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι επανέλαβαν αρκετές φορές τον συγκεκριμένο όρο “στρατηγική συνεργασία”. Και οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό έγινε επίτηδες για να ακουστεί στην Τουρκία.

Για το λόγο αυτό οι δύο αξιωματούχοι διάβασαν τις ανακοινώσεις από γραπτό κείμενο ενισχύοντας το συγκεκριμένο σημείο.

Εκτός από την Τουρκία, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο και αφορούσε την περιοχή του Κουρδιστάν, την κυβέρνηση και τον λαό του.

«Στρατηγική εταιρική σχέση»

“Θεωρούμε τη συνεργασία μας μαζί σας ως στρατηγική σχέση που προάγει τα συμφέροντά σας, καθώς και τα δικά μας”.

“Αυτή η συνεργασία δεν είναι τακτική: δεν είναι κάτι προσωρινό που μπορεί να αλλάξει, με τους ανέμους των ακανόνιστων και προσωρινών περιστάσεων. Αντίθετα, είναι στρατηγική: γενική και μακροπρόθεσμη, που αναπτύχθηκε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες”.


«Όλα καταλήγουν στο γεγονός ότι το KRG είναι “προκεχωρημένη βάση” των Ηνωμένων Πολιτειών στη βασική Μέση Ανατολή», ανέφερε ο Nicholas Heras, ανώτερος αναλυτής στο Newsline Institute, ο οποίος εξήγησε τη θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν στο Κουρδιστάν 24.

«Το αεροδρόμιο Erbil έχει γίνει βασικός κόμβος στο δίκτυο ασφαλείας των ΗΠΑ στην περιοχή. Οι Ιρακινοί Κούρδοι έχουν αποδειχθεί ισχυροί εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών και ιδιαίτερα αξιόπιστοι σε αυτό που γίνεται όλο και πιο εχθρικό Ιράκ», συνέχισε ο Heras.

«Χωρίς το KRG, δεν θα υπήρχε μια επιτυχημένη αποστολή κατά του ISIS και το KRG είναι ένα βασικό στοιχείο της αμερικανικής στρατηγικής για να παραμείνει, ακόμη και με μειωμένη θέση στη Μέση Ανατολή».

Η στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν – «στρατηγική εταιρική σχέση» σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη στην πολιτική των ΗΠΑ. Καμία προηγούμενη χορήγηση δεν το είχε διασαφηνίσει τόσο ξεκάθαρα.

Ουσιαστικά είπε:

Δεν θα σας χρησιμοποιήσουμε για να αντιμετωπίσετε την κρίση de jour και στη συνέχεια, αφού περάσει, θα σας ρίξουμε κάτω από το λεωφορείο, όπως συνέβη πριν: πιο πρόσφατα το 2017, όταν η Ουάσιγκτον έκανε τα στραβά μάτια στην επίθεση της Βαγδάτης την περιοχή του Κουρδιστάν σε μια στρατιωτική επιχείρηση που οργανώθηκε από το Ιράν.

“Eχετε πολλούς φίλους στην νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ”

Μιλώντας στο όνομα του Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, ο Brett McGurk, Συντονιστής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, είπε στον Bayan Sami Abdul Rahman, εκπρόσωπο του KRG στην Ουάσινγκτον, τα εξής:

«Έχετε πολλούς φίλους εδώ στο νέο Λευκό Οίκο και σε όλη τη διοίκηση του Μπάιντεν»!


«Εκ μέρους του Προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος έχει τόσο μακρά και προσωπική ιστορία με το Ιράκ και τον κουρδικό λαό, θέλω να εκφράσω την ισχυρή υποστήριξή μου για τη διαρκή σχέση με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν και την ευγνωμοσύνη μου για τους Κούρδους και Αμερικανούς ήρωες που πραγματοποίησαν την επιχείρηση Provide Comfort possible», δήλωσε ο McGurk.

«Μιλώ εξ ονόματος του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν»

Και η αξιωματούχος της διοίκησης Μπάιντεν που μίλησε στο διαδικτυακό σεμινάριο, η Dana Stroul, επικεφαλής της Μέσης Ανατολής του Υπουργείου Άμυνας, χρησιμοποίησε παρόμοια γλώσσα.

Ακριβώς όπως ο McGurk κατέστησε σαφές ότι μίλησε για λογαριασμό του Μπάιντεν, η Στρουλ ξεκίνησε λέγοντας ότι μίλησε «εξ ονόματος του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν».

«Αυτή είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε αυτήν την ιστορική δέσμευση» -εννοεί την Επιχείρηση “Provide Comfort” – “και τι σημαίνει για τους δεσμούς μεταξύ των δύο λαών μας, μια συνεργασία που παραμένει ισχυρή και απαραίτητη μέχρι σήμερα”, δήλωσε η Stroul,- και πρόσθεσε:


“και απλά επαναλαμβάνω όσα είπε ο Μπρετ: στρατηγική εταιρική σχέση”.

Δείτε το βίντεο



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ


Διαβάστε ακόμα 



loading...