Translate this page:  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

 Επιλέξτε και δείτε...

ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ: Όλο το σχέδιο ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ – Ο Πούτιν πιέζεται και ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ – ΧΑΡΤΕΣ



Όλο το σχέδιο ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ – Ο Πούτιν πιέζεται και ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ

Το el.gr ακτινογραφεί την νέα κρίσιμη κατάσταση που ξεκίνησε ΝΔ της «Αρκούδας»

Αυτό που κάποτε οι Έλληνες, τόσο στα αρχαία χρόνια όσο και επί Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ονόμαζαν χώρα των Σκυθών, αποτελεί σήμερα μεγαλύτερο μέρος του Καζακστάν, χώρας στην οποία το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού πληθυσμού του είναι Καζάκοι με ποσοστό 70% ενώ ακόμα περίπου 19% του πληθυσμού είναι Ρώσοι με τις υπόλοιπες εθνοτικές ομάδες στη χώρα όπως οι Ουζμπέκοι, Τατάροι, Οϊγούροι, Γερμανοί και άλλοι να είναι μεγάλες μειοψηφίες.


Το κράτος αυτό κάποτε ήταν ενταγμένο όχι μόνο στη Σοβιετική επικράτεια αλλά και μεγάλο μέρος του ανήκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία με την περιοχή να έχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς Ρώσων, από τη στιγμή που άρχισε η βιομηχανική επανάσταση και τα ορυκτά καύσιμα άρχισαν να αποτελούν βασικό φυσικό πόρο για τη βιομηχανία και την καθημερινότητα. Η αποκοπή του σύγχρονου κράτους του Καζακστάν από τη Σοβιετική Ένωση έγινε με την πτώση αυτής στις αρχές της δεκαετίας του 90′. Ωστόσο, παρά την αδυναμία της Ρωσικής Ομοσπονδίας να ενεργήσει ως κυρίαρχο κράτος στην περιοχή λόγω των έντονων εσωτερικών προβλημάτων που άφησε η κομμουνιστική κακοδιαχείριση στην οικονομία και την κοινωνία αλλά και η συνεργασία των τότε πολιτικών και ολιγαρχών με τη Δύση, η Ρωσία διατήρησε τις κρίσιμες σχέσεις με το Καζακστάν.


Σχέσεις οι οποίες για τη Ρωσία αποτελούν κανόνα επιβίωσης ως κρατικής οντότητας καθώς το Καζακστάν από την έκταση που κατέχει, έχει αυτομάτως σύνορα με καίριες περιοχές της ρωσικής επικράτειας εκτός του ενεργειακού ζητήματος τα οποία θα αναλύσουμε το καθένα ξεχωριστά.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΖΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Τα βόρεια σύνορα του Καζακστάν αγγίζουν μόνο μία χώρα, τη Ρωσία, και έχουν μήκος ίσο με περίπου 7.512 χλμ. σε μή ευθεία γραμμή, πρακτικά μέσα στη στέπα η οποία εκτείνεται ανατολικά του ποταμού Βόλγα και είναι μία τεράστια περιοχή. Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά μήκους των συνόρων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας με το Καζακστάν και της ίδιας με την Ουκρανία, αρκεί να δει κανείς ότι τα σύνορα με την Ουκρανία έχουν μήκος περίπου 2100 χλμ. σε μη ευθεία γραμμή . Ο παρακάτω χάρτης δείχνει αυτή τη διαφορά όπου με κίτρινο διακρίνονται τα τωρινά ρωσο-ουκρανικά σύνορα και τα σύνορα του Καζακστάν με άσπρο.



Το τεράστιο αυτό μήκος συνόρων με τη Ρωσία δεν μπορεί να καλυφθεί πρακτικά σε όλο το μήκος του σε καιρό ειρήνης. Σε μία περίπτωση υποθετική, πολέμου μεταξύ Ρωσίας-Καζακστάν, σε όλο αυτό το μήκος θα υπήρχαν σίγουρα τεράστια κενά και δε θα μπορούσε να υπάρξει ένα συνεχές μέτωπο πράγμα που σημαίνει ότι ο κάθε αντίπαλος θα μπορούσε πάντα να βρεί ένα κενό να εκμεταλλευτεί, ενώ το πεδίο της στέπας είναι η χαρά των διοικητών με φαντασία και “πάθος” για ταχύτητα και πόλεμο ελιγμών στην οποία περίπτωση οι Ρώσοι θα είχαν καθαρά το πάνω χέρι από όλες τις απόψεις.

Άσχετα με την όποια υποθετική σύρραξη, το Καζακστάν γειτνιάζει με δύο πάρα πολύ σημαντικές περιοχές της ρωσικής επικράτειας. Η πρώτη είναι αυτή της δυτικής Σιβηρίας και το νότιο κομμάτι της οροσειράς των Ουραλίων και η δεύτερη, αυτή των περιοχών που διέρχεται ο ποταμός Βόλγας μέχρι τις εκβολές του στην Κασπία Θάλασσα.

Με κόκκινο η περιοχή των νότιων Ουραλίων-Σιβηρίας και με μωβ οι περιοχές που διέρχεται ο ποταμός Βόλγας.

Α) Κόκκινη περιοχή


Η περιοχή των νότιων Ουραλίων και όσες περιοχές υπάρχουν εκατέρωθεν αυτής είναι και οι περιοχές που διαθέτουν μεγάλο μέρος της βιομηχανικής ισχύος της Ρωσίας αλλά και μεγάλο αριθμό υποδομών, όπως είναι πυρηνικά εργοστάσια, εργοστάσια παραγωγής υλικών, ορυχεία και πάμπολες στρατιωτικές εγκαταστάσεις διαφόρων ειδών αλλά και ολόκληρες περιοχές αποθήκευσης παντοειδούς στρατιωτικού υλικού μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.

Οι περιοχές πέριξ του Αικατερίνενμπουργκ στα ανατολικά Ουράλια αλλά και γύρω από το Οζέρσκ έχουν πληθώρα εργοστασίων (μεγάλο μέρος των στρατιωτικών εργοστασίων βρίσκεται εκεί ή εργοστασίων που συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα-πυρηνικών εργοστασίων στο Μαγιάκ) και κυριολεκτικά απαγορευμένων περιοχών για μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό, περιοχές όπου “πρώτα σε πυροβολούν και μετά ρωτάνε ποιος είσαι” αν είσαι άγνωστος και περίεργος. Ο έλεγχος της περιοχής είναι επίσης σημαντικός καθώς δίνει πρόσβαση στο υπόλοιπο της Σιβηρίας κοινώς, στις κύριες πλουτοπαραγωγικές περιοχές της Ρωσίας και τη βασικότερη πηγή οικονομικής ισχύος αυτής αλλά και της ανεξαρτησίας που απολαμβάνει. Άλλες βασικές πλουτοπαραγωγικές περιοχές της Ρωσίας βρίσκονται στο αρκτικό τόξο της επικράτειάς της αλλά και στο Ίρκουτσκ, στην Ανατολική Σιβηρία δηλαδή, στο οποίο η Ρωσία δε θα έχει πρόσβαση αν απωλέσει έστω και μέρος των Ουραλίων.

Β) Μωβ περιοχή

Ο ποταμός Βόλγας είναι ο ποταμός με τη μεγαλύτερη επίπτωση στη ρωσική οικονομία καθώς ξεκινά από τα Ουράλια και καταλήγει στην Κασπία και από τη στιγμή που είναι ένας πλωτός ποταμός, χρησιμοποιείται για τη μεταφορά προϊόντων κάθε είδους αλλά και πρώτων υλών από τα ανατολικά προς τη νότια Ρωσία. Με την κατασκευή καναλιών στην περιοχή της καμπής του Βόλγα στην περιοχή του Βόλγογκραντ( πρώην Στάλινγκραντ) υπάρχει επικοινωνία μεταξύ του ποταμού Βόλγα και του ποταμού Ντόν με αποτέλεσμα να μπορούν πλοία, έως ένα ορισμένο μέγεθος και πλοιάρια( οι νέες κορβέτες του Ρωσικού Ναυτικού μπορούν να πλεύσουν διά των καναλιών αυτών και άρα να μεταβούν από και προς την Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα), να μεταφερθούν από τη Μαύρη Θάλασσα στην Κασπία, ή από την Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα προς τα Ουράλια και την.. ίδια τη Μόσχα.

Η ύπαρξη λοιπόν του ποταμού αυτού εντός της ρωσικής επικράτειας έχει σαν αποτέλεσμα την κίνηση της οικονομίας και άρα στις όχθες του υπάρχει πλήθος βιομηχανιών και άλλων υποδομών. Ο ποταμός, συνδυαζόμενος με ένα καλό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, δίνει τα μέγιστα στη σύνδεση της νοτιοδυτικής ρωσικής επικράτειας με τη Σιβηρία και το ανάποδο.

Τα Σύνορα του Καζακστάν έχουν δομηθεί έτσι ώστε να έρχονται γύρω από αυτές τις περιοχές αλλά βρίσκονται αρκετά κοντά κινούμενα παράλληλα σε αυτές. Σε περίπτωση που το Καζακστάν ήταν ένα εχθρικό προς τη Ρωσία κράτος, οι δύο αυτές περιοχές θα ήταν ανοιχτές σε επιθέσεις και η κάλυψή τους θα ήταν δύσκολη λόγω του αχανούς των εκτάσεων πλησίον αυτών με την απώλεια, έστω μέρους αυτών, να σήμαινε την απώλεια πλουτοπαραγωγικών πηγών στην πρώτη περίπτωση και στη δεύτερη, την αποκοπή της άμεσης επικοινωνίας ανατολικής και δυτικής Ρωσίας με την εκτροπή των μεταφορών βορειότερα όπου οι υποδομές μεταφορών είναι πολύ λιγότερες, να βάζει ένα μεγάλο βάρος στη ρωσική οικονομία.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Το Καζακστάν είναι ένα κράτος με μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων με το μεγαλύτερο αριθμό αυτών να βρίσκεται στην βόρεια Κασπία Θάλασσα και στη δυτική πλευρά του εν λόγω κράτους.

 

Η περιοχή με τα περισσότερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο έδαφος του Καζακστάν

Όταν υπήρχε η Σοβιετική Ένωση, λόγω του ότι υπήρχαν πολλά κοιτάσματα στην επικράτειά της, οργανώθηκε δίκτυο μεταφοράς αυτών αλλά και επιλέχθηκε ποια κοιτάσματα θα χρησιμοποιούντο με συνολικά 8 μεγάλους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου να διασχίζουν τα σύνορα Καζακστάν Ρωσίας με τους 7 από αυτούς να βρίσκονται στη δυτική πλευρά του Καζακστάν. Η κρατική εταιρεία της χώρας η KuzMunayGas(KMG) έχει στη διάθεσή της για εξόρυξη ή για παροχή άδειας εξόρυξης σε τρίτους, άνω των 32 δις βαρελιών πετρελαίου και άνω των 24 δις κ.μ. αερίου.

Από τη στιγμή που το Καζακστάν είναι παραγωγός χώρα και διαθέτει ακόμα τεράστια κοιτάσματα ανεκμετάλλευτα, έχει προσελκύσει επενδύσεις στο έδαφός του από όλους τους μεγάλους πετρελαϊκούς κολοσσούς οι οποίοι επιθυμούν μερίδιο από την πίτα με αποτέλεσμα το Καζακστάν να έχει αλισβερίσι με όλους τους μεγάλους παγκοσμίως. Η προσπάθεια να έρθουν στη χώρα ξένες επενδύσεις έχει σαν αποτέλεσμα ένα μεγάλο άνοιγμα προς την Κίνα το οποίο τελευταία έχει περιοριστεί αν αναλογιστεί κανείς ότι για το 2020 η χώρα με τις περισσότερες επενδύσεις στη χώρα ήταν η.. Ολλανδία με ένα αρκετά καλό ποσό .

Για τη Ρωσία, η μη εκμετάλλευση των ανενεργών κοιτασμάτων του Καζακστάν από τρίτους είναι στοίχημα ή ακόμα και να υπάρξει εκμετάλλευση αυτών, αυτά να διοχετεύονται στις αγορές μέσω του ρωσικού εδάφους. Η θέση στην οποία βρίσκονται αυτά και με προορισμό την Ευρώπη η οποία διψά για ενέργεια, περνά αναγκαστικά από το ρωσικό έδαφος. Η δε γειτνίαση της περιοχής αυτής με τις περιοχές πλησίον του Βόλγα οι οποίες εξηγήσαμε παραπάνω πόσο σημαντικές είναι, την καθιστούν ακόμα πιο σημαντική στα μάτια της Ρωσίας εγείροντας ζητήματα ασφαλείας και για το Καζακστάν.


Η Ρωσία είχε μειώσει τα τελευταία έτη την οικονομική της δραστηριότητα στη χώρα, στηριζόμενη προφανώς στις άμεσες και άριστες πολιτικές σχέσεις της με το υπάρχον πολιτικό καθεστώς του Καζακστάν. Η εισχώρηση πολλών επενδυτών εκ Δύσης δεν είναι πάντα αθώα ενώ και οι Κινέζοι, σύμμαχοι των Ρώσων σε πολλά ζητήματα και εχθροί της Δύσης, μείωσαν το ενδιαφέρον τους αφήνοντας χώρο σε άλλους παίκτες στον ενεργειακό τομέα ο οποίος συμπαρασύρει και άλλους τομείς.

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ – ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Το Καζακστάν και τα αλταϊκά κράτη του Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν, αποτελούν χώρο ο οποίος θεωρείται από τους Ρώσους ως η εξωτερική περίμετρος της Ρωσίας και λόγω των δύο παραπάνω κύριων λόγων που περιγράψαμε, είναι χώρος που πρέπει να παραμείνει πάση θυσία και δυνάμει στη ρωσική σφαίρα επιρροής. Η ύπαρξη των κρατών αυτών εντός της ρωσικής σφαίρας επιρροής, δίνει στη Ρωσία την απαραίτητη πρόσβαση που επιθυμεί στην περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και της Ινδίας όπως για παράδειγμα η συμμαχία με το Ιράν, δε θα ήταν εφικτή σε τέτοιο βαθμό αν υπήρχε μόνο η πρόσβαση δια της Κασπίας.

Η Ρωσία στηρίζει τα μικρά κράτη των περιοχών αυτών τα οποία ανήκουν φυσικά στη CSTO , με την παροχή στρατευμάτων στο έδαφός τους για την εγγύηση της ασφάλειάς τους εκ μέρους της. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η χαοτική κατάσταση στα σύνορα του Αφγανιστάν, πράγμα που έκανε τη Ρωσία να στείλει στις χώρες αυτές αριθμό στρατευμάτων για τη διεξαγωγή ασκήσεων στο έδαφός τους, στην πραγματικότητα, για την εγγύηση ότι δε θα συμβεί τίποτα περίεργο από πλευράς Ταλιμπάν προς αυτά.

Σε περίπτωση που το Καζακστάν βγεί από την άμεση πολιτική επιρροή της Μόσχας, αυτομάτως χάνονται και οι μικρότερες αυτές χώρες από την επιρροή της και μαζί με αυτές και η πρόσβαση της Ρωσίας στα κράτη του Κόλπου. Το σενάριο αυτό θα έφερνε τη Ρωσία εντός της περιοχής που ορίζεται από τα νότια σύνορά της στη στέπα αντί των συνόρων των κρατών της CSTO στην κεντρική Ασία. Η γεωπολιτική επίπτωση μίας τέτοιας πραγματικότητας θα εξέθετε τις μεγαλύτερες πλουτοπαραγωγικές περιοχές της ρωσικής ομοσπονδίας σε άμεσο μελλοντικό κίνδυνο και θα ισοδυναμούσε με εθνική καταστροφή τεραστίων διαστάσεων.

Οι Ρώσοι έχουν γενικά σταθερή παρουσία εντός του Καζακστάν σε βάσεις ανά τη χώρα, στενότατη συνεργασία με το στρατό του Καζακστάν και μόνιμη παρουσία στην περιοχή του Μπαϊκονούρ όπου εδράζεται το ρωσικό κοσμοδρόμιο μαζί με το πλήθος εγκαταστάσεων που αυτό απαιτεί, ενώ το πάλαι ποτέ μέρος πυρηνικών δοκιμών του Σεμιπαλατίνσκ μπορεί να έχει κλείσει για δοκιμές πυρηνικών όπλων από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης αλλά, ακόμα έχει σημαντικές εγκαταστάσεις των Ρώσων στα πέριξ του..

ΟΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ

Η αποσταθεροποίηση του Καζακστάν είναι από μόνη της ένας μεγάλος συναγερμός ο οποίος ηχεί στους διαδρόμους του Κρεμλίνου και ως τέτοιος αντιμετωπίστηκε από την πρώτη στιγμή που έγινε αντιληπτό ότι κάτι ετοιμάζεται στη γείτονα χώρα της Ρωσίας, με τους Ρώσους να γνωρίζουν πολύ καλά ότι το Καζακστάν δεν είναι Ουκρανία στην οποία μπορούν να πάρουν αυτό που θέλουν με διάφορους τρόπους και έχουν περιθώρια ελιγμών. Στο Καζακστάν, όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς από όσα παρατέθηκαν παραπάνω, τα πράγματα δεν είναι σε κανένα σενάριο υπέρ των Ρώσων σε περίπτωση που ηττηθούν οι σύμμαχοί τους και όχι απλά δεν είναι υπέρ αλλά θέτουν την ίδια την ύπαρξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπό αμφισβήτηση αν οι εχθρικές δυνάμεις των διεθνιστών καταφέρουν να ελέγξουν τη χώρα και να ανοίξουν μέτωπο στη Σιβηρία και το Βόλγα.

Μία “επανάσταση” η οποία θα έριχνε τον Τοκάγιεφ με τη συμμετοχή ακραίων Καζάκων ισλαμιστών και την εισροή των μισθοφόρων της Δύσης μαζί με συμμετοχή μέρους του πληθυσμού, θα έθετε τη χώρα έναντι της Ρωσίας σε περίπτωση επικράτησής τους αφού η Ρωσία στηρίζει ανοιχτά τον Τοκάγιεφ και την Κυβέρνησή του. Ο έλεγχος του Καζακστάν θα έκοβε επίσης τα τεράστια αποθέματα της χώρας προς τα δυτικά και νότια με αποτέλεσμα οι διεθνιστές να μπορούσαν να ελέγξουν τις τιμές του αερίου χωρίς να λογαριάζουν επ’ ουδενί το ρωσικό αέριο αυξάνοντας την τιμή του αερίου κατά το δοκούν και άρα της ενέργειας στην Ευρώπη, εξαθλιώνοντας με αυτό τον τρόπο ευκολότερα τους πληθυσμούς της.

Με το Καζακστάν “διεθνιστικό”, οι διεθνιστές θα είχαν τα εξής πλεονεκτήματα:

· Θα απειλούσαν άμεσα την ίδια την υπόσταση της Ρωσικής Ομοσπονδίας αφού θα μπορούσαν να απειλήσουν με συμβατικά μέσα την Σιβηρία και τον Βόλγα από νότια και ανατολικά αντίστοιχα εκμηδενίζοντας σε βάθος χρόνου τη δυνατότητα πυρηνικής αποτροπής.

· Απόλυτος έλεγχος των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της χώρας και άρα μεγαλύτερος έλεγχος των τιμών αερίου παγκοσμίως και παραγκωνισμός του ρωσικού αερίου. Με μειωμένα έσοδα και άρα ξένο συνάλλαγμα από την πώληση του αερίου, το ΑΕΠ της Ρωσίας σταδιακά θα μειωνόταν δραματικά πυροδοτώντας χάος.

· Πλήρης έλεγχος της κεντρικής Ασίας και άρα ακόμα ένα πεδίο για μετατροπή του σε χώρο μεταναστευτικών ροών μουσουλμάνων προς τα δυτικά, το οποίο δε θα γινόταν να σταματήσει λόγω των αχανών εκτάσεων. Η Ρωσία θα κατακλυζόταν από μετανάστες κάθε είδους θέτοντάς την εκτός μάχης εκ των έσω χωρίς τουφεκιά, με την πάροδο των ετών.


· Ακόμα μία χώρα που συνορεύει με την Κίνα θα ήταν εχθρική προς αυτή αφού το Καζακστάν συνορεύει μαζί της, κυκλώνοντας ουσιαστικά τον κύριο αντίπαλο του παγκόσμιου φρουρού και εκφραστή των διεθνιστών, των ΗΠΑ από τα δυτικά.

Σε περίπτωση δε που η προσπάθειά τους να ελέγξουν τη χώρα αποτύχει, τουλάχιστον, θα έχουν κερδίσει χρόνο για την Ουκρανία, καθώς οι Ρώσοι θα στείλουν στο Καζακστάν σοβαρές στρατιωτικές δυνάμεις για να επιβάλλουν τον έλεγχο που επιθυμούν οπότε θα αναβληθούν τα σχέδια των Ρώσων προς τα δυτικά.

Αν η επανάσταση αυτή εξελιχθεί χρονικά σε βάθος χρόνου, και αυτό συμφέρει τη Δύση καθώς θα υπάρξει ένοπλη σύγκρουση τύπου Συρίας ακριβώς στην αυλή της Ρωσίας με τους Ρώσους να είναι αναγκασμένοι να εμπλέξουν τακτικό στρατό εντός του Καζακστάν στο πλευρό των συμμαχικών Καζακικών δυνάμεων. Μία τέτοια σύγκρουση θα κοστίσει σε αίμα, υποδομές, χρόνο και χρήμα με το αποτέλεσμα να γέρνει πιθανότατα υπέρ των Ρώσων σταδιακά αλλά το Καζακστάν να οδηγείται και σε πιθανή διχοτόμηση στην οποία οι Ρώσοι παίρνουν τα εδάφη που επιθυμούν και υπάρχει πολιτική αναταραχή στην περιοχή ενώ η Ρωσία ξεχνά σε αυτή την περίπτωση την επιρροή της νοτίως του Καζακστάν.

Το αν η Δύση επιλέξει σε μία τέτοια περίπτωση να εμπλέξει σε πολεμική σύγκρουση τη Ρωσία και δυτικά στην Ευρώπη για να την αποδυναμώσει ούτως ή άλλως διακινδυνεύοντας ίσως και έναν Γ’ Π.Π. , είναι άγνωστο. Είναι όμως ένα υπαρκτό σενάριο.

ΡΩΣΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Οι Ρώσοι αντέδρασαν αστραπιαία μεταφέροντας στρατεύματα στο Καζακστάν με την περιοχή του Μπαϊκονούρ να είναι υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο και να έχει επιβληθεί αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας από τους ίδιους τους Ρώσους στην πόλη με τη χρήση δικών τους δυνάμεων όπως έχει αναφερθεί. Όλες οι κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αεροδρόμια τέθηκαν υπό την ασφάλειά τους και οι αποστολές δυνάμεων της CSTO θα αναλάβουν παρόμοιο ρόλο σε άλλα σημεία του Καζακστάν.

Με τη φύλαξη των κρίσιμων εγκαταστάσεων να έχει αναληφθεί από τους Ρώσους και τη CSTO, οι Καζάκοι μπορούν να συγκεντρώσουν περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις εκεί που χρειάζεται χωρίς να εμπλακούν ξένα στρατεύματα οπότε η δουλειά μπορεί να γίνει ευκολότερα και πιο συντονισμένα. Επίσης, οι Ρώσοι πρότειναν στους Καζάκους συναδέλφους τους, να απομακρυνθούν όλα τα βαρέα όπλα και τα τεθωρακισμένα οχήματα από τις βάσεις πλησίον των πόλεων που υπάρχουν ταραχές πράγμα που φαίνεται ότι έχει γίνει ήδη. Αυτό γιατί, όπως αποδείχθηκε και στη Συρία, οι “επαναστάτες” αφού εξασφαλίσουν ερείσματα σε κεντρικές πόλεις, επιτίθενται σε βάσεις που εγνωσμένα διαθέτουν βαρύ οπλισμό και οχήματα και αφού τις καταλάβουν, αυτά περιέρχονται στην κατοχή τους οπότε και πυροδοτείται κανονική ένοπλη αντίσταση και εδραιώνονται στις θέσεις τους.

Όπως είναι τώρα η κατάσταση, φαίνεται ότι σταδιακά οι θύλακες αντίστασης θα εκκαθαριστούν ενώ άγριο θα είναι το κυνήγι όσων συμμετείχαν και υποκίνησαν την επανάσταση αυτή. Για την εξασφάλιση του Καζακστάν όμως , θα είναι αναγκαστικό αριθμός ρωσικών στρατευμάτων να παραμείνει στη χώρα για σημαντικό χρονικό διάστημα ενώ η ενίσχυση του Τοκάγιεφ από τη Ρωσία πολιτικά και οικονομικά ώστε να δοθούν παροχές στον πληθυσμό και να μην έχει έτσι αυτός πρόσχημα να συμμετάσχει μαζικά σε ανταρτικές ενέργειες, πρέπει να θεωρείται σίγουρη. Ούτως ή άλλως και τώρα διακρίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των Καζάκων δεν επιθυμεί να συμμετάσχει.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Ουκρανία δεν είναι το ίδιο ζωτική για τους Ρώσους όπως το Καζακστάν αλλά η κατάσταση στο Καζακστάν και η μετακίνηση πολλών δυνάμεων προς τα εκεί θα έχει σαν αποτέλεσμα την αναβολή των όποιων σχεδίων του Κρεμλίνου για την περιοχή ως προς μία στρατιωτική σύγκρουση που πιθανότατα σχεδιαζόταν να πραγματοποιηθεί. Πιθανότατα η Ρωσία να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Δύση για την Ουκρανία μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση στο Καζακστάν οπότε και θα γίνει αποδέσμευση δυνάμεων από εκεί προς τα δυτικά αλλά όχι όλων για πάν ενδεχόμενο.

Από τη στιγμή που η Ρωσία πιέζεται, πρώτα στην Λευκορωσία, έπειτα στην Ουκρανία και τώρα στο Καζακστάν, είναι λογικό επακόλουθο οι Ρώσοι να πραγματοποιήσουν και αυτοί με τη σειρά τους παρόμοιες ενέργειες κατά κρατών των διεθνιστών. Είδαμε ότι στη Βουλγαρία υπάρχει έντονο αντι-νατοϊκό κύμα και η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική της ακροβασίας σε δύο βάρκες. Και στις δύο περιπτώσεις οι Ρώσοι μπορούν να βρουν πάτημα για περεταίρω εμπλοκή τους με στόχο την πρόκληση τριγμών στην νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ στην οποία η Τουρκία η οποία έχει δεσπόζοντα ρόλο, δεν είναι ιδιαίτερα θερμή να εκτελέσει, με την παρούσα κυβέρνηση, την πλήρη νατοϊκή πολιτική έναντι της Ρωσίας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ,

η Ρωσία πιέζεται πλέον σε συνεχή βάση από τη Δύση, με προβλήματα στον άμεσο περίγυρό της και ενώ στα δυτικά έχει “χώρο” μέσω της διπλωματίας και της στρατιωτική της ισχύος να ελιχθεί, στην κεντρική Ασία παίζει, μόνο για να κερδίσει, χωρίς καμία σκέψη να χάσει το παιχνίδι στο Καζακστάν αφού αυτό μακροπρόθεσμα θα ήταν και το τέλος της Ρωσίας από κύριας δύναμης στον πλανήτη και η μείωσή της σε ένα διασπασμένο πλέον, περιφερειακό κράτος πράγμα το οποίο είναι και ο στόχος της Δύσης.

Όταν πάντως πιέζεις την αρκούδα και τη στριμώχνεις, αυτή μπορεί να σου επιτεθεί με ασυγκράτητη δύναμη για να αποφύγει την ολοκληρωτική αυτή πίεση…


- ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ -  



Δείτε περισσότερα εδώ

Στον paratolmosblog.blogspot.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας.

 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Διαβάστε ακόμα 



loading...